Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Diversiteit, equity en inclusie (DEI)

Als ACTA zijn we trots op het diverse karakter van onze groep patiënten, medewerkers en studenten, en zien we diversiteit als een pluspunt.

Bij diversiteit gaat het om de verschillen tussen groepen mensen en wat voor effect het heeft op je individuele leven als je bij een bepaalde groep hoort. Onder diversiteit wordt verstaan; alle onderdelen waarop mensen van elkaar kunnen verschillen. Denk hierbij aan geslacht, genderidentiteit, leeftijd, culturele achtergrond, etniciteit, huidskleur, seksuele oriëntatie, religie of levensovertuiging, fysieke en mentale belastbaarheid, inkomen en sociale klasse, nationaliteit, opleiding, gezinssamenstelling, leer- en werkstijl, competenties en karaktereigenschappen. 

Inclusie is het insluiten van alle diversiteit. Een inclusieve omgeving is een omgeving waarin diversiteit mag bestaan en waar je met je eigen unieke kenmerken jezelf kan zijn en geaccepteerd wordt in deze diversiteit. In een veilige en inclusieve omgeving ervaar je de psychologische veiligheid om jezelf zijn, dit betekent een omgeving vrij van seksisme, homofobie, validisme, agisme, islamofobie, racisme en alle andere soorten van discriminatie. Daarnaast krijg je in een inclusieve organisatie de ruimte om jezelf te ontwikkelen en ontplooien. 

Diversiteit en inclusie zijn nauw met elkaar verbonden, maar het één leidt niet automatisch tot het ander. Diversiteit kan alleen bloeien als er sprake is van inclusie. Daarom werken we bij ACTA ook actief aan het creëren van een inclusieve leer- en werkomgeving.  

Equity, in goed Nederlands ‘rechtvaardigheid’, zorgt voor gelijke kansen op succes en zelfontplooiing. Afhankelijk van je individuele kenmerken en de groep waarbij je hoort, heb je een bepaalde startpositie in het leven. Iedereen hetzelfde behandelen en hetzelfde geven, equality leidt daardoor niet tot rechtvaardigheid. Equity is een rolstoelvriendelijke ingang, het aanbieden van informatie in een andere taal dan het Nederlands, een plek reserveren voor een  groep die meestal weinig aandacht krijgt. Equity is het extra zetje waardoor talent zich kan ontwikkelen en floreren.