Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vertrouwenspersonen ACTA

Laatst gewijzigd op 8 april 2024
Word je geconfronteerd met ongewenst gedrag, dan kun je bij een vertrouwenspersoon terecht voor hulp.

Vertrouwenspersonen hebben een adviserende rol en bieden een luisterend oor. Je bespreekt in de vertrouwelijke sfeer het probleem en zoekt gezamenlijk naar (mogelijke) oplossingen. Een vertrouwenspersoon gaat altijd vertrouwelijk om met de gegeven informatie en houdt zich aan de geheimhoudingsplicht. Schroom niet om ze te benaderen, ook als je twijfelt of het wel ernstig genoeg is. Ze maken tijd voor iedereen. 

Wie zijn onze vertrouwenspersonen?

Je kunt zowel naar de vertrouwenspersonen van ACTA als de vertrouwenspersonen van de UvA en/of VU. De vertrouwenspersonen van ACTA zijn: Gerrie Veenstra en Marjan van Schijndel (contactgegevens vind je verder op deze pagina). Beide zijn er voor medewerkers, studenten en promovendi. 

Ga je liever naar een vertrouwenspersoon van de VU of UvA? Als medewerker mag je naar beide universiteiten: vertrouwenspersonen UvA (voor alle ACTA-medewerkers) en vertrouwenspersonen VU (voor alle ACTA-medewerkers). Ben je student? Dan kun je naar de vertrouwenspersonen van de universiteit waar je staat ingeschreven: vertrouwenspersonen UvA (voor UvA-studenten) en vertrouwenspersonen VU (voor VU-studenten). 

Wat is ongewenst gedrag?

  • Pesten

    Pesten is herhaald ongewenst negatief gedrag, waartegen iemand niet in staat is zich te verdedigen. Dat kan (een combinatie zijn van) verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag. Er is sprake van pestgedrag op het werk of tijdens de studie wanneer jij, een collega, een werknemer of een studiegenoot herhaaldelijk:

    • wordt bespot, er worden steeds kleinerende en vernederende opmerkingen gemaakt vanwege bijvoorbeeld uiterlijk, gedrag, wijze van praten, of een andere levensstijl.
    • wordt buitengesloten of genegeerd, e-mails worden bewust niet beantwoord, iemand wordt niet toegelaten in Whatsapp groepen met andere collega’s/studenten of iemand wordt steeds niet meegevraagd om te lunchen/koffie te drinken.
    • het werk moeilijk wordt gemaakt, bijvoorbeeld doordat steeds de rotklussen of nutteloze taken worden gegeven, opzettelijk verkeerde informatie wordt gegeven of onterecht verlof wordt geweigerd.
    • slachtoffer is van de verspreiding van kwaadaardige geruchten, leugens en valse beschuldigingen.
    • wordt genegeerd als deze een vraag of opmerking wil stellen in een online vergadering of hoor- of werkcollege.
    • wordt bespot om de werkkamer of achtergrond in een online vergadering of hoor- of werkcollege.
  • Discriminatie

    Bij discriminatie is er sprake van een ongelijke behandeling van personen: het achterstellen of uitsluiten van mensen op basis van persoonlijke kenmerken zoals geslacht, huidskleur, religie, leeftijd, seksuele gerichtheid, ras, nationaliteit, handicap of chronische ziekte, politieke overtuiging, burgerlijke staat, soort arbeidscontract of arbeidsduur (fulltime of parttime werk). Er is sprake van discriminatie op het werk of tijdens de studie wanneer jij, een collega, een werknemer of een studiegenoot:

    • op basis van persoonlijke kenmerken anders wordt behandeld dan anderen - bijvoorbeeld vaker dan anderen vervelende of minderwaardige klussen op moeten knappen.
    • op basis van seksuele geaardheid bijzonder verlof wordt geweigerd voor trouwdag, geboorte etc. 
    • vrouwen en/of parttime werkenden of werkenden met een tijdelijk contract voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan mannen en/of fulltime werkenden of werkenden met een vast contract. 
    • in een online vergadering of hoor- of werkcollege denigrerende opmerkingen worden gemaakt over vrouwen, aanhangers van een religie, mensen die zich identificeren als LHTBQ+, leeftijd, burgerlijke staat enzovoort.
  • Seksuele intimidatie

