Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

ACTA in de media

Overzicht van vermeldingen van ACTA en haar studenten en -medewerkers in de media.

Bekijk hieronder de ACTA in de media per jaar.

ACTA in de media

 • 2021
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Omgevingslicht blijkt invloed te hebben op de nauwkeurigheid van intraorale scanners. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Marta Revilla-León, waarin zij de nauwkeurigheid van specifieke delen van de digitale workflow, die tot doel heeft om het conventionele opwasproces digitaal als 3D-weergave van een patiënt te presenteren, evalueerde. Lees meer.
  • KNMT
   ACTA en de tandheelkundefaculteiten van het Radboud UMC en UMC Groningen slaan de handen ineen, en starten gezamenlijk een wervingscampagne voor tandartsdocenten. Daarmee hopen ze vooral ervaren tandartsen ertoe aan te zetten eens na te denken over een functie als tandartsdocent. Lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Op hars gebaseerde restauratiematerialen die direct worden aangebracht zijn, in het geval van kleine tot middelgrote intracoronale tandholten, een waardevolle restauratieve optie voor endodontisch behandelde gebitselementen. Dit materiaal en de directe methode zijn minimaal invasief en het meest kosteneffectief. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Giovanni Rocca bij ACTA. Lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Uit promotieonderzoek van Yaling Jiang (bij ACTA, red.) blijkt dat orale biofilms na een antimicrobiële behandeling (spoelen met waterstofperoxide, citroenzuur en chloorhexidine) snel kunnen teruggroeien. Ook lijkt het erop dat in vitro de microbiologische samenstelling van deze teruggegroeide biofilms zodanig is veranderd dat ze kunnen bijdragen aan een infecties in de mondholte. Lees meer.
  • Kennisfestival UvA Open
   Prof. dr. Bruno Loos (ACTA) schoof in juni aan tafel bij UvA Open, een nieuw kennisfestival ter vervanging van de Universiteitsdag van de UvA, binnen het onderwerp: WelZijn. Loos spreekt o.a. over nieuwe bevindingen in de wetenschap die het belang van een goede mondgezondheid in kaart brengen en de verbinding tussen mondgezondheid met de rest van het lichaam. Bekijk dit gesprek op Youtube.
  • Health~Holland
   In de toekomst zou de tandarts een veel grotere rol kunnen spelen in het monitoren van de algehele fysieke gezondheid, zegt Willem Fokkema (Executive Director voor ACTA Dental Research) in een interview. Lees meer.
  • Folia
   Tandheelkundefaculteit ACTA probeert volgend jaar met een aangepast studieprogramma en online onderwijs de corona-achterstanden in het klinisch onderwijs in te halen. Lees meer
  • Dentz
   Tandarts in opleiding (bij ACTA, red.) Ginger Bousché is lid van RozeInWit, een organisatie die staat voor meer zichtbaarheid van LHBTI+ers binnen de zorg. Bousché was 1 van de eerste tandartsen die zich expliciet registreerde als LHBTI-vriendelijke zorgverlener. Lees meer (p. 51).
  • Pharmacy Times
   Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (en ACTA, red.) deden onderzoek naar de mondgerelateerde kwaliteit van leven voor patiënten met diabetes type 2. Uit het onderzoek blijkt dat het integreren van de mondzorg met de zorg door de huisarts een aanzienlijke verbetering kan opleveren in de ervaren kwaliteit van leven. Lees meer.
  • Universiteit van Nederland
   Poets jij twee keer per dag je tanden? Naast gaatjes, gele tanden en een slechte adem kun je ook enge ziektes oplopen als je niet goed voor je gebit zorgt. In een college vertelt tandarts Bruno Loos (ACTA, red.) hoe ontstoken tandvlees kan leiden tot hartfalen en erectieproblemen. Nu te beluisteren als podcast.
  • AVROTROS/ RADAR
   Consumenten melden dat bij het gebruik van ragers met rubberen filamenten soms stukjes rubber afbreken. Deze stukjes kunnen vervolgens worden doorgeslikt, of blijven haken in het tandvlees. (ACTA-, red.) Hoogleraar preventie in de mondzorg Dagmar Else Slot zegt hierover: 'Het achterblijven van een klein stukje Soft-Pick, dat niet de natuurlijke uitgang vindt door uitspugen of doorslikken, kan door een professionele mondzorgverlener worden teruggevonden. Meestal is dit niet schadelijk. Het blijven haken in tandvlees komt weleens voor, dat is echter niet beperkt tot de Soft-Pick, maar zie je ook weleens bij houten tandenstokers en zelfs bij haartjes van een rager of tandenborstel.' Lees meer.
  • Dpa-factcheck
   Hoogleraar (bij ACTA, red.) Dagmar Else Slot weerlegt het gerucht dat er gevaarlijke fluor in tandpasta zou zitten. 'In tandpasta zit geen fluor, maar fluoride. Dat is een andere verbinding. (...) Van fluoride is er tot op heden geen onderzoek dat bewijst dat de kleine hoeveelheid die je tot je neemt via tandpasta, schadelijk kan zijn.' Lees meer.
  • AVROTROS/ RADAR
   Is bruisend water slecht voor je tanden? Volgens ACTA-hoogleraar Dagmar Else Slot valt dat mee, behalve als er een smaakje aan de drank is toegevoegd. 'En zoals met alles, geniet met mate en vervang het zo nu en dan door plat water.' Lees meer.
  • LIFT
   Floris Bikker is hoogleraar tandheelkunde (bij ACTA, red.) en sinds enkele jaren paragliding piloot. Die twee hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou denken. Floris legt uit waarom. Lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   'Anatomy for dental medicine is een anatomische atlas gericht op onderwerpen die voor tandartsen van belang zijn. De focus ligt op het hoofd-halsgebied. Eerst systemisch (botten, vascularisatie, innervatie) en daarna topografisch,' schrijft ACTA-wetenschapper Jan Harm Koolstra in het NTvT, lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   '
   De orofaciale pijndiscipline staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De introductie van een nieuwe pijndefinitie die, in tegenstelling tot de vorige definitie, ook van toepassing is op individuen die hun pijn niet verbaal kunnen uiten,' schrijft ACTA-hoogleraar Frank Lobbezoo in het NTvT, lees meer.
  • AVROTROS/ RADAR
   Radar spreekt met Dagmar Else Slot, hoogleraar preventie in de mondzorg bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). 'De grootste problemen treden op als er een smaakje aan drinken wordt toegevoegd.' Lees meer.
  • Elsevier Weekblad
   Tandarts-implantoloog Vivian Wu (28) is 1 van de '30 onder 30': een lijst van 30 jonge talenten die Elsevier Weekblad jaarlijks opstelt. Wu, die op haar 26e als jongste Nederlandse implantoloog ooit met honours afstudeerde bij ACTA, wordt genoemd als 'talent dat de toekomst van Nederland bepaalt'. Lees meer.
  • VPRO-gids
   Hoogleraar angst- en gedragsstoornissen (van ACTA, red.) Ad de Jongh is medeoprichter van het Psychotrauma Expertise Centrum in Bilthoven. Hij promoveerde op tandartsangst en werd de 1e zogeheten angsttandarts. ‘Praten was voor watjes, tandartsen moesten boren.’ Lees meer.
  • Ad Valvas
   Hordenloopster en tandheelkundestudent Nienke Madderom (18) heeft door corona meer tijd om te trainen. De eerstejaars heeft veel minder reistijd dan ze zonder corona zou hebben: ze hoeft maar 2 keer in de week bij ACTA te zijn voor practica. De rest van de week kan ze haar vakken vanuit huis volgen. 'Ik hoop mee te doen aan het EK.' Lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   ACTA-promovendus Pradeep Kumar Angambakkam Rajasekharan promoveerde op de risico's die verticale wortelfracturen met zich meebrengen. Hij ontdekte dat vooral (pre)molaren, leeftijd, geslacht, en doorgeperste wortelkanalen een potentiële risicofactor vormen. Lees meer.
  • Frontiers in Education
   Tijdens de eerste lockdown werden veel docenten geconfronteerd met voor het eerst online lesgeven. Hoe doe ik dat? Hoe creëer ik met zoom toch de intimiteit van een leslokaal? Zijn er ook pluspunten van online lesgeven? De tips van Teun de Vries (ACTA-afdeling Parodontologie): laat je adviseren en vraag tijdens de cursus feedback van deskundigen, de studenten die al dat gezoom moeten ondergaan. Maak gebruik van de extra mogelijkheden! Zo kun je met groot gemak gastdocenten uit het buitenland laten aanschuiven in je cursus. Maak de les verteerbaar voor studenten door afwisseling te bieden met opdrachten in 'breakout rooms'. Geniet van de door J.K. Rowlings in de Harry Potter-boeken al beschreven “verschijnselen” en “verdwijnselen” mogelijkheden voor docenten in breakout rooms. Toon begrip als het internet hapert bij de student net terwijl hij de presentatie begint. Én bied de mogelijkheid om, net als in een leslokaal, nog achter te blijven na de les. Lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   ACTA-docent Jan Poorterman: 'Laatstejaarsstudenten tandheelkunde lijken genoeg zelfvertrouwen te hebben in de kerngebieden van de algemene tandheelkunde, blijkt uit onderzoek. In vergelijking met externe beoordelingen schatten sommige studenten hun zelfvertrouwen te hoog in'. Lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Ouders overschatten vaak de behandelangst die hun kinderen ervaren. ACTA-onderzoeker Dina Louise Gambon beschreef het onderzoek hiernaar. Lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Uit zijn systematische literatuuronderzoek concludeerde Raghav (ACTA-promovendus, red.) dat op technologie gebaseerde interventies effectief zijn, maar dat gedegen onderzoek naar VRET voor de behandeling van fobische behandelangst nog ontbreekt. Vervolgens verrichtte hij 2 case-onderzoeken waarin gekeken werd naar het belang, de veiligheid en de werkzaamheid van VRET. Lees meer.
  • Boeddhistisch Dagblad
   Hans Beekmans voltooide zijn studie tandheelkunde aan de ACTA Amsterdam in 1981. In 1984 is hij zijn eigen praktijk begonnen in Laren. Van 1987-1992 is hij voorzitter van Amphion Dental Group. Lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Prof. dr. Elsbeth Kalenderian is door de colleges van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) benoemd tot decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). De benoeming is voor een periode van 5 jaar en gaat in per 1 augustus 2021. Kalenderian is tevens benoemd tot hoogleraar Algemene tandheelkunde aan de UvA. Lees meer.
  • NRC Handelsblad
   Tandenknarsen, in vakkringen bruxisme genoemd, is een verzamelbegrip voor mensen die hun boven- en onderkaak, vaak onbewust in hun slaap, over elkaar heen schuren of op elkaar klemmen. Risicofactoren zijn onder meer slecht, vooral licht slapen, het gebruik van sommige antidepressiva, maar ook cafeïne, amfetamine en cocaïne. Hoogleraar orofaciale pijn en dysfunctie Frank Lobbezoo: 'Niet in diepe slaap komen, het gebruik van die middelen: het verstoort allemaal de balans tussen de neurotransmitters, de chemische stofjes die in het zenuwstelsel een rol spelen bij de begeleiding van zenuwimpulsen. Van die verstoring krijg je bewegingsstoornissen, zoals bruxisme.' Lees meer.
  • Trouw
   Bijna iedere tiener lijkt wel met een beugel rond te lopen. Is dat medisch noodzakelijk of heeft dat andere redenen, vraagt een 58-jarige man zich af. [...] Hoogleraar algemene tandheelkunde ­Albert Feilzer denkt [...] dat de lezer een punt heeft: 'De esthetische reden om een beugel te nemen speelt bij veel kinderen en ouders een belangrijke rol'. Maar dat maakt een beugel niet per definitie onnodig, zegt hij: 'Het psychisch welbevinden behoort ook tot gezondheid en zo kan ook een beugel mogelijk als medische noodzaak gelden'. Lees meer.
  • New York Times
   'It’s not abnormal to brux,' said Frank Lobbezoo, a bruxism researcher and professor and chair of the Academic Center for Dentistry Amsterdam in the Netherlands. 'In fact, it can be good for you. Sleep studies indicate that the majority of people have three or more bursts of activity in the jaw’s masseter muscle (your major chewing muscle) during the night. It also happens during non-REM sleep. So, contrary to popular belief, you’re not doing it while you are dreaming.' Lees meer.
  • Folia
   Het heeft even geduurd, maar nu is er dan toch een nieuwe decaan voor ACTA, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU. Het is Elsbeth Kalenderian. Ze is nu nog verbonden aan de School of Dentistry van de University of California – San Francisco. Komende zomer volgt ze interim-decaan Frank Abbas op. Ze is benoemd voor vijf jaar, lees meer.
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Sommige patiënten met psychische stoornissen worden als ‘lastig’ ervaren. Nog los van het feit dat het beter is over lastige interacties te spreken dan over lastige patiënten, helpt een grotere kennis van verschillende stoornissen een behandeling beter te laten verlopen. Daarnaast kan het wezenlijk bijdragen aan een goede mondgezondheid voor deze groep patiënten interessant en uitdagend zijn, zegt ACTA-medewerker Dyonne Broers. Lees meer.
 • 2020
  • Dental Info
   Het regelmatig gebruik van spoelmiddel met essentiële oliën remt de vorming van tandplak en vermindert zo de kans op cariës en tandvleesontsteking. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen (ACTA, red.). Lees meer.

