Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Tandpasta is een onderschat product, concludeert ACTA-promovendus

14 december 2021
In de mondzorgpraktijk is een van de meeste gestelde vragen: welke tandpasta is het beste voor mijn gebit? We smeren het elke dag op onze tandenborstel, maar beseffen we wel wat er allemaal in zit? Tandarts Cees Valkenburg onderzocht voor zijn proefschrift bij ACTA de bijdrage van tandpasta in de dagelijkse mondverzorging in een breder perspectief.

Algemeen bekend is dat tandpasta gaatjes helpt voorkomen. Een groot deel van de vermindering van tandbederf wordt dan ook toegeschreven aan de introductie van tandpasta’s met fluoride in de 60-er jaren van de vorige eeuw. Tandpasta maakt tandenpoetsen ook aangenaam en geeft een fris en schoon gevoel.

Wat doet tandpasta niet?
Moderne tandpasta moet je eigenlijk zien als een geavanceerd farmaceutisch product door de complexe samenstelling met actieve ingrediënten. Voor het verwijderen van tandplak is er geen meetbaar verschil tussen tandenpoetsen met of zonder tandpasta.

En wat doet tandpasta wel?
Het gebruik van tandpasta zorgt er echter wel voor dat tandplak minder snel weer aangroeit. Het gebruik van tandpasta met natriumbicarbonaat (zout) geeft dat tandvlees minder bloedt. Wordt aan tandpasta tinfluoride toegevoegd, dan bevordert dit de hele mondgezondheid. ‘Whitening’ tandpasta’s zijn ten opzichte van gewone tandpasta’s effectiever in het witter maken van het tandoppervlak.

Hoe nu verder
Voor tandartsen, mondhygiënisten en tandenpoetsers draagt de kennis uit dit proefschrift bij om tandpasta beter naar waarde te schatten. Het geeft een praktische onderbouwing voor het algemene advies om 2 keer per dag te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta gedurende minimaal 2 minuten. Gebruik voor elke poetsbeurt 1 centimeter tandpasta, en spoel na met slechts weinig water.

Heb je specifieke klachten aan je gebit of in de mond, poets dan met een tandpasta met fluoride die door de toevoeging van actieve ingrediënten daar specifiek voor bedoeld is.

Meer informatie
Cees Valkenburg promoveerde op 30 november 2021 in de UvA Agnietenkapel. Lees zijn proefschrift 'Dentifrice in the prevention of plaque and gingivitis' via UvA-DARE. Promotores: prof. dr. G.A. van der Weijden, prof. dr. D.E. Slot.