Wij leiden tandartsen op voor een maatschappij die volop in beweging is. De verwachtingen van patiënten en de samenstelling van patiënten veranderen. De tandarts van de toekomst is er voor de hele samenleving, ook voor de mensen die moeilijker toegang hebben tot mondverzorging. De ideeën over hoe je je mond gezond houdt veranderen ook door onderzoek en data. We veranderen ons curriculum Tandheelkunde dan ook regelmatig. Zo volgen onze studenten vanaf studiejaar 2024-2025 in hun 3e studiejaar nu ook een maatschappelijke stage.
Gezocht: stageplekken
Werkt u bij een maatschappelijke organisatie in de metropoolregio Amsterdam en wilt u aandacht vragen van uw cliënten en medewerkers over hoe belangrijk een goede mondverzorging is en hoe het te verbeteren? Neem dan contact op met onze coördinator Maatschappelijke stages Sander Dorgelo via: a.dorgelo@acta.nl. De stages duren 28 uur, waarvan 20 uur in de organisatie.
Wat voor stageplekken zoeken we?
De studenten lopen stage in een maatschappelijke organisatie, niet in een tandheelkundige praktijk. Afgelopen studiejaar 2023-2024 liepen 44 van onze studenten al met succes een maatschappelijke stage bij 14 verschillende organisaties in Amsterdam, de regio Kennemerland en Almere. Ze vroegen aandacht voor de mondgezondheid van ouderen, mensen met een mentale beperking, fysieke beperking of verslaving, kinderen (met ouders) en jongeren, en minderjarige asielzoekers.
Wat gaan de studenten doen?
De studenten leren de dagelijkse gang van zaken kennen van een bijzondere doelgroep en hun verzorgers, buiten de tandartspraktijk. Zij oefenen met gespreksvaardigheden met cliënten en medewerkers. Op een interactieve, speelse en positieve manier leren zij de doelgroep over mondgezondheid en het verbeteren daarvan. Onderdeel van de stage is dat de studenten 1 van de patiënten 4 weken te begeleiden naar betere mondverzorging.
Studenten positief
Onze studenten zijn zeer positief over de stages. Een van hen zei erover: ‘Ik moest echt uit mijn ‘comfort zone’ stappen.’ Een ander: 'Het was meer dan een stage; het was een kans om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving, en dat hebben we met trots gedaan.'