  • Algemeen Dagblad
   Wie met tandpasta poetst, verwijdert niet meer tandplak dan wie zonder poetst, blijkt uit onderzoek van Martijn Rosema van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. ,,Maar dit is geen advies om zonder tandpasta te poetsen, want de fluoride die erin zit zorgt ervoor dat het tandglazuur beter gewapend is tegen gaatjes. Lees meer.

  • Harener Weekblad
   De eerste prijs - bestaande uit een award en 1000 euro - werd gewonnen door Iva Raghoebar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, lees meer.

  • De Telegraaf
   "Bijna alle tumoren van de mond- of keelholte ontstaan in het slijmvlies. Mondkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal boven de 45-jarige leeftijd." zegt ACTA-medewerker Monique Danser als antwoord op een vraag van een lezer in Spreekuur. Lees meer.

  • NRC Handelsblad
   Bij toeval zijn onderzoekers het bestaan van een nieuwe speekselklier op het spoor gekomen. Hun bevinding kan patiënten helpen die vaak last hebben van een droge keel. Floris Bikker, hoogleraar Orale Biochemie bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA) noemt het 'een waardevolle vinding'. Lees smeer.

  • Reformatorisch Dagblad
   Heen en weer reizen naar het ouderlijk huis, in Veenendaal, is niet langer haalbaar. Op het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam moet hij (ACTA-student Willem Jan van Braak, red.) in de avonduren en ’s ochtends vroeg patiënten behandelen. „Dan moet je wel op kamers.” Qua financiën wordt het dan dubbel lastig, verwacht hij: én kamerhuur betalen –zo’n 500 euro per maand– én alleen nog in de weekenden naar Veenendaal om bij te verdienen. Lees meer.

  • Almere1         
   Gebouw De Aardbei is het voormalig gebouw van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Op dit moment is het een wooncomplex voor jongeren. Lees meer.

  • Algemeen Dagblad
   In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: (ACTA-hoogleraar, red.) Floris Bikker uit Gouda, die als professor weet hoe belangrijk speeksel is voor onze mondgezondheid. Hij ontrafelt de functies van speeksel en zoekt naar behandelingen van patiënten met droge mondklachten, maar kiest als paraglider ook graag het luchtruim. Lees meer.

  • De Volkskrant
   De politiek van links tot rechts meent dat mondzorg niet thuishoort in het basispakket. Een achterhaald standpunt, betoogt A.J. Feilzer (ACTA-hoogleraar, red.). Lees meer.

  • Folia
   Tandheelkundefaculteit Acta, waarin UvA en VU samenwerken, gaat een lastig jaar tegemoet. De faculteit werd afgelopen jaar gedwongen een herstelplan voor het onderwijs in gang te zetten, maar dat tikt flink aan in de begroting voor 2021. Lees meer.

  • Nederlands Tijdschrift  voor Tandheelkunde
   Sinds 1 januari bekleed ik (ACTA-hoogleraar en gastredacteur Floris Bikker red.) met trots de leerstoel ‘Het belang van speeksel voor mondgezond’ bij de afdeling Orale Biochemie aan het Academisch Centrum der Tandheelkunde Amsterdam. Zowel het fundamenteel-wetenschappelijk als klinisch onderzoek van mijn afdeling richt zich op de beschermende functies van speeksel, de effecten en bestrijding van hyposialie en speekselonderzoek met betrekking tot diagnostiek. Lees meer in de 'Speekselspecial' van het NTvT.

  • FarmaMagazine        
   Mondzorgverleners beschikken sinds december 2019 over een nieuwe richtlijn rond antitromboticagebruik. Deze biedt aanknopingspunten voor intensievere samenwerking tussen apothekers, huisartsen en tandartsen, stelt prof. dr. Fred Rozema, MKA-chirurg, hoogleraar orale geneeskunde aan het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam (ACTA) en Amsterdam UMC en voorzitter van de commissie die de nieuwe richtlijn ontwikkelde. Hij hoopt dat deze samenwerking verder uitgroeit. Lees meer (met inlog).

  • Dental Info
   Lachgas wordt in de mondzorg bij allerlei doelgroepen gebruikt: zowel bij kinderen als volwassenen met tandartsangst, bij mensen met een extreme kokhalsneiging en bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Interview met Dyonne Broers, tandarts, directeur zorg Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Lees meer.

  • Algemeen Dagblad
   Het is zo’n studie die lastig is om volledig online te doen: Tandheelkunde. En misschien is dat in een tijd van corona juist een voordeel, want de 18-jarige Ayman Yahyati uit Huizen mag wat vaker naar de universiteit om praktijklessen te volgen. Lees meer.

  • Nieuw Volendam
   Met de komst van het coronavirus sloten alle onderwijsinstellingen in Nederland hun deuren. In veel gevallen kon het onderwijs digitaal worden vervolgd, maar voor de studenten van een praktijkgerichte opleiding, zoals die van de opleiding tandheelkunde aan het ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) leverde dit soms flinke vertragingen op. Lees meer.

  • UvA Nieuws
   Mensen die angstig zijn voor de tandarts kunnen bijvoorbeeld met VR geholpen worden. Virtuele oefeningen bij ACTA verlagen de drempel om weer naar de tandarts te gaan. Bekijk de video en het interview daarin met Chantal Borsjé, tandartsangst begeleider.

  • OAJ Magazine
   "Het afgelopen jaar was onvergetelijk, zowel in hoogte- als in dieptepunten. Met onze strategie probeerden wij met kleine veranderingen vooruitgang te boeken in de onderwijskliniek. Open communicatie en persoonlijke aandacht zorgt ervoor dat studenten en docenten met nog meer plezier naar ACTA komen," aldus ACTA-docent Myrna Roks in het OAJ-magazine van de UvA. Lees meer.

  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Aerosolen, afkomstig van patiënten of de behandelunit, vormen een risico op kruisbesmetting in een tandheelkundige praktijk. Het risico op transmissie van micro-organismen kan verminderd worden door hygiëne- en infectiepreventiestrategieën toe te passen op biofilms in de waterleiding en ventilatie van de lucht. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Charifa Zemouri (ACTA, red.) aan de Universiteit van Amsterdam. Lees meer.

  • De Volkskrant
   Bijna de helft van de jongeren krijgt tegenwoordig een beugel. Nu is ook bij volwassenen de beugel aan een opmars bezig. Zijn al die ingrepen echt medisch noodzakelijk? ‘Bij de helft is het puur cosmetisch en valt het in dezelfde categorie als lippen opspuiten, borstvergrotingen en liposuctie'. Lees meer.