    Seksuele intimidatie is elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint gedrag, zowel verbaal, non-verbaal als fysiek, in de werk- en/of studieomgeving die als ongewenst wordt ervaren. Er is sprake van seksuele intimidatie op het werk of tijdens de studie wanneer jij, een collega, een werknemer of een studiegenoot:

    • te maken krijgt met dubbelzinnige opmerkingen en grapjes.
    • te maken hebben met seksualiteit en intimiteit.
    • te maken krijgt met onnodig lichamelijk contact bijvoorbeeld over de schouder leunen, hand op de rug leggen bij het voor laten gaan, klap op het achterwerk geven of stevig kussen als een verjaardag op het werk/studieplek wordt gevierd.
    • te maken heeft met grensoverschrijdend lichamelijk contact zoals ‘per ongeluk’ aanraken of vastpakken bij borsten, benen, billen of andere lichaamsdelen, het zoenen op de mond, te dichtbij komen staan of lopen, vragen op schoot te komen zitten, iemand vastzetten tegen een muur of deur.
    • in een privé chat in een online vergadering of hoor- of werkcollege een seksueel getinte opmerking ontvangt die ongewenst is.
    • via social media (whatsapp, facebook, instagram, tiktok enzovoorts) ongewenst seksueel getinte foto’s, video’s, memes of teksten (zgn. grapjes) ontvangt.
    • te maken heeft met seksueel getinte foto’s, video’s, memes of teksten (zgn. grapjes) die in groepsapps worden geplaatst die werk-of studiegerelateerd zijn.
    • seksueel getinte foto’s video’s, memes of teksten (zgn. grapjes) over collega’s of studiegenoten die zonder hun toestemming worden verspreid.
    Seksueel geweld

    Aangerand of verkracht? Zoek dan zo snel mogelijk hulp en bel 0800-0188. Het Centrum Seksueel Geweld is 24 uur per dag bereikbaar. Ook voor seksueel misbruik kun je hier terecht. Iedereen kan slachtoffer worden van seksueel geweld. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die een seksueel geweld heeft meegemaakt, kan voor hulp op medisch, psychisch, politie en juridisch gebied terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Lees meer over welke hulp je kunt krijgen (website Centrum Seksueel Geweld)

  • Agressie en geweld

    Onder agressie en geweld wordt verstaan alle verbale en fysieke handelingen waarbij een persoon wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen. Er is sprake van agressie en geweld op het werk of tijdens de studie wanneer jij, een collega, een werknemer of een studiegenoot:

    • wordt uitgescholden, er wordt bijvoorbeeld geschreeuwd of gevloekt.
    • wordt bedreigd of geïntimideerd bijvoorbeeld met geweld, met ontslag, het niet verlengen van het contract, demotie of het niet halen van studiepunten.
    • fysiek wordt aangevallen zoals geslagen, vastgegrepen, geduwd of geschopt.
    • tijdens een online vergadering of hoor- of werkcollege wordt uitgescholden.
    • tijdens een online vergadering of hoor- of werkcollege wordt bedreigd met het niet halen van studiepunten.
    • als er tijdens een online vergadering of hoor- of werkcollege door iemand wordt geschreeuwd en gevloekt en er niet wordt gecorrigeerd door de voorzitter of docent.

    De Universiteiten van Nederland hebben in 2021 een handreiking opgesteld voor een aanpak van de bedreiging van wetenschappers. Daarin kunnen bestuurders, medewerkers en leidinggevenden tips en procedures vinden om om te gaan met dreigingen en onveiligheid die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van wetenschappelijke werkzaamheden.

  • Securityvragen of zorgwekkend gedrag

    Bezorgd over je eigen veiligheid of over de veiligheid van iemand je kent? Of heb je te maken met zorgwekkend gedrag? Neem dan contact op met een adviseur Veiligheid en Regiehouder Zorgwekkend gedrag via sociale-veiligheid@vu.nl.

Vertrouwenspersonen ACTA

Neem gerust contact op

Contactpersoon

Portretfoto Gerrie Veenstra
Portretfoto vertrouwenspersoon Marjan van Schijndel