Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA stapt over op nieuwe selectieprocedure: ongewogen loting

3 september 2024
De selectieprocedure voor de bacheloropleiding Tandheelkunde bij ACTA is vanaf studiejaar 2025-2026 gewijzigd in 'ongewogen loting'.

De Colleges van Bestuur van de UvA en de VU hebben dit besluit kort voor de zomerperiode genomen; het faculteitsbestuur van ACTA had dit ook voorgesteld. De studies Tandheelkunde in Groningen en Nijmegen gaan per studiejaar 2025-2026 ook over op ongewogen loting.  

Inclusiviteit

De reden van deze verandering heeft te maken met de afspraken binnen de universiteiten, de zogenaamde universitaire beleidskaders. Diversiteit en inclusiveit zijn daarin een belangrijk doel. Door te kiezen voor ongewogen loting wordt een eventuele voorkeur, bijvoorbeeld door sociaaleconomische verschillen, zoveel mogelijk voorkomen. Etienne Verheijck, directeur Onderwijs, zegt hierover: 'Het faculteitsbestuur van ACTA is van mening dat ongewogen loting de meest inclusieve manier van selectie is en het meest recht doet aan de diversiteit van onze toekomstig studenten.'

Selectieprocedure anders

Deze verandering betekent voor ACTA dat de criteria voor de decentrale selectie (gemiddeld vwo-cijfer, resultaat Toetsdag, beoordeling Persoonlijk Dossier), geen onderdeel meer zijn van de selectieprocedure. Er wordt ook geen onderscheid meer gemaakt tussen kandidaten die direct van het vwo komen of niet (dat stond bekend als route A en route B). Tot slot vervalt het onderdeel Proefstuderen. Wel blijft ACTA actief op de universitaire voorlichtingsdagen.

Extra studenten

Kort geleden heeft Eppo Bruins, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangegeven dat we het aantal studenten mogen uitbreiden. ACTA krijgt vanaf studiejaar 2025-2026, 10 extra plaatsen en komt daarmee in totaal op 138 plaatsen: 75 plaatsen bij de UvA en 63 plaatsen bij de VU. Ook blijft het voor een kleine groep mondhygiënisten mogelijk 'zij in te stromen' in Bachelor 2.

Voor

1e-jaarsstudenten Medewerkers (inlog) Media en pers Studenten (inlog) Zij-instromers

Direct naar

Mediatheek Schrijfwijzer Studiegids Werken bij ACTA Zenya (inlog)

Contact

Contact algemeen Contact patiënten Personenzoeker (inlog)

Service

Huisstijl (inlog) Servicedesk HR (inlog) Servicedesk IT Serviceportaal VU (inlog)
Privacy statement Disclaimer Colofon ACTA.nl Cookie Settings

Copyright © 2024 - Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam - ACTA is een samenwerkingsverband van VU en UvA