  • OCW-Atavist  
   Stel je voor dat je binnen een uur tijd op corona getest kan worden. En helemaal plaatsonafhankelijk. Of je nou in een ziekenhuis bent, of op het vliegveld staat. Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar volgens microbioloog Bart Keijser van TNO (en ACTA, red.) is dit in theorie al na de zomer mogelijk. Met een kanttekening: ‘Dat iets kan, betekent nog niet dat het ook gebeurt.’ Lees meer.

  • Gezondheidsnet        
   Ontstoken tandvlees kan het risico op hart- en vaatziekten, reuma en diabetes vergroten. Tandarts-parodontoloog Nicky Beukers (ACTA-medewerker, red) adviseert om zorgvuldig te zijn met onze mondhygiëne. “Goed poetsen heeft op elke leeftijd zin.” Lees meer.

  • Bio journaal
   Smyle is een natuurlijke, vegan tandpasta, 100% vrij van micro-plastics, kunstmatige toevoegingen en allergenen. Smyle werkt samen met ACTA, de Academie van Tandheelkunde Amsterdam om te zorgen voor verantwoorde mondverzorging. Smyle hoopt binnen afzienbare tijd de BDIH-certificering rond te krijgen. Lees meer.

  • Medical Facts
   Mondkanker komt in Nederland steeds vaker voor bij mannen jonger dan 35 jaar, terwijl het aantal in de leeftijdsgroep van 35-44 jaar juist daalt. Roken en alcoholgebruik bleken in alle leeftijdsgroepen vrij hoog, terwijl de aanwezigheid van het humaan papillomavirus relatief laag was t.o.v. andere landen bij patiënten met keelkanker. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Aisha A.H. Al-Jamaei (ACTA, red). Lees meer.

  • Algemeen Dagblad
   "Hij vertelde mij dat tanden 24 uur na blootstelling aan zuur nog steeds vrijwel evenveel door poetsen kunnen worden beschadigd. In die zin treedt er altijd schade op en heeft een half uur wachten niet veel zin''.Toch zegt Floris Bikker dat het vanwege zuuraanvallen verstandig kan zijn je tanden voor het eten te poetsen. Volgens Bikker, hoogleraar Orale Biochemie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), heeft dat met fluoride te maken. Als je sap drinkt, daalt de zuurgraad in je mond waardoor het tandglazuur een klein beetje oplost (demineraliseren). Lees meer.

  • UvA-nieuws   
   'Ik wil graag meer mensen bekendmaken met culturele diversiteit. Dat het niets engs is. Ik merk dat mensen het onderwerp soms niet prettig vinden of dat ze soms niet goed weten hoe ze zich moeten gedragen. Maar ik krijg ook steeds meer enthousiaste reacties van collega’s over diversiteit’, zegt Inge van der Stap, Faculty Diversity Officer bij de Faculteit der Tandheelkunde van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Lees meer.

  • De Volkskrant
   Hoewel narcosetandartsen populair zijn, is de methode niet onomstreden. Het is business, zegt Ad de Jongh, tandarts en bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen bij het Academisch Centrum Tandheelkunde (ACTA) van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. ‘En business moet je niet met zorg verwarren. Lees meer.

  • Folia   
   ACTA-studenten kunnen enkel stemmen voor Kies ACTA, de facultaire studentenraad van de Faculteit der Tandheelkunde (ACTA). Hier doet slechts één partij mee: partij Kies ACTA, die alle 8 zetels zal bezetten. Lijsttrekker is Savannah de la Mar. Lees meer.

  • Ad Valvas
   Een patholoog die onderzoek doet naar het ontstaan van diepe trombose bij brandwonden kwam bij Sue Gibbs (hoogleraar, ACTA red.) om een alternatief te verzinnen voor zijn proeven op ratten. Samen bedachten ze een manier hoe hij met kunstmatig gekweekt huidweefsel en organoïden - chips met kleine stukjes weefsel erop - zijn onderzoek kan doen. Lees meer.

  • NTVT.nl          
   De NTVT Publicatieprijs 2020 is toegekend aan dr. Maurits K.A. van Selms, eerste auteur van het artikel ‘Zingen gaat niet gepaard met kaakklachten' (Ned Tijdschr Tandheelkd 2020; 126: 255-261). Lees meer.

  • KIJK Magazine
   “Een prachtig onderzoek”, noemt Wim Crielaard de studie. Crielaard is hoogleraar moleculaire biologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). “Er wordt een heel mooie illustratie gegeven van de werking van een biofilm. Het vernieuwende aan het onderzoek is dat ze de biofilm-structuren uit de monden zelf hebben gehaald.” En ze dus niet zijn opgekweekt in een petrischaaltje of reageerbuis. Lees meer.

  • SDU Magazine
   Om tandheelkundige zorg te bieden aan niet-verwezen jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar heeft de afdeling kindertandheelkunde van ACTA een nieuw concept ontwikkeld: Mijn Eerste Tandarts (MET). Wat houdt dit concept in en wat zijn de voordelen voor patiënten én zorgverleners? Lees meer.

  • Reformatorisch Dagblad
   Loos verklaart het verband tussen mondbacteriën en hart- en vaatziekten als volgt. „Als je fors ontstoken tandvlees hebt, kunnen tijdens het kauwen en slikken bacteriën door je lichaam gaan zwerven”, zegt hij tegen Het Parool. „Dat verhoogt de algemene ontstekingsgraad in je lichaam. De bacteriën kunnen aderverkalking verergeren. Ook bloedplaatjes kunnen iets makkelijker klonteren als die bacteriën door je lichaam zwerven.” Zijn collega aan het ACTA, prof. Fred Rozema, waarschuwt voor al te voorbarige conclusies. „Je kunt niet zeggen dat je een hartaanval krijgt van een slechte mondgezondheid. Dat is sensatie zoeken”, nuanceert hij.

  • Folia   
   Het Academische Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) gaat in navolging van de reguliere centra voor mondzorg ‘zo snel als verantwoord is’ weer aan de slag met de reguliere tandheelkundige zorg van patiënten. ‘Maar de veiligheid voor medewerkers, studenten en patiënten staat by far bovenaan.’ Lees meer.

  • Dental Info
   ACTA-wetenschappers Catherine Volgenant, Ilona Persoon en Hans de Soet adviseren mondzorgverleners die spoedeisende hulp verlenen om aanvullende infectiepreventiemaatregelen te nemen. Zij schreven eerder een artikel over infectiepreventie in de mondzorg tijdens de uitbraak van SARS-CoV-2. Lees meer.

  • Folia   
   Alle medewerkers van ACTA werken zo’n beetje thuis, ook interim-decaan Frank Abbas, die Folia te woord staat vanuit het Drentse Paterswolde. ‘De patiëntenzorg is verder afgeschaald naar het niveau van pijnklachten,’ zegt Abbas. ‘Dat betekent dat we alleen spoedeisende pijn behandelen en ook alleen voor de eigen patiënten, dus patiënten die al bij ACTA ingeschreven staan.’ Lees meer.

  • NPO Radio 1
   Tandheelkunde student Sarah (ACTA, red.) loopt door het coronavirus studievertraging op omdat haar studie grotendeels praktijkgericht is. Beluister het interview.

  • Algemeen Dagblad
   Je poetst je tanden omdat je geen gaatjes of een slechte adem wil. Maar wist je dat een slechte mondgezondheid ook andere ziektes kan verergeren, zoals hartaandoeningen en zelfs de ziekte van Alzheimer? Volgens tandarts Bruno Loos kun je door goed je tanden te poetsen jezelf  beschermen tegen nare ziektes. Lees meer.

  • Folia
   Tandheelkundefaculteit Acta verkeert in mondkapjescrisis en heeft de patiëntenzorg aan moeten passen. Bovendien moet het aantal complexe verrichtingen dat masterstudenten uitvoeren flink omhoog, zegt accreditatieorganisatie NVAO. Lees meer.

  • De Volkskrant
   Door de schaarste in mondkapjes hebben zich de afgelopen tijd allerlei ‘cowboys’ gemeld die grote hoeveelheden aanbieden tegen woekerprijzen of geen idee hebben wat voor soort mondkapjes ze kunnen leveren.Dat zeggen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Lees meer.

  • Amstelveenseblog.nl 
   Eind februari vroeg in een raadscommissie Wil Roode van dezelfde fractie of de wethouder contact wilde zoeken met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), zodat houders van een voor minima bedoelde Amstelveenpas gratis hun gebit kunnen laten behandelen, lees meer.

  • MO Medisch ondernemen
   Het coronavirus leidt tot een run op mondkapjes, waardoor ze bijna niet meer te bestellen zijn. Dit levert problemen op in de zorg, vooral bij tandartsen. Het virus zou ook voor leveringsproblemen zorgen bij kronen en bruggen. Tandheelkunde-opleiding ACTA geeft sinds deze week voorrang aan spoedklachten en lopende behandelingen. Lees meer.

  • RTL Nieuws
   De Nederlandse opleiding tandheelkunde in Amsterdam kampt met een tekort aan mondkapjes. Veel van de fabrieken die ze maken staan in China en juist daar worden de maskers massaal ingekocht door de bevolking. Er blijven dus maar weinig mondkapjes over voor de export. Lees meer.

  • AT5
   Door een tekort aan mondneuskapjes moet het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) op de Zuidas alle niet-spoedeisende afspraken met patiënten annuleren. Het gaat om afspraken met patiënten voor controles, gebitsreiniging of gebitsrestauratie. Lees meer.

  • Het Parool
   Het tekort aan mondkapjes is inmiddels zo groot dat het Acta (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) voorlopig een groot deel van de behandelingen schrapt. Alleen spoedgevallen en lopende behandelingen, zoals het plaatsen van een kroon, worden voortgezet. Lees meer.

  • Twitter Heleen van Royen
   Bijna al het onderwijs wordt op Acta stilgelegd door een zwaar tekort aan mondkapjes. Mn schoondochter studeert daar. Zeg, mondkapjes hamsteraars, breng die voorraad terug.  Lees meer.

