Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

ACTA-onderzoeker ontvangt NWO-subsidie

2 september 2021
Moleculair microbioloog Bastiaan Krom heeft financiering ontvangen voor zijn ACTA-studie naar de zelfvernietiging van biofilm.

Micro-organismen hechten het liefst aan een oppervlak waar ze een biofilm kunnen vormen. Biofilms zijn alom aanwezig en meestal onschuldig, alleen geven ze soms problemen wanneer ze infecties veroorzaken. Biofilms zitten stevig vast aan een oppervlak en zijn ongevoelig voor antibiotica waardoor ze moeilijk te bestrijden zijn.

Terwijl ACTA-onderzoekers Krom en Hoogenkamp (beide PT) de dynamiek van de vorming van biofilm bestudeerden zagen ze een bijzonder fenomeen; biofilms verdwenen plotseling. In de nu gefinancierde studie willen ze het mechanisme achter deze zelfvernietiging van de biofilm achterhalen. Een biofilm-zelfvernietingsknop zou een innovatieve methode zijn om biofilms te bestrijden, zonder gebruik te maken van antibiotica.

Het onderzoek van Krom is 1 van de 26 door de NWO gehonoreerde aanvragen. Lees meer over de subsidies en het onderzoek op de NWO-website.

Lees meer over het werk van Preventieve Tandheelkunde en over biofilm via onze website.