Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Proefstuderen op locatie bij ACTA

1 december 2022
Op zaterdag 26 november kwamen ongeveer 400 deelnemers proefstuderen bij ACTA als voorbereiding op studiejaar 23/24. In een wervelend programma van 3 uur konden zij door presentaties en minicolleges hun 1e ervaringen opdoen in het ACTA-gebouw.

Proefstuderen in ontwikkeling

Het programma Proefstuderen kon eindelijk na 2 jaar weer fysiek plaatsvinden in het ACTA-gebouw, wat zowel voor de deelnemers, organisatoren als de studentambassadeurs de meest optimale beleving biedt. Johan Smet, medewerker Studentenzaken: “Super dat we ze dit weer kunnen bieden op locatie. Tijdens de lockdownperiode organiseerden we online Proefstuderen met een livestream. Proefstuderen heeft zich tijdens de jaren dat ik het organiseer steeds doorontwikkeld, digitaal controleren van de bezoekers is daar een recent voorbeeld van.”

Toekomstgericht programma

26 november, 9.15 uur. De 1e deelnemers druppelen langzaam binnen voor het proefstuderen. De sfeer is verwachtingsvol. In een ochtend- en middagprogramma van ongeveer 3 uur krijgen de deelnemers presentaties en volgen een minicollege. Op het moment dat om 9.50 uur de grote collegezaal opengaat, drommen de wachtenden enthousiast en lichtelijk geïmponeerd naar binnen. De groep is zeer divers en de bezoekers zijn eerst wat timide, hoewel de gezamenlijke motivatie zorgt voor een goede sfeer onderling. Ronald Gorter, universitair hoofddocent, heet de deelnemers welkom en spreekt over hoe bijzonder ACTA is door de combinatie van onderzoek, onderwijs en zorg en haar programma voor een leven lang leren.

Eva van der Voorn, masterstudent, legt de Simodont uit. Dit apparaat is een virtuele simulator en heeft als voordeel dat studenten gelijke kansen hebben om hun praktische vaardigheden te oefenen. De digitale mogelijkheden ontwikkelen razendsnel, zo kan een masterstudent nu al ingrepen voorbereiden bij individuele patiënten door het inladen van 3D-scans. Toon Ligtenberg, universitair hoofddocent, geeft vervolgens een aansprekende presentatie over de relatie tussen speeksel en de (mond)gezondheid die niet zou misstaan tijdens een TED talk. Een minicollege over de toekomst van tandheelkunde volgt. Een bezoeker blikt terug: “Er werd veel verteld en het leuk werd uitgelegd. Het speekselcollege vond ik het leukst! Er was ook veel gelegenheid tot vragen stellen.”

Een aantal studentambassadeurs leidt afsluitend per dagdeel, 6 groepen van ongeveer 30 deelnemers rond in het gebouw, onder andere door de prékliniek, het Simodont-lokaal en het restaurant op de 7e verdieping. Een greep uit de reacties van de proefstudeerders: “Gaaf om hier te zijn.” “Veel indrukken.” Matheus, masterstudent en vertegenwoordiger namens de Facultaire Studenten Raad (FSR) in de selectiecommissie, leidde zo’n groep rond: “Ze vonden het spannend, dat ervoer ik zelf ook zo destijds. Je stapt voor het eerst een andere wereld binnen - fysiek en mentaal. Mijn groep was nieuwsgierig en geïnteresseerd, ik vond het leuk om ze rond te leiden en te vertellen over mijn ervaringen.”

Selectieprocedure

Proefstuderen is onderdeel van de selectieprocedure van ACTA. Het wordt 2 keer georganiseerd in november en januari zodat zo veel mogelijk studiekiezers deel kunnen nemen. Proefstuderen is de invulling van oriëntatie op de opleiding tandheelkunde, daarom wordt deelname aan Proefstuderen meegewogen bij de beoordeling van het persoonlijk dossier in de selectieprocedure. Verreweg de meeste vragen van de bezoekers gaan over de selectieprocedure, een deelnemer zegt treurig: “Ze doen zo geheimzinnig over de selectie!”

Meer informatie

Onderwijsondersteuning

Neem contact op via:

Contactpersoon

  • Johan Smet
  • Medewerker studentenzaken ACTA