Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA ontwikkelt simpele slijmkwaliteitmeter

18 april 2024
Kamran Nazmi, hoofdanalist bij ACTA (sectie: Orale Biochemie) heeft een simpele slijmkwaliteitmeter uitgevonden die de kwaliteit van speeksel kan meten.

Speeksel is erg belangrijk voor een gezonde mond. De hoeveelheid speeksel én ook de kwaliteit van het speeksel hebben daar invloed op. De kwaliteit van speeksel kan worden afgemeten aan de hoeveelheid beschermende stoffen, waaronder mucinen. Mucinen zijn de belangrijkste bestanddelen van slijmlagen in de mond die de zachte weefsels beschermen tegen uitdroging, giftige stoffen en schadelijke micro-organismen.

Wijsvingertoppen

De hoeveelheid mucinen die er in het speeksel zitten, wordt meestal gemeten in een laboratorium. Dat is niet mogelijk in een gewone tandartspraktijk. Het meten van de slijmkwaliteit is gemakkelijker en wordt gemeten door een druppel speeksel tussen duimtoppen en wijsvingertoppen uit elkaar te trekken totdat deze breekt. Om dat heel precies te meten en te onderzoeken is een speciaal instrument nodig. De kosten van dat instrument zijn alleen zeer hoog en de bediening ervan is ingewikkeld.

Simpel

Kamran Nazmi, hoofdanalist bij ACTA (sectie Orale Biochemie) heeft nu zelf een simpelere versie van deze slijmkwaliteitsmeter gemaakt. Met deze ‘Kamranmeter’ kan je op een standaard manier slijmdraden trekken en zo eenvoudig het breekpunt bepalen. De kosten van deze slimme meter zijn lager en het is zo simpel in gebruik dat het in een gewone tandartspraktijk gebruikt kan worden.

Droge mond

Het meten van slijmkwaliteit is belangrijk voor patiënten die steeds een droge mond ervaren, ook wel chronische droge mond genoemd. Het helpt de oorzaak van de chronische droge mond verklaren en kan ook helpen bij de behandeling ervan.