Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Stage bij ACTA

Het onderzoek bij ACTA richt zich op de gezondheid, fysiologie en pathologie van de weefsels in en rond de mondholte.

Verschillende onderzoeksgroepen bij ACTA bieden stages aan voor bachelor- en masterstudenten, zowel voor tandheelkunde- en niet-tandheelkundestudenten, alsook aan internationale studenten. De stageonderwerpen bestrijken het gebied van moleculaire microbiologie, biochemie en celbiologie.

Stageprojecten

 • Bacteriële interactie in dual-species biofilms

  De afdeling Conserverende en Preventieve Tandheelkunde is vooral geïnteresseerd in de rol van bacteriën en interacties tussen bacteriën in parodontitis en cariës. De betrokken pathogenen en hun interacties met commensale bacteriën worden bestudeerd door middel van moleculaire technieken.

  Onlangs is ontdekt dat in de mondholte tienduizenden soorten bacteriën aanwezig kunnen zijn die in biofilms groeien. Het is bekend dat strikt anaërobe bacteriën zoals Fusobacterium nucleatum en Porphyromonas gingivalis betrokken zijn bij parodontitis, terwijl facultatief anaërobe bacteriën zoals Streptococcus mutans betrokken zijn in ontwikkeling van cariës. Niet alle soorten bacteriën in de biofilm zijn pathogeen. Commensale bacteriën verwijzen naar de soorten bacteriën die gunstig zijn voor de mondgezondheid. Wij willen de interactie tussen de pathogene en commensale bacteriën in een in vitro biofilm-model bestuderen. Factoren die deze interactie beïnvloeden zullen ook bestudeerd worden.

  Uit eerder onderzoek bleek dat in de voor cariës belangrijke pathogeen S. mutans biofilm formatie en resistentie tegen antimicrobiële middelen stamafhankelijk zijn. In dit project zal de invloed van commensale bacteriën op de biofilmvorming van verschillende S. mutans-stammen bestudeerd worden d.m.v. microscopie. GFP (fluorescent) labelen van bacteriën en live/dead-staining zullen gebruikt worden om de interacties in de biofilm te visualiseren.

  Het doel van dit project is:

  1. Aanpassing van het in vitro model voor biofilm visualisatie
  2. Constructie van verschillende fluorescent (GFP) gelabelde bacteriën.
  3. Visualisatie van bacteriële interacties d.m.v. microscopie.

  Technieken die gebruikt zullen worden, zijn:

  • PCR
  • klonering
  • electro-transformatie
  • anaërobe kweektechnieken
  • epifluorescerente microscopie
  • CSLM, etc.

  Meer informatie

  • Dongmei Deng

   Preventieve Tandheelkunde
   Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
   Gustav Mahlerlaan 3004
   1081 LA Amsterdam
 • Een potentiele biomarker voor gunstig gastheer-bacterie commensalisme

  Skin-derived anti-leukoproteinase (SKALP), ook bekend als elafine of ESI, is een krachtige  remmer van humaan leukocyt elastase en elastase afkomstig van varkensalvleesklieren. Het lijkt erop dat SKALP verscheidene beschermende functies heeft, omdat het eiwit is gevonden bij humane epidermis. Het zou het epitheel kunnen beschermen tegen de afbraak van de extracellulaire matrix ten gevolge van de migratie van PMN’s en mononucleaire cellen; het zou een rol kunnen spelen bij het in stand houden van de epidermis; het zou betrokken kunnen zijn bij de regulatie van cel cyclus en het zou onderdrukt kunnen zijn in carcinomen.

  ACTA heeft onlangs ontdekt dat de expressie van SKALP in de epidermis verhoogde in een organotypisch cel model na blootstelling aan een commensale biofilm. Deze biofilm was gevormd door condities die een gezonde orale omgeving simuleren. We willen graag verder onderzoeken of er verband bestaat tussen de expressie van elafine in orale epitheel cellen en de pathogeniteit van de orale biofilm.

  Het doel van dit project is: 1. Een simpel model opzetten om de rol van SKALP in een gastheer-micro-organisme interactie te bestuderen met behulp van een monolayer van orale epitheelcellen; 2. Onderzoeken in hoeverre de expressie van SKALP in orale epitheelcellen verschilt ten gevolge van de blootstelling aan pathogene of commensale biofilms.

  Technieken

  • Celkweek
  • ELISA
  • Immunokleuring
  • Microscopie
  • Real-time PCR
  • RNA isolatie
  • Anaerobe bacterie kweek
  • Biofilm formatie.

  Contact:

 • Over Philips

  Dit masterproject heeft een looptijd van 9 maanden. De Expertises zijn: 

  • Microbiologie
  • (bio)chemie
  • (medische) biologie
  • Fysica.

  Binnen Philips Research krijg je de mogelijkheid om onder begeleiding van ervaren collega's een afstudeeropdracht uit te voeren. Het is dé manier om praktijkervaring op te doen, jezelf beter te leren kennen én Philips goed te leren kennen.

