In haar onderzoek als hoogleraar en celbioloog ontwikkelt Sue Gibbs modellen van een huid die dezelfde eigenschappen en samenstelling hebben als een echte huid. Via deze kweekhuid (huid-op-chip-modellen) onderzoekt ze complexe huidziekten en test ze de werking van medicijnen. Het model is een weergave van een menselijk systeem inclusief immune cellen, lymfen en bloed vaatjes. Gibbs verwacht dat er ook andere modellen (lymfknopen, slijmvlies, lever) ontwikkeld worden zodat nog meer onderzoeken proefdiervrij kunnen plaatsvinden. In de toekomst moet het mogelijk zijn om een model te hebben met meerdere organen zodat ook de interactie tussen die verschillende organen nagebootst kan worden. Gibbs inspireert andere onderzoekers en kiest bewust voor het doen van onderzoek zonder proefdieren. Naast een sterk ethisch aspect is het bekend dat resultaten uit dierproeven zijn niet altijd een op een door te vertalen zijn naar mensen. Gibbs richt zich op huid- en mondaandoeningen.
Vanuit het landelijke Transitie Proefdiervrije Innovatieprogramma is een brandwondonderzoek met proefdieren succesvol omgebouwd tot een volledig proefdier vrij onderzoek.
Op 11 november 2020 heeft Gibbs met het Transitie Proefdiervrije Innovatie programma (TPI-Helpathon) de Lush Prize Training Award van £ 50,000 gewonnen met het trainen van onderzoekers op het gebied van proefdiervrije methoden. De Lush Prize is een samenwerking tussen Lush Cosmetics en de Ethical Consumer Association en wordt ieder jaar voor verschillende categorieën uitgereikt.