  • Noord Holland Nieuws
   Door een tekort aan mondneuskapjes moet het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) alle niet-spoedeisende afspraken met patiënten annuleren. Het gaat om afspraken met patiënten voor controles, gebitsreiniging of gebitsrestauratie. Lees meer.

  • Twitter UvA
   Ook iedereen bij ACTA van harte gefeliciteerd: Dentistry aan UvA en@VUamsterdamopnieuw wereldwijd 2de@worlduniranking. In totaal staan 27 vakgebieden aan de UvA in de top 100 op hun terrein. Lees meer.

  • NRC Handelsblad
   Op het ministerie van Volksgezondheid vond deze woensdag een overleg plaats over hoe tekorten voorkomen kunnen worden. „We hebben behoefte aan meer sturing van bovenaf”, zegt directeur zorg Dyonne Broers van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). „Iedereen verzint nu z’n eigen oplossing.” In de tandartsenzorg zijn de problemen het meest acuut. ACTA, dat normaal honderden behandelingen per dag doet, besloot dinsdag uit voorzorg de helft van de behandelingen te schrappen. Lees meer.

  • RTL Nieuws
   ACTA verscheen 3 maart in de uitzending van het RTL nieuws in verband met het tekort aan mondneusmaskers. Bekijk de uitzending (ACTA, start op 3.16).

  • Het Parool - Opinie
   "In zijn column van 15 februari gaat Marcel Levi in op gebrekkige regelgeving voor de medische hulpmiddelen. [...] Ik kan niemand uitleggen waarom in principe zwaardere eisen gelden voor een tongpiercing dan voor een heupimplantaat of hartstent." zegt oud-decaan Albert Feilzer in een brief aan het Parool. 

  • Janus (wetenschappelijk tijdschrift Amsterdam UMC)
   Het wil nog niet vlotten met het verminderen van proefdiergebruik in Nederland. Amsterdam UMC werkt hard aan alternatieven die het tij moeten keren. De stijging zit vooral bij knaagdieren. Sue Gibbs, hoogleraar Huid-en slijmvliesregeneratie bij Amsterdam UMC en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) zegt: "Dat komt vooral door de ontwikkeling van de zogeheten gehumaniseerde muismodellen."

  • Ad Valvas
   Van die tien voorwaardelijk positieve beoordelingen zijn er drie voor opleidingen van de VU: de master tandheelkunde, de post-graduate master Oral Health Science (beide joint degrees met de UvA) en de post-graduate master verandermanagement van de School of Business and Economics. 'Er zijn verbeterpunten gesignaleerd door het visitatiepanel van de NVAO waar de genoemde opleidingen de komende tijd hard aan gaan werken en in het geval van de beide postgraduate masters zijn die ook al doorgevoerd', laat de VU weten. Lees verder.

  • Dental Info
   Hoe kun je als mondzorgprofessional ouders helpen gezond gedrag vol te houden bij kinderen waarmee gaatjes worden voorkomen? Dr. Maddelon de Jong, tandarts-pedodontoloog, en dr. Denise Duijster, onderzoeker, vertelden tijdens Quality Practice hoe zij met de Uitblinkers-methodiek ouders motiveren om het poetsgedrag bij hun kinderen te verbeteren. Lees verder.

  • Het Parool
   Doen je tanden pijn van alle chocoladeletters, kerstkoekjes en oliebollen? Bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam doen studenten ervaring op door ­patiënten te behandelen onder toeziend oog van een ­begeleidende tandarts. Lees verder.

  • NTvT  
   Paul van der Stelt heeft na 13 jaar het voorzitterschap van het NTVT en de Stichting Bevordering Tandheelkundige Kennis (SBTK) neergelegd. (ACTA-hoogleraar, red.) Fred Rozema nam per 1 januari het stokje over. Beiden kijken terug op de afgelopen jaren van het NTVT, bekijken waar het blad nu staat en speculeren over de toekomst. Lees verder.

  • Dental Info
   Dental Info sprak met ACTA-hoogleraar Fred Rozema over het wat en hoe van de richtlijn voor invasieve ingrepen in de mond bij patiënten die bloedverdunners gebruiken. Lees verder.

  • De Volkskrant
   Wat nog altijd niet lukt bij depressies, burn-outs en fobieën, lukt wel bij ptss. Emdr-therapie verhelpt trauma’s snel en bewezen effectief. Een revolutie, zegt psycholoog Ad de Jongh. Lees verder
 • 2019
  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   De slaappositietrainer is een nieuwe, effectieve manier om mensen met sociaal hinderlijk snurken of patiënten met positieafhankelijke obstructieve slaapapneu (POSA) te behandelen. “Dit is een nieuwe vorm van positietherapie, het is meer dan alleen een tennisbal op je rug”, aldus Linda Benoist over haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Lees meer.

  • De Telegraaf
   Tandarts Monique Danser (ACTA): „Sommige mensen hebben regelmatig last van kleine zweertjes in de mond: aften. Helaas is de oorzaak van aften niet duidelijk. Vaak is het zo dat ze opkomen bij verminderde weerstand. Slechte mondhygiëne, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen of stress kunnen ook een trigger voor het ontstaan zijn. Lees meer.

  • Volkskrant
   Slaapapneu kun je ontdekken aan de hand van variaties in het hartritme, ontdekten onderzoekers van de TU Eindhoven. [...] Nico de Vries, kno-arts bij het OLVG in Amsterdam en bijzonder hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (ACTA), is enthousiast over de studie. ‘Wetenschappers wereldwijd zoeken een manier om het herkennen van slaapapneu eenvoudiger en goedkoper te maken. Dit onderzoek draagt daaraan bij en is bovendien buitengewoon slim en goed uitgevoerd.’ Lees meer.

  • Dental Tribune
   Chronische pijn in het orofaciale gebied is soms moeilijk te traceren. Zet geen behandeling in als je geen juiste diagnose hebt kunnen stellen, zegt Frank Lobbezoo, hoogleraar Orofaciale Pijn & Disfunctie bij ACTA. Lees meer.

  • Folia
   UvA-hoogleraar en gezondheidszorgpsycholoog Ad de Jongh (ACTA) doet al een paar jaar onderzoek naar het effect van virtual reality (VR) als therapie voor tandartsangst. De resultaten zijn positief; de tandartsangst van mensen vermindert. De Jonghs collega Chantal Borsjé, tandarts met een specialisatie voor angstbegeleiding, laat zien hoe de VR-therapie werkt.

  • Hello Zuidas
   Per 1 oktober is het gebied rondom Amsterdam UMC, ACTA, het O|2 Labgebouw en in de Botanische tuin Zuidas rookvrij, de hele VU Campus volgt in de loop van 2020. Hello Zuidas publiceerde een interview met projectmanager Eva Laus van de VU en directeur bedrijfsvoering Sabine Rummens en directeur zorg Dyonne Broers van ACTA over het rookvrij maken van de campus. Lees het hele artikel.

  • Dental Info
   Op dit najaarscongres is de NVvK- Elmex® scriptieprijs voor de beste scriptie op het gebied van de kindertandheelkunde uitgereikt aan Iris Boon. Zij won de prijs voor haar scriptie over de kennis van ouders over voeding in relatie tot cariës en erosie.

  • EO
   In het Topdoks Lab proberen Rachel en Elbert hun kauwkracht uit. ACTA-wetenschapper Jan Harm Koolstra legt uit hoe het werkt. Bekijk de uitzending.

  • Dental Tribune
   Het is zaterdagmiddag, de zon schijnt en Leo Kroon en Fridus van der Weijden hebben net een dag hun cursus De Rode Draad gepresenteerd. Het belemmert hen niet Dental Tribune te woord te staan. Aanleiding voor het gesprek? Het nieuwe AccreDidactprogramma over de diagnostiek van parodontale aandoeningen - waar ze beiden aan schreven - en de nieuwe richtlijn parodontologie van de commissie richtlijn parodontologie waar Van der Weijden voorzitter van was. “Ik zou graag willen dat er minder negatief over het maken van röntgenfoto’s wordt gesproken.” Lees meer.

  • Dental Tribune
   Mondhygiënisten spelen een belangrijke rol in het tijdig herkennen van bruxisme, reflux en obstructief slaapapneu. Het is daarom belangrijk dat deze beroepsgroep kennis heeft van slaapgeneeskunde, aldus dr. Ghizlane Aarab (ACTA) en prof. dr. Frank Lobbezoo (ACTA), lees meer.

  • Psychologie Magazine
   ‘Het lijkt wel magie. Hij heeft weer een heel andere mindset.’ Wouter zelf is vooral blij dat hij van de hoofdpijn af is. De therapeut die hem behandelde, is Ad de Jongh, bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam (ACTA).

  • Ad Valvas
   Virtual reality werkt tegen tandartsangst, zegt bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen Ad de Jongh. “De gewone methode om angsten te behandelen, is mensen blootstellen aan datgene waar ze bang voor zijn. Net zolang tot de angst dooft. Bij de tandheelkundige faculteit Acta hebben we een nieuwe behandeling uitgeprobeerd: virtual reality exposure therapy," lees meer.

  • RADAR
   Mondhygiënist onderzoeker dr. Dagmar Else Slot van ACTA is niet onder de indruk van de toegedichte effecten van 'oil pulling'. 'Heden ten dage wordt er met van alles gespoeld. Kokosolie, olijfolie, sesamolie, druivenpitolie, zonnebloemolie, de enige olie waar nog niet mee geadviseerd wordt te spoelen is motorolie. Lees meer.

  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Het dagelijks gebruik van een fluoridespoelmiddel heeft een preventief effect op het ontstaan van zogeheten wittevleklaesies. In geval van onvoldoende mondhygiëne draagt ook het herhaaldelijk geven van instructies tijdens de reguliere controles bij aan het verminderen van plaque. Dit blijkt uit het proefschrift van (ACTA-promovendus) Nicoline van der Kaaij. Lees meer.