  Projectinformatie

  Traditioneel wordt bij mondhygiëne voornamelijk gekeken naar de reductie van de hoeveelheid tandplakbacteriën door middel van bijvoorbeeld poetsen en antimicrobiële mondwaters. Het wordt echter steeds meer duidelijk dat niet alleen de hoeveelheid tandplak, maar ook de soort samenstelling van tandplak van belang is voor de mondgezondheid. Er komen honderden soorten bacteriën voor in de mond, waarvan bepaalde groepen ziektes zoals tandvleesontsteking veroorzaken, terwijl er andere groepen zijn die neutraal zijn of mogelijk zelfs de gezondheid bevorderen. Recent zijn er aanwijzingen gevonden dat ook Philips mondhygiëneproducten, zoals de AirFloss, een gunstig effect kunnen hebben op deze tandplak samenstelling.

  Tijdens de afstudeeropdracht ga je onderzoeken hoe in een laboratoriummodel van tandplak verschillende mondhygiënestrategieën de tandplaksamenstelling veranderen, en wat de mogelijke oorzaken van die veranderingen kunnen zijn. Dit kunnen bestaande producten, maar ook bijvoorbeeld nieuwe fysische of chemische technologieën zijn. Onderdeel van de stage kan ook zijn verbeteringen aan te brengen in het laboratorium model van tandplak, om het zo meer te laten overeenkomen met de tandplak die we vinden in de mond. Omdat dit een breed exploratief gebied is, is er veel vrijheid de stage vorm te geven naar je eigen interesse. Ook is het mogelijk dat meerdere afstudeerders tegelijk aan verschillende aspecten van dit onderwerp werken.

  Over philips

  Koninklijke Philips Electronics N.V. is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, die gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen.

  Oral Healthcare is een speerpuntgebied voor Philips. Met het vlaggenschip de Philips Sonicare elektrische tandenborstel is Philips in de V.S. marktleider. De tandenborstel onderscheidt zich door middel van zijn hoogfrequente sonische borstelbeweging. Daarnaast is recent de Philips Sonicare AirFloss op de markt gebracht. Deze eenvoudige manier van het reinigen tussen de tanden is bij Philips Research uitgevonden. Ook is Philips recent actief op de markt met producten voor de tandarts. Philips Oral Healthcare heeft de ambitie de productportfolio uit te breiden met vele nieuwe doorbraak innovaties.

  Philips Research is een van 's werelds grootste onderzoeksorganisaties. Philips Research ontwikkelt nieuwe technologieën en onderzoeken potentiële groeigebieden voor Philips. De organisatie stelt je in staat je talenten te ontplooien in multidisciplinaire, internationale teams. Je wordt uitgedaagd en krijgt de vrijheid om je talenten volledig te ontwikkelen. Je bent verantwoordelijk voor je project en je streeft naar superieure resultaten. Wanneer je voor een stage bij Philips kiest, kom je erachter wat het is om in een team te werken, verantwoordelijkheid te dragen, deadlines te halen en onderdeel te zijn van een multinational. Deze ervaring verhoogt je 'marktwaarde' en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt.

  Zie voor meer informatie:

  Waar kom je te werken?

  Tijdens deze afstudeeropdracht zul je voornamelijk werken op de afdeling Oral Healthcare bij Philips Research op de High Tech Campus in Eindhoven. De afdeling is verdeeld over twee locaties, Eindhoven en Cambridge, en heeft intensief contact met de Philips Oral Healthcare ontwikkelafdeling in de buurt van Seattle. In Eindhoven heeft de afdeling de beschikking over uitgebreide Life Science laboratoria voor microbiologie, celbiologie en preklinisch onderzoek. Daarnaast zijn er op de High Tech Campus vele faciliteiten en expertises aanwezig die je afstudeerstage kunnen ondersteunen. 

  Philips Research besteedt veel aandacht besteed aan de opleiding van studenten. Je zult daarom veel collega-studenten met vele verschillende achtergronden ontmoeten, waarmee je ervaringen kunt delen. Daarnaast is er een ruime stagevergoeding beschikbaar voor studenten.

  Deze stage wordt ook begeleid vanuit het Department of Preventive Dentistrybij ACTA te Amsterdam, waardoor academische inbedding in het masterprogramma is gegarandeerd. Mogelijk zal ook een deel van het onderzoek in de laboratoria van ACTA plaatsvinden. ACTA is wereldwijd toonaangevend in tandheelkundig onderzoek. De afdeling preventieve tandheelkunde onderzoekt de eigenschappen van gezonde orale microflora. Daarvoor wordt er gebruik gemaakt van een serie in vitro modellen in combinatie met verschillende (moleculair) microbiologische technieken.

  Functie-eisen

  Om succesvol te zijn in dit project dien je:

  • masterstudent Tandheelkunde te zijn;
  • zelfstandig te kunnen werken;
  • eigenaar te kunnen zijn van het project;
  • snel te kunnen leren;
  • goede experimentele vaardigheden te bezitten;
  • een praktische en pragmatische opstelling te hebben;
  • goede kennis te hebben van microbiologie;
  • vloeiend de Engelse taal te beheersen.

  Meer informatie?

  Interesse in deze stageplaats? Neem voor informatie over hoe je kunt solliciteren, contact op met:

Wil je stage lopen bij ACTA?

Neem contact op met Preventieve Tandheelkunde

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
Gustav Mahlerlaan 3004
1081 LA Amsterdam