Veel kinderen in lageloonlanden hebben last van ziektes die veroorzaakt worden door een slechte hygiëne. Denk dan aan: diarree, worminfecties of een slecht gebit. Om dit op te lossen is in 2009 het Fit for School programma in Zuidoost-Azië begonnen. Sinds 2010 werkt ACTA met ze samen. Universitair hoofddocent Denise Duijster onderzoekt - met een internationaal team - de beste manier waarop het Fit for School programma kan worden geimplementeerd en gemonitord, en of het programma helpt bij een betere schoolomgeving, hygiëne en gezondheid van kinderen.
Maar wat is Fit for School precies? Het programma ondersteunt Ministeries van Onderwijs in Zuidoost-Aziatische landen bij het verbeteren van water, toiletten en hygiëne op scholen, zodat de algemene gezondheid van kinderen verbetert. Binnen de projecten worden bijvoorbeeld dagelijks in groepsverband de tanden gepoetst met fluoridetandpasta. En voor de algemene gezondheid worden ook dagelijks de handen met zeep gewassen en de kinderen ieder halfjaar ontwormd. Verder krijgen schoolmedewerkers ondersteuning bij het bouwen van watervoorzieningen en het schoon- en functioneel houden van toiletten.
Daarnaast helpt ACTA de Ministeries van Onderwijs bij het onderzoeken van landelijke monitorgegevens over water, sanitair en de hygiëne op scholen. ACTA hoopt dat alle scholen in Zuidoost-Azië in 2030 de toegang hebben tot schoon water, sanitair en hygiëne. Zo verbetert de algemene gezondheid, en uiteraard ook de mondgezondheid van deze kwetsbare kinderen.
Denise Duijster is universitair hoofddocent bij de sectie Maatschappij en Mondgezondheid van ACTA. In 2010 heeft ze de masteropleiding ‘Dental Public Health’ gevolgd aan de University College London. Begin 2015 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op de rol van het gezin in het voorkomen van gaatjes bij kinderen.
Sinds 2010 is ze betrokken bij onderzoek naar het ‘Fit for School’ programma. Dit programma helpt bij het handenwassen, tandenpoetsen en de toegankelijkheid van water en schoon sanitair op basisscholen in de Filipijnen, Indonesië, Laos en Cambodja. In 2014 woonde ze een jaar op de Filipijnen via een aanstelling bij University College London. Ook heeft ze met haar proefschriftresultaten mede de ‘uitblinkers-interventie’ ontwikkeld. Een tool die helpt bij het opvoeden om het tandenpoetsen van kinderen te verbeteren.
Ook is Duijster werkpakketleider binnen het METAHEALTH-project dat in 2023 is gestart. Binnen dit 8-jaar-lopende project wordt met een groot consortium de ontwikkeling van tandbederf en overgewicht in de ‘eerste 1000 dagen van kinderen uit kwetsbare gezinnen’ onderzocht.