  • Max Meldpunt
   Waarom gaan mensen met lage inkomens minder vaak naar de tandarts? En wat is hier aan te doen? In Meldpunt zijn te gast schuldhulpverleenster Sandy van den Berge en prof. dr. Fred Rozema, hoogleraar orale geneeskunde. In het programma wordt gepleit voor tandheelkunde in het basispakket, voor iedereen. Omdat de mond bij het lichaam hoort en mondgezondheid een belangrijk onderdeel is van de algemene gezondheid. Beluister de uitzending.

  • Dental Info
   Ook onderwijsmateriaal gaat met de tijd mee. Dit geldt eveneens voor de opleiding tandheelkunde, waar behalve theoretische ook praktische vaardigheden worden aangeleerd. Een geschikte patiënt is niet altijd voorhanden. Daarom heeft ACTA tien jaar geleden Simodont geïmplementeerd, een virtuele leeromgeving die uitgebreide en verbeterde mogelijkheden biedt aan studenten om zich voor te breiden op de behandelpraktijk.
  • Dental Info
   In het kader van de opleiding tot tandarts-gnatholoog van ACTA-onderzoeker Amanda van Exel is zij benieuwd naar de effecten van harddrugs op de mondgezondheid. Lees meer.

  • Nationale Onderwijsgids
   Leonie Pereboom heeft met haar scriptie ‘De gebitssituatie onder ouderen’ de NT-GSK Bachelorscriptie Award gewonnen. De student van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) ontving haar award en een prijs van 1.000 euro tijdens het jaarlijkse KNMT Studentencongres. Dit meldt de KNMT. Lees meer.

  • DeMorgen
   Is een nietige mondbacterie de reden waarom we worden getroffen door dementie, reuma en aderverkalking? De bewijzen daarvoor stapelen zich op. Plannen voor speciale tandpasta’s, vaccins en mondzorgprogramma’s ook. ““Het zou best kunnen dat als je een vaccin inzet tegen P. gingivalis, een andere bacterie daarvan profiteert en tot bloei komt,”, zegt ACTA-hoogleraar Bruno Loos. “Ik hoop van harte op een positief resultaat, zegt ACTA-hoogleraar Wim Crielaard: "Maar ik denk niet dat het ook maar iets gaat opleveren.” Lees meer.

  • De Telegraaf
   Hoe vaak moet ik poetsen per dag en is een handborstel beter dan een elektrische borstel? "In principe is een keer per dag (voor het tandvlees) voldoende. Tegen het ontstaan van gaatjes is twee keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta noodzakelijk, "legt parodontoloog Monique Danser (ACTA) uit. Lees meer.

  • Trouw
   Tandpasta met actieve kool zou je tanden witter maken en je mond gezonder. Poets je met dit natuurlijke middel niet ook je tandglazuur weg? Dagmar Else Slot, mondhygiënist aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam, denkt dat dit eerder komt door het schurende, dan door het vlekverwijderende gehalte van de zwarte pasta. Lees meer.

  • AT5
   Samen met de faculteit gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam, een deel van de campus van de VU, ACTA en het Altra College zet het Amsterdam UMC de stap naar rookvrij. Lees meer.

  • Algemeen Dagblad
   Het had niet veel gescheeld of tandarts Ali had bij Kruidvat gewerkt. Ali al Kadour uit Syrië is, dankzij steun en begeleiding van het Netwerk voor Nieuwkomers Rhenen en coach Karel Musch, hard op weg tandarts te worden. Omdat een Syrisch tandartsdiploma hier niet automatisch wordt erkend, moet je een intensief traject doorlopen van cursussen, stages en examens bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Lees meer.

  • De Volkskrant
   Is een nietige mondbacterie de reden waarom we worden getroffen door alzheimer, reuma en aderverkalking? De bewijzen daarvoor beginnen zich op te stapelen. Plannen voor speciale tandpasta’s, vaccins en mondzorgprogramma’s trouwens ook. ACTA-hoogleraar parodontologie Bruno Loos werd geïnterviewd door de Volkskrant. Lees meer.

  • Leeuwarder Courant
   ''Dat mondzorg voor volwassenen nauwelijks wordt gedekt door de basiszorgverzekering leidt tot een maatschappelijke tweedeling. Als we de ziektekostenpremie verbinden aan gedrag, zouden we meer zaken niet meer collectief moeten vergoeden." Lees meer.

  • Het Parool
   Dat mondzorg voor volwassenen nauwelijks wordt gedekt door de basiszorgverzekering leidt tot een maatschappelijke tweedeling, betoogt ACTA-hoogleraar tandheelkunde Albert Feilzer. Lees meer.

  • MUG Magazine
   Veel mensen vinden de tandarts toch al geen pretje.  De afgelopen jaren zijn er daarom initiatieven gestart om mensen gratis naar de tandarts te laten gaan. Een daarvan is Project Mondzorg van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta). Het experiment startte in februari. Er doen nu zo’n zevenhonderd Amsterdammers met groene stip-Stadspas aan mee. Zij kunnen een aantal behandelingen gratis afnemen bij studenten van de driejarige master tandheelkunde. Als het experiment afloopt, volgt er een evaluatie. Lees meer.

  • New York Times
   Does your dentist want you to wear a mouthguard? You’re not alone. Bruxism is on the rise. It’s not necessarily a bad thing, the experts tell Helen Rumbelow. ACTA-hoogleraar Frank lobbezoo vertelt erover in de the New York Times, lees meer.

  • Margriet
   Uit de praktijk van... de tandarts. Marja Laine, als hoogleraar Orale Diagnostiek verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), waar ze het halitose- en speekselspreekuur verzorgt: "Slechte adem? Praat erover met je tandarts".

  • Doorgang
   Wie de diagnose kanker krijgt, denkt niet onmiddellijk aan de gevolgen hiervan voor zijn tandvlees of gebit. Maar de behandeling van kanker heeft wel degelijk invloed op de mondgezondheid en andersom heeft de mondgezondheid weer invloed op de genezing van kanker. Hoe dit zit wordt duidelijk in een gesprek met ACTA-hoogleraar orale geneeskunde, prof. dr. Fred Rozema. Lees meer.

  • Trouw
   Terwijl Nederland een structureel tekort aan tandartsen heeft, wordt één groep over het hoofd gezien: tandartsen die hier asiel kregen. Trouw interviewde ACTA-student Mohammed Mohammedqasim, die oorspronkelijk in Bagdad als tandarts werkte, maar in Nederland opnieuw de collegebanken in moest. Lees meer.

  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Als huisartsen en praktijkondersteuners extra aandacht geven aan de mondgezondheid van patiënten met diabetes mellitus, verbetert de kwaliteit van leven voor deze patiënten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Martijn Verhulst. Lees meer.

  • Het Parool
   "Bansi had tegen de praktijk gezegd dat ze studeerde aan het Academische Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), verbonden aan de UvA. De praktijk kwam er uiteindelijk via de recherche achter dat dit niet klopte." Lees meer.

  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Monitoring van de postoperatieve zorg, herstel en revalidatie na een totale laryngectomie bij patienten met vergevorderde strottenhoofdkanker of onderste keelholtekanker, is van groot belang. Liset Lansaat (ACTA-promovendus, red.) richtte haar onderzoek op het starten van orale voeding en de kans op het onstaan van faryngocutane fistelvorming (FCF), een ernstige postoperatieve complicatie. Lees meer.

  • Dental Tribune
   Tandarts-endodontoloog Jan Warnsinck (ACTA, red) hielp het Duitse AccreDidactprogramma Identificeren en lokaliseren van het complete wortelkanaalstelsel aanvullen en vertalen naar het Nederlands. Een kans om het onderwerp beter voor het voetlicht brengen. Lees meer.

  • NederlandsDagblad
   Tandenpoetsen is een goede gewoonte in Nederland. Enkele decennia geleden deden de meeste Nederlanders het nog niet. De regering overwoog toen fluoride aan het drinkwater toe te voegen. ACTA-wetenchapper Martijn Rosema vertelt erover. Lees meer.

  • NRC Handelsblad
   Hij is, zolang het hem nog lukt, onderzoeker en universitair docent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Hij heeft uitgezocht hoe het zit met zangers en TMD-klachten: 1.500 musici bij 50 muziekensembles vulden een vragenlijst in, de zangers werden gescheiden van degenen die hun kauwstelsel tijdens het spelen niet belasten (controlegroep), en vervolgens werd er statistiek op losgelaten. Lees meer.

  • Ad Valvas
   Op 28 mei staakt het ov-personeel in grote delen van Nederland. De Universiteit van Amsterdam heeft alle tentamens afgelast en de aanwezigheidsplicht opgeheven.Uitzondering zijn de faculteit voor tandheelkunde (ACTA) en het Amsterdam University College die de UvA samen met de Vrije Universiteit aanbieden en die op dit punt het beleid van de VU volgen, lees meer.

  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Myogene TMD-pijn is te complex om te worden verklaard door eenvoudige lineaire modellen die uitsluitend berusten op slaapbruxism of psychologische problematiek als etiologische factoren, concludeert (ACTA-promovendus, red.) Konstatin Muzalev in zijn proefschrift, zie ntvt.

  • Radioplus
   De tandarts wordt in speelfilms vaak afgebeeld als een Kaukasische, gewelddadige man. ACTA-wetenschapper Henk Brand sprak erover in het Belgische radioprogramma Culture Clubbeluister het fragment (zit rond 1.06 uur).

  • Folia
   In aanloop naar de verkiezingen spreken we met de 23 lijsttrekkers van de zeven faculteiten en de Centrale Studentenraad. Vandaag: Lieke Kooijmans van Kies Acta. ‘We willen meer patiënten werven, waardoor we als studenten meer kunnen doen.’ Lees meer.

  • Dental Tribune
   "Op ACTA en andere faculteiten worden wel lessen gegeven over praktijkmanagement, maar het is geen wezenlijk onderdeel van het curriculum, ook al is er meer aandacht voor dan vroeger." Lees meer.

