Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

ACTA-promovendus duidt orale problemen na stamceltransplantatie

24 februari 2022
Het proefschrift van Thijs Haverman gaat over problemen in de mond die optreden na een stamceltransplantatie-behandeling bij leukemie en andere typen bloedkanker. Hij wist soorten schimmels en bacteriën te identificeren die het optreden van zweren (ulceraties) van het mondslijmvlies en de wondgenezing positief of juist negatief beïnvloeden.

Na het in kaart brengen van de bestaande kennis over dit onderwerp werd de conclusie getrokken dat een beter begrip van de ontstaanswijze van mondproblemen kan leiden tot nieuwe aanknopingspunten voor preventie en behandeling.

Vervolgens is het effect onderzocht van verschillende in de mond aanwezige schimmels en bacteriën (micro-organismen) op celdeling, wondgenezing en op de stofwisseling van cellen. In de aanwezigheid van bepaalde micro-organismen was de wondgenezing duidelijk verminderd. De stofwisseling was alleen verminderd indien de micro-organismen in een hoge concentratie aanwezig waren. Geen van de onderzochte micro-organismen had effect op de celdeling van mondslijmvliescellen.

Ook is bij patiënten de relatie onderzocht tussen bepaalde bacteriën en het optreden van ontstekingen van het slijmvlies in de mond (mucositis) – een veelvoorkomende complicatie na een stamceltransplantatie. Zo werden bepaalde bacteriesoorten in verband gebracht met aantasting van het slijmvlies, en sommige juist in verband gebracht met een beschermende invloed.

Tenslotte wordt praktische informatie gegeven over het herkennen en behandelen van een regelmatig voorkomende complicatie bij patiënten die stamcellen verkrijgen afkomstig van een donor (‘orale graft-versus-host-disease’) en aanverwante mond/tandheelkundige problemen.

Een gedeelte van het onderzoek beschreven in dit proefschrift werd gesubsidieerd door het KWF (ACTA 2014-6829) verkregen voor de H-OME-studie, uitgevoerd in samenwerking met het de afdeling hematologie van het Amsterdam UMC (locatie AMC) en RadboudUMC.

Meer informatie
Thijs Haverman promoveert op 29 maart 2022 om 12.00 uur in de UvA Agnietenkapel.

Lees zijn proefschrift 'Oral mucosal injury in hematopoietic stem cell recipients; emphasis on inflammation and the oral microbiome' via UvA-DARE. Promotores: prof. dr. F.R. Rozema, prof. dr. J. de Lange. Copromotores: dr. A.M.G.A. Laheij, dr. J.E. Raber-Durlacher.