Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Raber-Durlacher benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau

20 september 2022
Maandag 19 september 2022 is dr. Judith Raber-Durlacher benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens het officiële afscheid vanwege haar pensionering. De onderscheiding werd uitgereikt uit naam van Koning Willem-Alexander en vanwege haar jarenlange onderzoek en het opzetten van patiëntenzorg ter voorkoming van pijn en andere mondproblemen bij kankerbehandelingen.

Pijn en andere mondproblemen onderbelicht

Mondproblemen na een oncologische behandeling met chemotherapie, al dan niet gevolgd door een stamceltransplantatie, blijven vaak nog onderbelicht. Deze problemen hebben alleen wel een grote impact op de kwaliteit van leven. Zo kan door chemotherapie het mondslijmvlies kapot gaan en veel pijn veroorzaken. Eten, drinken, praten en slapen zijn dan moeizaam of zelfs niet meer mogelijk en er kunnen levensbedreigende infecties ontstaan. Ook hebben veel patiënten last van een (kruk)droge mond en hebben geen of een verstoorde smaak. Bij kinderen maar ook bij ouderen met kanker veroorzaakt de behandeling vaak blijvende schade aan het gebit. Bij een stamceltransplantatie, waarbij de stamcellen afkomstig zijn van een donor, kunnen patiënten ook nog lang na de behandeling veel last van hun mond hebben. Naast gevoelige en pijnlijke slijmvliezen, monddroogte, smaakstoornissen en een beperkte mondopening is de kans op tandbederf en mondkanker vergroot.

Werken aan verbetering

Hoewel er al veel verbeterd is, zijn op het gebied van onderzoek, patiëntenzorg, onderwijs en voorlichting nog grote stappen te maken. Hier is geld voor nodig. Juist voor die dingen waar de reguliere kanalen niet in voorzien. Bijvoorbeeld voor het aanschaffen van innovatieve, state of the art apparatuur en hulpmiddelen, waarmee pijn en andere mondklachten beter behandeld kunnen worden. Of een veelbelovend onderzoekidee kleinschalig testen om vervolgens met de 1e resultaten een grote subsidie te verkrijgen. Nu Judith Raber-Durlacher geleidelijk het stokje overdraagt aan zeer gemotiveerde en kundige collega’s, zou u haar geen mooier cadeau kunnen geven dan een bijdrage aan het speciaal ingerichte fonds van het AMC Foundation. U kunt doneren via de site www.steunamc.nl of een gift overmaken via IBAN NL11ABNA0488498570 t.n.v. AMC Foundation o.v.v. Oncologische mondzorg. De AMC Foundation heeft een ANBI status, dus uw bijdrage is fiscaal aftrekbaar. Hier vindt u ook meer informatie over het onderzoeksproject.