  • Dental Tribune
   ''Dierproeven geven niet altijd het antwoord dat je nodig hebt,” stelt hoogleraar Huid- en slijmvliesregeneratie aan Amsterdam UMC en ACTA Sue Gibbs. “Een muis heeft een ander immuunsysteem dan een mens. Lees meer.

  • Dental Tribune
   De tandarts wordt in speelfilms vaak afgebeeld als een Kaukasische, gewelddadige man. Dat stelt tandarts Paul Voorbraak in zijn masterscriptie. Samen met ACTA-hoogleraar Henk Brand bestudeerde hij 259 films waarin tandartsen een rol spelen. Lees meer.

  • NRC Handelsblad
   Terwijl investeringen in het wetenschappelijk onderwijs hard nodig zijn, heeft een universitair bestuurder (van de UU, red.) voor een bedrag van ruim 124 duizend euro gedeclareerd. [...] Om een referentiekader te scheppen voor het bepalen van de betekenis van zo’n bedrag: het is evenveel als het  budget dat vanaf 2019 jaarlijks uit de aan studenten ontnomen basisbeurs bij de tandheelkundefaculteit van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit (ACTA) besteed wordt aan professionalisering van tandarts-docenten. Lees meer.

  • NPO Radio 1
   In de studio zit net afgestudeerd tandarts Paul Voorbraak, die zegt dat hij de grootste collectie tandartsen-films ter wereld bezit. Hoe komt het dat tandartsen zo’n negatief imago hebben in speelfilms? Docent Henk Brand bestudeerde samen met Voorbraak 259 films waar tandartsen in voorkomen. Beluister de uitzending.

  • VvAA
   Twintig medici en onderzoekers, waaronder ACTA-hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema, belichtten woensdag 27 maart vanuit hun eigen specialisme de gevolgen van roken op het menselijk lichaam. Dat deden ze tijdens een multidisciplinaire bijeenkomst over de effecten van tabaksrook in ’t Hart, hoofdgebouw van VvAA, in Utrecht. De bijeenkomst werd georganiseerd door het KNMT Fonds Mondgezondheid en longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Laatstgenoemden riepen op tot het oprichten van een antirook-alliantie van medici. Lees meer.

  • NRC
   (Marja, red.) Laine is tandarts en hoogleraar orale diagnostiek aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam. Sinds drie jaar houdt zij een dag in de week een speciaal spreekuur voor patiënten met speekselproblemen. [...] Door een tekort aan speeksel krijgen mensen eerder problemen met slikken, smaak en spraak”, zegt biochemicus Floris Bikker (ook ACTA, red), die nauw met Laine samenwerkt in de analyse van speekselproblemen. Lees meer.

  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Begin april 2019 berichtten de Colleges van Bestuur van de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) haar medewerkers en studenten dat het de Benoemingsadviescommissie niet gelukt is een voordracht te leveren voor een nieuwe decaan van het ACTA. Lees meer.

  • Nu.nl
   "Een ongezonde mond kan een kompas zijn van wat er mis is in de rest van het lichaam, stelt [ook] hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema, verbonden aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en het Amsterdam UMC. "Bepaalde onderliggende ziektes kun je in de mond zien. Blaasjes in de mond kunnen bijvoorbeeld duiden op bijwerkingen van geneesmiddelen. Een droge mond kan een signaal van suikerziekte zijn. Het is belangrijk dat tandartsen de patiënt bij dit soort aanwijzingen doorverwijst naar de huisarts." Lees meer.

  • Allesoverhetgebit.nl
   Hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema (ACTA, red.) legt uit hoe een slechte mondgezondheid kan zorgen voor een verminderde algehele gezondheid: ‘Als mensen de tanden niet goed poetsen, kan het tandvlees gaan ontsteken. Hierbij ontstaan er bacteriën in de mond die je ziek kunnen maken. Wanneer je tandvlees bloedt, kunnen deze bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en daar kan vervolgens het hele lichaam iets van merken.' Lees meer.

  • De Telegraaf
   Er bestaat in ons land een groeiende tweedeling in de mondzorg, zegt ACTA-hoogleraar en decaan Albert Feilzer in een opiniestuk in de Telegraaf, lees meer.

  • Trouw
   "Voor de energietransitie wordt er altijd op gewezen dat slechts ruim 6 procent van de totale energiebehoefte van Nederland groen is opgewekt. Met name in vergelijking met Duitsland (12,6 procent) slaan we een slecht figuur," zegt ACTA-onderzoeker Niek de Jager in een opiniestuk in Trouw.

  • Dental Tribune
   Wat we eten is van grote invloed op het hebben van balans of ontstaan van disbalans in de mond. “We zitten een beetje in een spagaat,” legt Catherine (ACTA-wetenschapper Catherine Volgenant,  red. uit. We worden steeds ouder en we wonen in een land met vele verleidingen. Lees meer.

  • Dental Tribune
   Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam heeft een tweede plaats bemachtigd in de QS World University Rankings by Subject. Vorig jaar stond ACTA op de vierde plek, lees meer.

  • Dentz
   Chengdu in China leek de ACTA-studenten Nynke van den Berg en Pleunie ter Brugge vanwege het onbekende en uitdagende een goed plek voor hun wetenschappelijke stage, lees meer (pag. 66).

  • NRC Handelsblad
   Bestaat er meer dan één soort speeksel? Stel je eens voor dat je een hap neemt van een sappige citroen. Wie zich erop concentreert voelt het water al in de mond lopen. Doe datzelfde gedachte-experiment nu eens voor een suikerklontje, of een stukje rosé gebakken biefstuk. Is het speeksel dan anders van consistentie, van samenstelling? „Speekselsecretie wordt door van alles beïnvloed”, zegt onderzoeker Floris Bikker van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. „Niet alleen geur en smaak van voedsel stimuleren de speekselproductie, ook het kauwen op zich. Lees verder.

  • Nu.nl
   Laine, tandarts en hoogleraar Orale Diagnostiek bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en Ramin Najafbagy, mondhygiënist bij Mondfit en vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten leggen uit hoe het met slechte adem door tongbeslag zit. Lees meer.

  • Radio 1
   Een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen onderzoekers deze week in vakblad Science Advances. Maar Alzheimer is niet de enige ziekte die in verband gebracht wordt met wat de tandarts in de mond aantreft. Radio 1 sprak met hierover ACTA-hoogleraar Parodontologie Bruno. Beluister het fragment.

  • Ad Valvas
   Vijf van de zes prijzen die gisteren werden uitgereikt op het VU-nieuwjaarsgala zijn door vrouwen binnengehaald. De hoofdprijs van zevenduizend euro ging naar Ellen Bal. De directeur van de opleiding antropologie werd uitgeroepen tot VU-docent van het jaar 2018. De docent-talentprijs ging naar tandheelkunde docent Beatriz Gimenez Gonzalez. Lees meer.

  • BNR-radio
   ACTA-hoogleraar Wim Crielaard vertelt BNR-radio over de verbanden tussen bacterieën in de mond en Alzheimer, beluister de uitzending.

  • Nu.nl
   Op 15 januari plaatste Healthwatch een alarmerend bericht op Facebook. Fluoride zou vergif zijn, terwijl fluoride in bijna alle tandpasta's zit. Maar is fluoride echt zo gevaarlijk en zouden we dus onze tanden moeten gaan poetsen met speciale fluoridevrije tandpasta's? Cor van Loveren, gepensioneerd hoogleraar preventieve tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, legt aan NU.nl uit waarom we eigenlijk fluoride gebruiken, lees meer.

  • TEETH
   "In TEETH you will see how artists put their frustrations and fascinations about their dentures into art works, from graffity till paintings, jewellery, sculptures and music." ACTA emeritus hoogleraar Michiel Eijkman is te zien in deze film over tanden, bekijk de film.

  • Volkskrant
   "Een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen onderzoekers deze week in vakblad Science Advances [..] ‘Het is een prachtige studie’, zegt Wim Crielaard, hoogleraar moleculaire biologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Het idee dat mondgezondheid en alzheimer met elkaar te maken kunnen hebben speelt al een jaar of vijf," lees meer.

  • KASSA!
   "Je hoeft maar door Instagram of YouTube te scrollen en de jongens en meisjes met glimmende, spierwitte tanden spatten van het scherm. De zogenaamde ‘Hollywood smile’ is een trend. ACTA-hoogleraar Joost Roeters legt in de uitzending van KASSA! uit dat je met facings ook een gezond gebit beschadigt," bekijk de uitzending.

  • Elservier
   "Mondhygiëne draait om de strijd tegen micro-organismen. Maar wellicht moeten we sommige bacteriën juist koesteren. ACTA-hoogleraar Wim Crielaard legt uit waarom," lees meer (onder inlog).

  • FunxNL
   "RTL nieuws deed onderzoek naar schadeclaims bij tandartsen en daaruit blijkt dat de meeste klachten gaan over wortelkanaalbehandelingen. Tandarts Suzette van der Waal (ACTA, red.) legt in Start uit wat zo’n behandeling inhoudt en don't worry.. soms gaat het inderdaad fout bij de tandarts, maar het gaat vooral heel vaak goed," beluister het fragement.
 • 2018
  • Analyse Nederland
   "We zijn te weinig doordrongen van het feit dat de mond een essentieel onderdeel van onze gezondheid is. Dat stelt Fred Rozema, hoogleraar Orale Geneeskunde aan de universiteit van Amsterdam (ACTA, red.), Als je iets aan je vinger hebt, dan valt het onder de basiszorg, maar mondzorg wordt niet vergoed. Dat zegt genoeg,” lees verder.

  • NU.nl
   Volgens verschillende berichten krijg je wittere tanden als je geprakte aardbeien op je tanden smeert, een bananenschil tegen je tanden legt of sinaasappelschil over je tanden schuurt. Joost Roeters, hoogleraar Integrale Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, vertelt aan NU.nl dat het een heel slecht idee is om te proberen je tanden witter te maken met fruit. De kans is heel groot dat het je tanden beschadigt, lees verder.

