Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

ACTA-promovenda genomineerd voor onderzoeksprijs

4 november 2021
Het onderzoeksproject Gezonde Peutermonden van ACTA-promovenda Peggy van Spreuwel - werkzaam bij het Lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg aan de Hogeschool Utrecht en de Sectie Maatschappij en Mondgezondheid van ACTA - is 1 van de 6 kanshebbers op de SIA RAAK-award voor beste praktijkgerichte onderzoek. Naast de juryprijs maakt Gezonde Peutermonden ook kans op Publieksprijs.

Met Gezonde Peutermonden wordt door de onderzoekers ingezet op een nieuwe manier om gaatjes bij peuters terug te dringen. Op 9 consultatiebureaus in Nederland voorziet een mondzorgcoach ouders van baby’s en peuters vanaf de doorbraak van de eerste melktand van preventieve mondzorgadviezen op maat. Doordat het consultatiebureau een bezoektrouw van >95% heeft, biedt dit de unieke mogelijkheid om vrijwel alle kinderen met regelmatige interval te zien en gezond mond- en voedingsgedrag te introduceren voordat ongezond gedrag al aangeleerd is. De gebruikte methode is gebaseerd op het Gewoon Gaaf programma en biedt extra handvatten voor de mondzorgprofessional om het gesprek met ouders van de allerkleinsten aan te gaan.

Hoofdonderzoeker Peggy voelt zich gevleid door de nominatie: “Het project loopt al een tijdje en dan geeft zo’n nominatie een extra stimulans.” 

Met het te winnen prijzengeld willen de onderzoekers inzetten op kennisdisseminatie voor zowel (mond)zorgprofessionals als ouders. De ontwikkelde materialen zullen worden geüpdatet en beschikbaar komen voor het werkveld via de website, daarnaast wordt er gewerkt aan een webinar en een nascholingsprogramma.

Met de lancering van het Instagramaccount @gezondepeutermonden wordt ingezet op het bereiken van de ouders met betrouwbare informatie over mondgezondheid van baby’s en peuters. 

Ook jouw stem telt!
Vind jij ook dat Gezonde Peutermonden de publieksprijs verdient? Stem dan via de poll

De winnaars worden op 25 november bekend gemaakt op het SIA RAAK congres.