Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Toetsdag 2023: spanning bij laatste onderdeel selectieprocedure

16 februari 2023
11 februari was een belangrijke dag voor potentiële studenten die heel graag de opleiding Tandheelkunde willen volgen. De toetsdag is de laatste verplichte horde die ze moeten nemen in de selectieprocedure om een rangnummer te bemachtigen voor de instroom in september 2023.

Strenge regels

Het IWO-tentamengebouw torent hoog uit boven de toestroom van zenuwachtige kandidaten voor de toetsdag. Ze kunnen tussen 13.15-14.15 uur plaatsnemen in een van de 3 tentamenzalen. Wie dan nog niet binnen is, is te laat en wie geen uitgeprinte uitnodiging bij zich heeft, wordt niet toegelaten. De regels zijn streng en dat moet ook wel om de toets op hetzelfde moment te kunnen afnemen bij honderden deelnemers.

Geoliede machine

Een team van ongeveer 20 ACTA-medewerkers en -werkstudenten leidt het programma in goede banen. De organisatoren, de directeur Bacheloropleiding en een pool van surveillanten en technisch ondersteuners werken als een geoliede machine samen. Alles moet immers op tijd en volgens plan gaan.

De kandidaten worden welkom geheten bij de ingang en talloze vragen worden beantwoord. Een vader en moeder begeleiden hun dochter naar de ingang en wensen haar veel succes. Een bezoeker omhelst haar vriendin en neemt afscheid met: 'Veel plezier!' 1 kandidaat is zo zenuwachtig dat hij na de helft van de trappen te hebben beklommen richting de tentamenzaal, weer terugkeert naar de ingang om nogmaals de weg te vragen.

Sociale vaardigheden

Kandidaten die in de tentamenzaal hebben plaatsgenomen, mogen niet meer naar buiten. In de 3 zalen wordt tegelijkertijd een code gegeven om te kunnen starten met de 3 toetsen: een biomedische toets, ruimtelijk inzicht en sociale aspecten. Geerling Langenbach, directeur Bacheloropleiding, licht de 3e toets toe: 'Wij leiden de tandarts van de toekomst op. Tandartsen moeten beschikken over goede sociale vaardigheden. Preventie is een steeds belangrijker onderdeel van de zorg geworden. De tandarts en de patiƫnt werken echt samen aan het beste resultaat.'

Razend druk

Het Onderwijsinstituut, met name het Onderwijsbureau, heeft het razend druk met de selectieprocedure. 23 dossierlezers beoordelen de persoonlijke dossiers van de selectiekandidaten. Parallel aan de Toetsdag vindt de voorlichting plaats aan studiekiezers die willen instromen in het studiejaar 2024-2025.

Na afronding van de toets op 11 februari breekt voor de kandidaten het spannendste onderdeel in de selectieprocedure aan: het (lange) wachten op de uitslag. Vanaf 15 april wordt duidelijk wie een felbegeerd plekje heeft bemachtigd voor de studie Tandheelkunde ACTA.

Meer informatie over de selectieprocedure van de Bachelor Tandheelkunde

Onderwijsondersteuning

Neem contact op via:

Contactpersoon

  • Johan Smet
  • Medewerker studentenzaken ACTA