  • EenVandaag
   Voor mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt is er een nieuwe behandelmethode: de oogbewegingstherapie. Matthijssen en haar bevriende collega professor en traumadeskundige Ad de Jongh (ACTA, red.), zagen het voor het eerst op YouTube, lees verder.

  • KIJK
   De een heeft om de haverklap gaatjes en de ander mankeert nooit wat bij de tandarts. Zitten die verschillen ’m echt alleen in snoep- en poetsgedrag, of bestaat er ook zoiets als aanleg voor tandbederf? Er is wel degelijk een genetische component, antwoordt hoogleraar preventieve tandheelkunde Cor van Loveren (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam).

  • Ad Valvas
   Tandartsdocent Jan Poorterman mag zich de slimste tandarts van Nederland noemen. Op 2 november versloeg hij 449 tandartsen, mondhygiënisten, tandheelkundestudenten tijdens een speciale quiz, lees meer.

  • Dental Tribune
   ACTA-collega’s Alexa Laheij, Catherine Volgenant en Hans de Soet zijn volledig op elkaar ingespeeld. Dat blijkt wanneer we hen interviewen over hun nieuwe boek Hygiëne en infectiepreventie in de mondzorgpraktijk: ze maken elkaars zinnen af, vullen elkaar aan en zijn het vrijwel overal over eens, lees verder.

  • NT
   Is het hebben van een goed gebit alleen maar weggelegd voor mensen met voldoende geld? Deze vraag stond centraal in een debatbijeenkomst van ACTA op 29 oktober in debatcentrum Spui25, lees meer.

  • Trouw
   Tien jaar lang durfde Robert Visscher niet naar de tandarts, na een nare ervaring als tiener. Nu gaat hij voor het eerst toch maar weer. Als ik mijn verhaal aan ACTA-hoogleraar Ad de Jongh van de UvA vertel, vindt hij het herkenbaar. “Tijdens dat angstige moment maak je extra veel adrenaline aan. Dit hormoon maakt dat de herinnering levendiger en emotioneler wordt opgeslagen in je brein," lees meer.

  • Dental Info
   Op 11 oktober is de NWVT – TP master scriptieprijs 2018 uitgereikt aan Robert Pogosian – oud student ACTA –  voor zijn master scriptie: Temporomandibular disorders and headache, lees meer.

  • Dental Info
   3D-printen heeft een grote impact gehad op de wijze waarop vele maakindustrieën in de wereld hun productieprocessen hebben ingericht of in de nabije toekomst gaan inrichten. Maar wat is 3D printen en hoe werkt het eigenlijk? Prof. dr. Wismeijer (van ACTA, red.) legt het uit, lees meer.

  • Telegraaf
   Het Amsterdam UMC, ACTA en de Nederlandse Brandwonden Stichting gaan onderzoeken of brandwonden genezen kunnen worden met speeksel van de patiënt. De onderzoekers vermoeden dat deze nieuwe behandeling een snellere en betere wondgenezing oplevert met minder littekens. Lees meer.

  • Trouw
   Kusje erop. Kinderen leren dat dat helpt na het openhalen van een knie tijdens het spelen. Maar of het ook brandwonden kan genezen? Dat gaan ACTA, het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken. Lees meer.

  • Hart van Nederland
   Speeksel bevat bijzondere genezende en antibacteriële eigenschappen. Dit is gunstig voor wondgenezing en het beperken van littekenvorming, zo is bekend. Maar of dit ook zo is bij brandwonden is volgens Sue Gibbs, ACTA-onderzoeker en hoogleraar huidregeneratie, nog nooit eerder onderzocht. Lees meer.

  • NH Nieuws
   Kan speeksel van patiënten brandwonden genezen? Dat gaan het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting onderzoeken. ACTA-wetenschappers vermoeden dat deze nieuwe behandeling een snellere en betere wondgenezing oplevert met minder littekens. Lees meer.

  • NOS
   Kan je met je eigen spuug een brandwond helpen genezen? Daar proberen onderzoekers van ACTA, het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting achter te komen. Lees meer.

  • RTL Nieuws
   Onderzoeker professor Sue Gibbs van het Amsterdam UMC en ACTA onderzoekt of speeksel uit je eigen mond een brandwond sneller en beter kan laten genezen. "Speeksel is goedkoop en altijd voorhanden." Lees meer.

  • Algemeen Dagblad
   "Mensen die in Nederland opgroeien, zijn schuimende tandpasta gewend," zegt ACTA-wetenschapper Fridus van der Weijden. "Het geeft plezier in poetsen. Dat is belangrijk, want mensen doen dat minder goed wanneer ze het niet prettig vinden,’’ aldus Van der Weijden.

  • Kieskeurig.nl
   "Laat je goed informeren door een professional voor je een elektrische tandenborstel aanschaft," zegt ACTA-onderzoeker Dagmar Else Slot. "Dat kan bij een tandarts of mondhygiënist. Die kan je met name adviseren welke borstel het beste bij je past en hoe je hem moet gebruiken." Lees meer.

  • Ad Valvas
   "Het is al minstens tien jaar zo dat meer vrouwen dan mannen zich aanmelden voor tandheelkunde," zegt ACTA-medewerker Martijn van Steenbergen in Ad Valvas, lees meer.

  • Dental Tribune
   Radiologie wordt nog te vaak als iets tweederangs beschouwd in de tandartspraktijk. Dat stelt emeritus hoogleraar orale en maxillofaciale radiologie (ACTA) Paul van der Stelt in een interview met Dental Tribune, lees verder.

  • Dental Info
   "Goede mondzorg is in Nederland alleen toegankelijk voor de rijken." Dat zei Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde bij ACTA bij Editie NL. Hij is van mening dat met name mensen met een lager inkomen wegblijven bij de tandarts. Lees meer.

  • EditieNL
   "De hele Nederlandse gezondheidszorg is goed geregeld, behalve de tandheelkunde. De politiek laat Nederland in de kou zitten," zegt Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tanheelkunde bij ACTA. Lees meer.

  • NRC Handelsblad
   Het tekort aan tandartsen wordt almaar groter als de numerus fixus bij opleidingen niet snel wordt opgeheven. Daardoor wordt mondzorg in Nederland steeds minder toegankelijk. Daarvoor waarschuwt hoogleraar Albert Feilzer, decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam, de gezamenlijke faculteit tandheelkunde van de Amsterdamse universiteiten. Lees meer

  • Assistentensite.nl
   Volgens ACTA-decaan en hoogleraar Tandheelkunde Albert Feilzer is de mondzorg voor volwassenen te beperkt, schiet de mondzorg voor ouderen tekort en bezoekt een groot deel van de jeugd geen tandarts, ook al zijn kinderen wel verzekerd.

  • Zorgwijzer
   In een brief aan de Eerste en Tweede Kamer schrijft Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde bij ACTA, dat tandheelkundige zorg nauwelijks in het basispakket is opgenomen. Daardoor gaan steeds minder Nederlanders naar de tandarts. Controles en behandelingen worden, deels vanuit kostenoverwegingen, afgezegd of uitgesteld.

  • Academisch Medisch Centrum
   Aan het eind van het promotietraject sleepte Aarab, universitair hoofddocent en onderzoeker bij ACTA, een KNAW-beurs in de wacht, bedoeld om de uitwisseling tussen de Chinese en Nederlandse universiteiten verder te stimuleren. Lees meer.

  • NZG
   "Een ander probleem is het tekort aan tandartsen, terwijl de bevolking groeit. Steeds meer tandartsen gaan met pensioen, maar er komen onvoldoende nieuwe tandartsen bij om dit gat op te vullen. Tandartsen zouden samen met de overheid moeten kijken naar oplossingen voor de meerdere problemen die in de mondzorg spelen, stelt Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde ACTA''.

  • Het Parool
   Albert Feilzer (decaan ACTA) maakt zich grote zorgen, omdat mondzorg bijna niet is opgenomen in het basispaket, waardoor steeds meer mensen helemaal stoppen met naar de tandarts gaan. Lees meer.

  • NOS
   Volgens Albert Feilzer, decaan en hoogleraar Tandheelkunde van ACTA, is de mondzorg voor volwassenen te beperkt, schiet de mondzorg voor ouderen tekort en bezoekt een groot deel van de jeugd geen tandarts, ook al zijn kinderen wel verzekerd. "Dat is negatief voor de algehele gezondheid van Nederlanders en maakt de zorg uiteindelijk duurder." Lees meer.

  • NRC Handelsblad
   "Tanden en kiezen kunnen bij iedereen afbrokkelen of slijten door bijvoorbeeld tandenknarsen of het drinken van zure dranken," volgens Albert Feilzer, decaan en hoogleraar algemene tandheelkunde van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. "Maar als zaken afwijken, en daar lijkt het hier op, zou het de moeite waard zijn dat te onderzoeken." Lees meer.

  • HLN
   "Mondhygiënist en onderzoeker Dagmar Else Slot (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) ziet echter wel voordelen in het spoelen met mondwater naast het primaire poetsen en reinigen tussen de tanden en kiezen." Lees meer.

  • Ad Valvas
   "We willen als faculteit een mooie weerspiegeling van de maatschappij zijn. Met vrouwen én mannen, mensen van verschillende culturen en geloven. Iedereen heeft zo een faire kans. Dat is voor ons relevant, aldus Martijn van Steenbergen, lid van de selectiecommissie van ACTA." Lees meer.

  • Dentistry Today
   "This is the number that we had to use to calculate the dimensions of the x-ray field when round collimation was still in use. Round collimation is now obsolete and replaced by rectangular collimation (I hope). This is why I mention pi, so we won’t forget…" emeritus ACTA-hoogleraar Paul van der Stelt wordt hier geciteerd in Dentistry Today, lees verder.

