Patiëntenzorg Onderwijs Onderzoek Over ACTA EN
Login als
Student Medewerker
Inschrijven t/m 17 jaar Beugel? Kom naar ACTA! Verwijzen
Afspraak maken of wijzigen Inschrijven Mondzorg kwetsbare ouderen Spoed en pijnklachten Verwijsklinieken
Bachelor Tandheelkunde Toelatingseisen Bachelor Master Oral Health Sciences
Master Tandheelkunde Onderwijs voor professionals Voor mondhygiënisten Voor docenten Voor studenten
Onderzoek uitgelicht Prijzen en onderscheidingen Onze wetenschappers
Contractonderzoek/valorisatie Promoveren Vind een expert Wetenschappelijke publicaties Voor onderzoekers
Samenwerking UvA&VU Werken bij ACTA Voor media en pers
ACTA-gebouw Afdelingen en secties Contact en bereikbaarheid Organogram Missie, visie en kernwaarden
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA ontvangt 2x NWO-subsidie voor innovatief en grensverleggend onderzoek

Delen
8 mei 2025
2 ACTA-onderzoekers ontvangen een ENW-XS-subsidie van de NWO: ACTA-onderzoeker Jiangfeng Jin bouwt aan een model dat de ingewikkelde omstandigheden van de mond van mensen met suikerziekte/diabetes nabootst. ACTA-onderzoeker Alexa Laheij onderzoekt de bacterie Streptococcus dentisani als middel om de balans in de mond te herstellen na kankertherapie.

Bij patiënten met suikerziekte (diabetes) is de kans veel groter dat het plaatsen van tandheelkundige implantaten mislukt, dan bij mensen zonder diabetes. In het onderzoeksproject ‘In Vitro Diabetic Implant Model with Integrated Mechanical Loading werkt Jiangfeng Jin met andere onderzoekers aan een innovatief celcultuurmodel dat de ingewikkelde omstandigheden in een diabetische mondomgeving nabootst. Met behulp van onder andere hydro-gels, botcellen en nagebouwde kauwkracht wordt een realistisch model gebouwd dat tandheelkundige implantologie bij diabetespatiënten kan verbeteren. Een vernieuwende stap richting meer gepersonaliseerde en effectieve tandheelkundige zorg.

Kankertherapie

Orale mucositis – een pijnlijke bijwerking van kankertherapie – treft een groot deel van de patiënten, met ernstige gevolgen voor voeding en kwaliteit van leven. In dit project 'Harnessing Prebiotics to Modulate the Oral Microbiota: A Pathway to Enhanced Oral Health?' onderzoekt Alexa Laheij met andere onderzoekers of de bacterie ‘Streptococcus dentisani’, als probiotisch middel, de mondflora kan herstellen en zo orale mucositis kan verminderen. Het project combineert microbiologisch en klinisch inzicht en opent mogelijk de deur naar nieuwe, natuurlijke behandelingen voor deze ingrijpende aandoening.

ENW-XS subsidies

Binnen de Open Competitie ENW kunnen onderzoekers individueel of in samenwerking onderzoeksvoorstellen indienen voor nieuwsgierigheidsgedreven, ongebonden fundamenteel onderzoek op de onderzoeksterreinen van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). De Open Competitie ENW-XS subsidies van maximaal € 50.000 zijn bedoeld om veelbelovende ideeën, vernieuwende en risicovolle initiatieven binnen de 7 ENW-vakgebieden mogelijk te maken. Het voorgestelde onderzoek is grensverleggend en van te voren is niet te zeggen of het doel gehaald wordt. Wat belangrijker is, is dat elk resultaat, positief en negatief, de wetenschap vooruit helpt.

Met deze 2 subsidies kan ACTA laten zien hoe innovatief en grensverleggend onderzoek in de mond kan zijn, met maatschappelijke impact.

📅 De volgende deadline voor het indienen van een ENW-XS-aanvraag is 16 september 2025.

[English]

Want to read this information in English? Go to NWO.com

Voor

1e-jaarsstudenten Medewerkers Studenten Verwijzers Zij-instromers

Direct naar

Mediatheek Schrijfwijzer Studiegids Werken bij ACTA Zenya (inlog)

Contact

Contact algemeen Contact patiënten Personenzoeker (inlog)

Service

Brandportal/Huisstijl (inlog) Servicedesk HR (inlog) Servicedesk IT Serviceportaal VU (inlog) Serviceportaal VU (voor externen)
Privacy statement Disclaimer Colofon ACTA.nl Cookie Settings

Copyright © 2025 - Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam - ACTA is een samenwerkingsverband van VU en UvA