Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Elsbeth Kalenderian gestart als nieuwe decaan ACTA

11 augustus 2021
Prof. dr. Elsbeth Kalenderian is per 1 augustus 2021 gestart als de nieuwe decaan van ACTA. Kalenderian volgt prof. dr. Frank Abbas op, die het decanaat sinds juli 2019 waarnam. De benoeming kwam tot stand in samenspraak met de Facultaire Studentenraad en de Ondernemingsraad van ACTA. Kalenderian is tevens benoemd tot hoogleraar Algemene Tandheelkunde aan de UvA.

Wetenschappelijke loopbaan en bestuurlijke functies
Sinds 2016 was Kalenderian hoogleraar Preventive & Restorative Dental Sciences aan de School of Dentistry van de University of California – San Francisco (UCSF). Ze was Principal Investigator van verschillende, door de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) gefinancierde studies op het terrein van patiëntveiligheid, kwaliteitsmetingen en kwaliteitsverbetering in de tandheelkunde. Aan de UCSF leidde ze ook de afdeling Preventive & Restorative Dental Sciences. Van 2007 tot 2016 was Kalenderian werkzaam als clinic dean en voorzitter van de afdeling Oral Health Policy & Epidemiology van de Harvard School of Dental Medicine.

Ook in de publieke gezondheidszorg bekleedde Kalenderian verschillende leidinggevende functies, onder meer bij de American Heart Association en de American Stroke Association, en aan het North Shore Medical Center (Salem, VS). Tevens was Kalenderian directeur van Transition House (Cambridge, VS), een toonaangevend bureau gericht op interventie en preventie van huiselijk geweld.

Kalenderian studeerde Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze voltooide haar klinische opleiding in de kaakchirurgie aan Boston University en behaalde de Master of Public Health aan Harvard University. Kalenderian promoveerde aan de UvA (ACTA) op een onderzoek naar diagnostische terminologie in de tandheelkunde.

Eerste kennismaking
Wij heten Elsbeth van harte welkom (terug) bij ACTA en wensen haar veel succes en plezier. Om haar alvast een beetje te leren kennen, stelden we haar een drietal vragen.

Na zoveel jaren in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt, bent u terug in Nederland. Voelt dat als thuiskomen of meer alsof u uw thuis heeft verlaten?
‘Het is beide. Ik laat mijn kinderen en kleinkind achter, dus voelt dat aan de ene kant als achterlaten. Tegelijkertijd voelt het als thuiskomen omdat ik naar ACTA terugkeer, waar ik mijn PhD heb afgerond. En ik ben weer in mijn thuisland waar ik ben opgegroeid en ook nog familie en vrienden heb.’

Waar wilt u de komende tijd aandacht aan besteden?
‘Ik ga de komende tijd vooral – luisteren. Je kunt het zien als een soort inventarisatie opmaken van de wensen en zorgen die er bij iedereen binnen ACTA leven. Dit lijkt mij essentieel om een goed idee te krijgen hoe de organisatie zich beweegt, wat de mensen stimuleert en inspireert in hun werk. Kortom, om te doorgronden van wat de ziel van ACTA is.’

Wat vindt u belangrijk in uw werk, wat is de kern van uw werkethiek?
‘Transparantie en zoals Amerikanen dat zeggen, “not shooting from the hip”. Ofwel niet reageren zonder erover na te denken. Dat hoeft niet heel lang te duren, maar enige reflectie kan nooit kwaad. Ik vind het belangrijk om vanuit een weloverwogen plan aan de slag te gaan, met duidelijke doelen en maatstaven, zodat we allemaal weten waar we naar toe werken. Samen én transparant werken zijn cruciaal om gezamenlijk naar hetzelfde doel te streven, zodat niet alles vanuit de top wordt aangestuurd.’