De benoeming kwam tot stand in samenspraak met de Facultaire Studentenraad, de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad van ACTA. Scheele volgt prof. dr. Hans Romijn op, die het decanaat sinds 2022 vervulde.
‘Fedde Scheele is een energieke verbinder met een brede blik. Hij weet wat er speelt in het hoger onderwijs en onderzoek’, schetst Peter-Paul Verbeek, voorzitter van de selectiecommissie en rector magnificus van de UvA. ‘Hij heeft een schat aan kennis en ervaring, als bestuurder en in onderwijs, onderzoek en zorg. Die kennis en ervaring deed hij vooral op binnen het OLVG en Amsterdam UMC, en kan hij nu inzetten om als decaan richting en sturing te gaan geven aan ACTA.’
‘We zijn heel blij dat Fedde het decanaat op zich gaat nemen. Hij zal doorgaan op de door Hans Romijn ingeslagen weg, waarin een duurzame toekomst van ACTA centraal staat’, vult VU-rector magnificus Jeroen Geurts aan. ‘Hij is goed bekend in de zorg en met de maatschappelijke vraagstukken die daarin spelen. Tegelijkertijd kan hij een nieuwe kijk bieden, omdat hij uit een andere discipline komt dan de tandheelkunde.’
Scheele: ‘Ik werk graag voor een groter doel: respectvolle zorg leveren in een open cultuur waarin onderwijs, wetenschap en onze rol als zorgverleners floreren. Ik kijk ernaar uit om me hier samen met alle medewerkers en studenten binnen ACTA voor in te gaan spannen.’
Over Fedde Scheele
Prof. dr. Fedde Scheele is gynaecoloog en decaan leerhuis in het OLVG. In de rol van decaan draagt hij verantwoordelijkheid voor de zorgopleidingen en het wetenschappelijk onderzoek binnen het ziekenhuis. Scheele is ook hoogleraar Health Systems Innovations and Education aan de VU bij het onderwijsinstituut geneeskunde en bij het Athena instituut van de bèta faculteit. In zijn onderwijs en onderzoek focust hij op maatschappelijk relevant en toekomstvoorbereidend onderwijs in de zorg. De afgelopen jaren is zijn aandacht ook steeds meer uitgegaan naar de veranderkunde in de zorg.
Naast zijn werk in het OLVG en Amsterdam UMC is Scheele lid van de Raad van Commissarissen van zorgverzekeraar Menzis en voorzitter van de stichting BOLS, die het ministerie van VWS adviseert over de verdeling van opleidingsgeld voor medisch specialistische opleidingen. Verder is hij lid van de commissie ‘Zingeving’ van ZonMW en van drie ZonMW-commissies gericht op innovatie en implementatie. Scheele was een van de initiatiefnemers van Care4everyBody. Deze Europese stichting is gericht op Women’s Health en zet zich in voor kennisdeling over genderspecifieke zorg bij zorgverleners, en vooral bij Europese politici. Verder is hij de Nederlandse vertegenwoordiger in de European Board and College of Obstetricians and Gynaecologists.
Ook in het verleden bekleedde Scheele verschillende bestuurlijke en adviserende functies. Zo was hij interim hoofd van de opleiding Geneeskunde binnen het VUmc, voorzitter van het College Geneeskundige Specialismen van artsenfederatie KNMG, en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Medisch Onderwijs.
Scheele studeerde Geneeskunde aan de VU en promoveerde in 1994, ook aan de VU, op het proefschrift 'Gonadotrophin-releasing hormone agonists in ovulation induction'.
Over ACTA
Een gezonde mond voor iedereen: dat is de missie waaraan ACTA dagelijks werkt. De 3 pijlers van ACTA zijn wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Dagelijks behandelen medewerkers en studenten meer dan 300 patiënten. Naast het opleiden van studenten tot tandarts, verzorgt ACTA bij- en nascholing voor tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten. ACTA is gevestigd in Amsterdam op de VU-campus aan de Zuidas.
Beeld: Catalina Feres