Lotte Weijdijk onderzocht dit door een systematische evaluatie van de beschikbare wetenschappelijke literatuur.
Gaatjes (cariës) en tandvleesontstekingen (parodontitis) zijn belangrijke oorzaken van tandverlies. Diabetespatiënten hadden vaak meer gaatjes dan patiënten zonder diabetes, wat wijst op een verhoogd risico op tandbederf. Maar het effect ervan is klein. Ook hebben diabetespatiënten een significant hoger risico op het verlies van tanden of alle tanden, al is ook dat effect klein. Opvallend was verder dat er helemaal geen verschil werd gevonden in het aantal wortelkanaalbehandelingen tussen diabeten en niet-diabeten.
Parodontitis
Voor de relatie tussen parodontitis en diabetes werden geen aanwijzingen gevonden voor een oorzakelijk verband. Bovendien blijkt uit het proefschrift dat diabetes geen negatieve invloed heeft op de uitkomst van behandelingen tegen parodontitis.
Vertaalslag
Weijdijk: 'De uitkomsten van mijn onderzoek benadrukken hoe genuanceerd de relatie tussen mondgezondheid en diabetes is. Het is van groot belang dat onderzoeksresultaten niet alleen worden beoordeeld op statistische significantie, maar ook op klinische relevantie. Effectgrootten en betrouwbaarheidsintervallen moeten standaard worden meegenomen in de interpretatie. Als onderzoekers in de mondzorg moeten we de vertaalslag maken naar de praktijk, zodat onze bevindingen daadwerkelijk bijdragen aan het verbeteren van de (mond)gezondheid van patiënten. Dat is immers het ultieme doel van wetenschappelijk onderzoek.'
Ze verdedigt 28 mei 2025 haar proefschrift 'Oral health and diabetes: from evidence to insights - Biting into sugar coated data'.