Patiëntenzorg Onderwijs Onderzoek Over ACTA EN
Login als
Student Medewerker
Inschrijven t/m 17 jaar Beugel? Kom naar ACTA! Verwijzen
Afspraak maken of wijzigen Inschrijven Mondzorg kwetsbare ouderen Spoed en pijnklachten Verwijsklinieken
Bachelor Tandheelkunde Toelatingseisen Bachelor Master Oral Health Sciences
Afstudeerverklaring opvragen Master Tandheelkunde Onderwijs voor professionals Voor mondhygiënisten Voor docenten Voor studenten
Onderzoek uitgelicht Prijzen en onderscheidingen Onze wetenschappers
Contractonderzoek/valorisatie Promoveren Vind een expert Wetenschappelijke publicaties Voor onderzoekers
Samenwerking UvA&VU Werken bij ACTA Voor de media
ACTA-gebouw Afdelingen en secties Contact en bereikbaarheid Organogram Missie, visie en kernwaarden
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Broodje Kennis over microben door ARTIS-Micropia 13 januari 2026 12:15 - 13:30

Delen
Als je aan microben denkt, denk je misschien aan cariës, infecties of ziekteverwekkers. En ja, micro-organismen kunnen schadelijk zijn, maar dat is slechts één kant van het verhaal. Een verhaal dat verteld wordt door onze gast van ARTIS-Micropia.

Zonder bacteriën en gisten zouden we geen yoghurt, kaas, wijn of bier hebben. Zelfs chocolade en koffie ondergaan fermentatie met behulp van microben voordat ze hun kenmerkende aroma krijgen. In de natuur spelen microben een sleutelrol in het afbreken van organisch materiaal. Ze zorgen ervoor dat bladeren vergaan, compost ontstaat en voedingsstoffen weer beschikbaar komen voor planten. Zonder microben zou de natuur letterlijk verstopt raken. Ook in de tandheelkunde zijn microben niet alleen vijanden. Ze vormen een complex ecosysteem in de mond — het orale microbioom — dat, mits in balans, juist bescherming biedt tegen schadelijke indringers.

Microben als inspiratiebron

Van biotechnologie tot duurzame landbouw en zelfs kunstmatige intelligentie: microben inspireren ons om anders te denken over samenwerking, efficiëntie en veerkracht. Ze zijn niet alleen object van studie, maar ook partners in innovatie.

Over de spreker

Eline van Bloois is een enthousiaste en betrokken professional met een achtergrond in biomedische wetenschappen en een sterke affiniteit met communicatie en onderwijs. Ze zet zich in voor het verbeteren van de studentbeleving en het versterken van de verbinding tussen wetenschap en praktijk. Haar analytische blik en creatieve aanpak maken haar een waardevolle schakel in projecten waar inhoud en impact samenkomen.

Praktisch

De sessie is dinsdag 13 januari 2026 om 12.10 uur (we starten stipt; inloop vanaf 12.00 uur) in de kleine collegezaal van het ACTA-gebouw. De toegang is vrij voor iedereen met een ACTA-pas en gratis. Voor wat betreft de lunch: je moet zelf een broodje meenemen. 

Broodje Kennis = jij zorgt voor het broodje, ARTIS-Micropia voor de kennis.

N.B.: beeldmateriaal is een bewerkte compilatie van foto’s van Wim van Egmond.

Programma

Over Broodje Kennis over microben door ARTIS-Micropia

Startdatum

  • 13 januari 2026

Tijd

  • 12:15 - 13:30

Locatie

  • Kleine collegezaal OZ-04

Georganiseerd door

  • Dienst M&C i.s.m. ARTIS-Micropia

Taal

  • Nederlands

ARTIS-Micropia

ARTIS-Micropia is het eerste museum over microben ter wereld. In dit interactieve wetenschapsmuseum zie je iets wat je bijna nergens anders kan zien: microben.

ARTIS-Micropia
Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ Amsterdam

Voor

1e-jaarsstudenten Medewerkers Studenten Verwijzers Zij-instromers

Direct naar

Mediatheek Schrijfwijzer Studiegids Werken bij ACTA Zenya (inlog)

Contact

Contact algemeen Contact patiënten Personenzoeker (inlog)

Service

Brandportal/Huisstijl (inlog) Servicedesk HR (inlog) Servicedesk IT Serviceportaal VU (inlog) Serviceportaal VU (voor externen)
Privacy statement Disclaimer Colofon ACTA.nl Cookie Settings

Copyright © 2025 - Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam - ACTA is een samenwerkingsverband van VU en UvA