ACTA werkt er - samen met de Vrije Universiteit Amsterdam - hard aan om de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Hiervoor volgen we de regels van de overheid. Zo maken we de website voor iedereen toegankelijk.
Om dat te bereiken verbeteren we onze website door de eisen voor digitale toegankelijkheid (WCAG 2.1 AA) te volgen. In het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid is bepaald dat overheidssites moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen zoals vastgelegd in EN 301 549/WCAG 2.1.
Toegankelijkheidsverklaring
De website van ACTA voldoet voor een groot deel aan de eisen op het gebied van toegankelijkheid. Aan de toegankelijkheidverklaring voor ACTA.nl/VU.nl wordt nog gewerkt. Daarin staat uitgelegd op welke punten we nog niet volledig voldoen en binnen welke termijn we verwachten die problemen op te lossen.
Hoe werken we aan toegankelijkheid?
We werken steeds aan verbeteringen op het gebied van content en techniek.
ACTA.nl is gebouwd in het content management systeem (CMS) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam). VU Amsterdam is dan ook verantwoordelijk voor de technische ontwikkelingen van ACTA.nl. Dat doet VU Amsterdam door de regels van de WCAG 2.1 te volgen. In augustus 2022 heeft VU Amsterdam voor het algemene en publiekelijke deel van VU.nl een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren door een extern gespecialiseerd toetsingsbureau. De resultaten uit dit onderzoek zijn leidend voor de verbeteringen.
Sinds dit rapport is er gewerkt aan het opbouwen van kennis, bijvoorbeeld met extern gespecialiseerde trainers en adviseurs.
Dit heeft gezorgd voor technische aanpassingen op ACTA.nl/VU.nl zoals:
- het toevoegen van een default outline tijdens (keyboard) focus;
- het herzien van de H-tags (ontdubbelen, juiste hiërarchie);
- het toetsenbord-toegankelijk maken van alle elementen.
Hoe blijven we verbeteren?
We zorgen voor het steeds verder verbeteren in toegankelijkheid:
Content: door onze redacteuren en contenteigenaren proactief te wijzen op het gebruiken van onze schrijfwijzer die de regels volgt van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met bestuur en management voor het toegankelijk aanbieden van informatie op ACTA.nl. Ook is er een project gestart om het aantal documenten op ACTA.nl te verminderen en de documenten die online moeten staan, digitaal toegankelijk te maken.
Techniek: doordat onze IT-afdeling ACTA.nl/VU.nl controleert op digitale toegankelijkheid. Dit is leidend in alle besluiten die gaan over functionele en technische oplossingen. Alle verbeteringen en nieuwe features op ACTA.nl/VU.nl moeten voldoen aan de toegankelijkheidsregels. Dit is een vastgelegd onderdeel van het testproces. Voor kennisontwikkeling en training van het technisch team zijn middelen beschikbaar.
Probleem met de toegankelijkheid
Als je ondanks de maatregelen die we al hebben genomen een toegankelijkheidsprobleem ervaart op onze website, laat het ons dan weten via communicatie@acta.nl.