Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

ORANGEFORCE trapt af in Lunteren

15 juni 2022
Op vrijdag 3 juni is onder grote belangstelling het ORANGEFORCE project gestart.

ORANGEFORCE is een samenwerking van onderzoekers uit de mondzorg en 1e lijn zorg die samen met bedrijfspartners en praktijken werken aan het verlagen van de drempel tussen mondzorg en algemene gezondheidszorg.

De roep om meer samenwerking tussen mondhygiënistes en tandartsen enerzijds en artsen en zorgverleners anderzijds klinkt steeds luider. ORANGEFORCE is het 1e project dat dit in praktijk brengt door vanuit 3 invalshoeken aan het werk te gaan. Ten 1e in de dagelijkse praktijk waar de gezondheid van ouderen risico loopt, omdat de mond vaak wordt vergeten in het zorgtraject. Als 2e wordt gewerkt aan het uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen huisarts en mondzorgkundigen. Die systemen zijn nu niet gekoppeld en de drijfveer om dit te doen ontbreekt. Als 3e perspectief wordt de relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid wetenschappelijk onderzocht door bijvoorbeeld te analyseren of speeksel stoffen bevat die in een vroege fase al duidt op een sluimerende ziekte. In de toekomst kan een patiënt in de tandartsstoel het advies krijgen om na een snelle speekseltest een bezoek aan een arts te brengen voor verdere diagnose en behandeling.

De onderzoeksleiders van het project hebben hun plannen gepresenteerd en een voorproefje gegeven van de resultaten die zij over 4 jaar verwachten. Dit project wordt mede gefinancierd door private partners en Health Holland.