Het is nu precies 5 jaar geleden dat TBL werd ingevoerd binnen de bacheloropleiding van ACTA. Hoe deze activerende werkvorm zijn weg vond in ons onderwijs, is nu beschreven in een artikel in Frontiers in Medicine. De resultaten uit het onderzoek zijn duidelijk positief over deze nieuwe onderwijsvorm.
Studenten vinden vooral het samenwerken binnen TBL heel waardevol en docenten ervaren TBL als inspirerend: studenten komen beter voorbereid en betrokken naar de werkgroep, en voelen zich vrij om ideeën te delen of discussies te voeren. Studenten groeien zichtbaar in klinisch redeneren en communicatievaardigheden; al vanaf het 1e jaar van de bachelor.
Training, ondersteuning en feedback
De invoering in 2020 was een intensief traject, waarin een speciaal TBL-team van onderwijskundigen en docenten werkte aan training, ondersteuning en feedback voor en door collega’s. Dat gebeurde deels online – noodgedwongen door Covid-19 – maar met veel enthousiasme en inzet.
Verandering van lesgeven
TBL is een nieuwe manier van lesgeven: van kennisoverdracht naar coachende begeleiding. Veel docenten gaven aan dat dit juist voor verdieping in het onderwijs zorgde. Intussen is TBL geheel opgenomen in ons curriculum én in de onderwijspraktijk.
Soms is er maar 5 jaar nodig om volwassen te worden. Dat leert TBL binnen ACTA ons.