Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA vraagt aandacht voor mond in gerenommeerd tijdschrift The Lancet

4 juli 2024
In een ingezonden brief in The Lancet Neurology zeggen ACTA-onderzoeker Van Selms en zijn medeauteurs dat een zo goed mogelijke mondzorg de kans op het ontwikkelen van aspiratiepneumonie bij ALS-patiënten kan verminderen.

Grote inzamelingsacties zoals de Ice Bucket Challenge, de Amsterdam City Swim en 3FM Serious Request hebben veel aandacht en geld opgeleverd voor de zenuwziekte/spierziekte ALS. Van dat geld wordt een groot deel besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van deze dodelijke ziekte. Hierbij wordt het belang van de mond vaak vergeten. ACTA-onderzoekers Maurits van Selms (zelf ALS-patiënt), Michiel van der Linden en Frank Lobbezoo en Conny van der Meijden (ALS Patiëntenvereniging) roepen daarom in het bekende medische tijdschrift The Lancet Neurology op tot meer aandacht voor de mondverzorging bij mensen met ALS.

Risico longontsteking

Bij mensen met ALS worden de ademhalingsspieren steeds zwakker. Daarnaast leidt minder kracht om te hoesten ertoe dat slijm in de longen minder makkelijk kan worden opgehoest, wat het risico op een longontsteking sterk vergroot. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is dan ook vaak de oorzaak van overlijden van iemand met ALS. Ondanks dat bekend is dat ouderen in een verzorgingstehuis langer leven en een hogere kwaliteit van leven houden als hun tanden goed worden gepoetst, krijgt de verzorging van de mond van mensen met ALS meestal weinig aandacht. 

Goede mondzorg

Met deze ingezonden brief in The Lancet Neurology, dat onlangs in het juli-nummer verscheen, zeggen Van Selms en zijn medeauteurs dat goede (optimale) mondzorg de kans op het ontwikkelen van aspiratiepneumonie bij ALS-patiënten kan verminderen. Zij roepen op tot verder onderzoek naar – en beter onderwijs in – optimale mondzorg voor mensen met ALS.

ALS = amyotrofische laterale sclerose

Bekijk het hele artikel in The Lancet 

Kliniek Orofaciale Pijn en Disfunctie

Wilt u meer informatie over uw behandeling of uw afspraak?

Bekijk de contactinformatie van ACTA

Contactpersoon

Portretfoto Michail Koutris