  • Algemeen Dagblad
   'Goede gezondheid? Het begint met de mond!' (AD 3-7) ACTA-medewerkers Dagmar Else Slot en Fridus van der Weijden reageren op een artikel in het AD over het boek Gezond begint in de mond. "Als mondzorgprofessionals ondersteunen we elke poging die gedaan wordt om het belang van een gezonde mond voor het voetlicht te plaatsen. Wij hechten als academisch geschoolden echter wel aan het belang dat adviezen gestoeld zijn op enige vorm van wetenschappelijke onderbouwing." 

  • Margriet
   "Je mond is de spiegel van je gezondheid zeggen ze weleens. Je kunt inderdaad veel terugzien aan iemands gebit en dan vooral aan het tandvlees," zegt ACTA-hoogleraar Bruno Loos in de Margriet.

  • BNR-Nieuwsradio
   Een gezonde mond kan veel ellende én zorgkosten voorkomen. Die zorg wordt nog steeds niet volledig vergoed vanuit het basispakket. Dat is gek, want de mond is de spiegel van de gezondheid, zeggen onze studiogasten. Waar zitten de gaten in het beleid en de vergoeding van de mondzorg? ACTA-decaan Albert Feilzer sprak erover in het programma Beter van BNR-nieuwsradio. Beluister de uitzending.

  • Dental Tribune
   Een wisseling van de wacht betekent vaak frisse ideeën en ambities. Zo ook bij ACTA Dental Education, waar dr. Erik Ranzijn en mr. Nora de Vries in mei 2018 parttime aan de slag gingen als duo-directeur, lees meer.

  • Nederlands Tandartsenblad
   De Kennisagenda Mondgezondheid is het project van promovenda Puck van der Wouden, dat ze onder leiding van Geert van der Heijden, hoogleraar en voorzitter van de afdeling Sociale Tandheelkunde van ACTA en Hagay Shemesh, tandarts-endodontoloog uitvoert, lees meer.

  • Nederlands Tandartsenblad
   Hoe krijgen we meer kinderen met een gaaf gebit? Deze vraag stond centraal op het afscheidssymposium van Cor van Loveren, hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan ACTA. Lees meer

  • KASSA!
   Via Nederlandse webshops zijn de zogeheten Crest Whitestrips te koop, die een veel hoger percentage waterstofperoxide bevatten dan is toegestaan. Namelijk 6 tot 14 procent waterstofperoxide.  [..] Volgens tandheelkundige Nils van Calcar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, kan gebruik van deze producten leiden tot schade aan tanden en tandvlees. Bij een hoog percentage is de waterstofperoxide sneller bij je zenuw, en daar krijg je vaak ontzettend gevoelige tanden van, lees meer.

  • Radio1
   Nederland kampt met een tekort aan tandartsen. Dat is vooral merkbaar buiten de Randstad. Tandartsen stellen hun pensioen uit omdat ze geen opvolger kunnen vinden, praktijken hebben veel vacatures open staan en patiënten moeten soms verder van huis om een tandarts te vinden, lees meer

  • Radio2
   Beluister het interview dat Gijs Staverman had met ACTA-wetenschapper Catherine Volgenant over het twee weken lang niet poetsen, beluister fragment.

  • Radio1
   Twee weken je tanden niet poetsen mits gezond gebit kan prima, beluister het interview dat Radio1 had met ACTA-wetenschapper Catherine Volgenant.

  • AT5
   Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is op zoek naar mensen die bereid zijn om twee weken lang hun tanden niet te poetsen. Daarmee kunnen de deelnemers 360 euro verdienen, lees meer.

  • Het Parool
   Gezocht: mensen die een leuke duit willen verdienen door twee weken hun tanden niet te poetsen. Het ACTA begint half mei een onderzoek naar het effect van probiotica op de mondgezondheid, lees meer.

  • Folia
   ACTA-decaan Feilzer stopt volgend jaar, UvA en VU nu al op zoek naar opvolger. Feilzers tweede termijn als decaan loopt midden volgend jaar af, maar hij verwacht dat een opvolger niet zo makkelijk te vinden is. Daarom aviseerde hij nu al te starten met zoeken, lees meer.

  • EditieNL
   Steeds meer mensen poetsen hun tanden met houtskool. EditieNL sprak onder andere met Dagmar Else Slot om te achterhalen of het poetsen met houtskool daadwerkelijk zorgt voor wittere tanden. "Er is in elk geval geen bewijs dat de whiteningproducten met houtskool beter zijn dan vergelijkbare tandpasta's," aldus Dagmar Else Slot. Lees verder.

  • Nederlands Tandartsenblad
   Hoe ziet de mondzorg eruit in 2013? Met een serie interviews brengt het NT de discussie op gang. ACTA-decaan Albert Feilzer geeft in dit tweede deel zijn visie op de mondzorg en het onderwijs in 2030, lees meer (inlog).

  • Het Parool
   'Het lichaam kan onaangenaam verrassen met rare uitwassen. Een ooglid dat op gezette tijden begint te kloppen, lokaal haaruitval of een onverklaarbare jeuk. Vandaag: droge mond. Om de droge mond als kwaal beter te begrijpen, ontkomen we er niet aan eerst het fenomeen speeksel te bespreken. ', een interview met Marie Laine in de rubriek de Wachtkamer in Het Parool met de titel 'Droge mond — Beetje kauwgom kan al helpen'.

  • EditieNL
   ‘Er moet altijd een medische noodzaak zijn om een röntgenfoto te maken, in dit geval een tandheelkundige noodzaak. Straling zorgt ervoor dat cellen verkeerd delen en het risico is voor kinderen 2 tot 5 keer zo groot als voor volwassenen.’ EditieNL interviewt Erwin Berkhout vanwege onderzoek naar  onnodige röntgenfoto’s door sommige tandartsen, bekijk het item.

  • dr. Corine Visscher
   Per 1 januari 2018 is dr. Corine Visscher benoemd tot hoogleraar Orofaciale Fysiotherapie en dr. Marja Laine tot hoogleraar in de Orale diagnostiek; in het bijzonder ademgeur en mondvloeistoffen. Ze zijn aangesteld via de NWO Johanna Westerdijk Talentimpuls voor vijf jaar. Lees meer.

  • Dental Tribune
   Weet de gemiddelde tandarts en mondhygiënist voldoende over de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid? (ACTA) Hoogleraar Orale Geneeskunde en voorzitter van het KNMT Fonds Mondgezondheid Fred Rozema vindt kennis over ziektes en aandoeningen onontbeerlijk voor mondzorgprofessionals. Dental Tribune stelde hem een aantal prangende vragen over dit tegenwoordig veelbesproken thema, lees meer.

  • Funx.nl
   Last van een slechte adem? Uit onderzoek blijkt dat pepermuntjes niet helpen.. Maar wat helpt dan wel? Fernando sprak hierover met mondhygiëniste (van ACTA, red.) Eveline van der Sluijs, beluister het fragment.

  • NRC Handelsblad
   "Van de curieuze EMDR-therapie knappen mensen met een posttraumatisch stresssyndroom snel op. Enthousiaste therapeuten zetten de methode voor steeds meer klachten in. Sommige professionals zetten daar vraagtekens bij. 'Het is absoluut vervelend als bij iemand met ernstige PTSS een EMDR-behandeling niet goed uitpakt,' zegt Ad de Jongh, hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Hij haalde in 1993 de behandelmethode naar Nederland en richtte samen met anderen de EMDR Vereniging Nederland op," lees meer.

  • De Volkskrant
   Minister Bruins van Medische Zorg wil mondhygiënisten op proef meer bevoegdheden geven[ ..] maar volgens (ACTA, decaan red.) Feilzer zijn er veel grotere problemen waarmee de minister zich zou moeten bezighouden: dat de mondzorg voor volwassen niet verzekerd isen voor een toenemend deel van de bevolking daarom niet meer toegankelijk is, lees meer.

  • KASSA!
   Het schap in de supermarkt met suikervrije of suikerarme frisdranken, ‘gezonde’ limonades en diksappen dijt steeds verder uit. Je hebt dus volop keuze als je een verantwoord drankje voor je kinderen zoekt. Je denkt goed bezig te zijn, maar is dat ook zo? ACTA-wetenschapper Henk Brand zocht het uit, lees meer.

  • Dental Info
   Het project Gezonde Peutermonden is het ‘Preventieproject van het Jaar 2018’. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens de Landelijke Dag voor de Preventieassistent [...] Het project bestaat uit een 4-jarige studie onder begeleiding van Katarina Jerkovic (hogeschool Utrecht), prof. dr. Cor van Loveren (ACTA en voorzitter van het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis) en prof. dr. Geert van der Heijden (ACTA), lees meer.

  • Reformatorisch Dagblad
   Stel je voor dat je in tien seconden een brandschoon gebit kunt hebben zónder je handen te gebruiken. Dat zou ons dagelijks drie keer 1 minuut en 50 seconden schelen – op jaarbasis zo’n 33 uur, lees meer.

  • Dental Info
   Er wordt al jaren over de taakherschikking gesproken, waarbij mondhygiënisten als experiment een volledig zelfstandige bevoegdheid krijgen voor bepaalde werkzaamheden. Wetenschappers van ACTA geven nu in een brief aan dat dit onwenselijk is als niet aan de voorwaarden wordt voldaan die eerder zijn afgesproken, lees meer.
 • 2017

  Informatie volgt z.s.m. 

 • 2016
  • Het Parool
   Het gebit van de prefluoridegeneratie loopt tegen zijn grens aan: wordt het een lapmiddel, een kunstgebit of een grote opknapbeurt. Mee met de restauratief tandarts. ACTA-tandartsdocent drs. Paul de Kok vertelt erover in het Parool, lees meer.

  • Trouw
   De tandarts maakt een bitje tegen tandenknarsen. Zoiets ligt ook bij de drogist in het schap, maar dan veel goedkoper. Wat te doen? ACTA-hoogleraar Frank Lobbezoo geeft advies, lees meer (betaald inloggen).

  • Volkskrant
   'Wat de ene poetser als aangenaam ervaart, kan bij de ander mondirritatie veroorzaken. Dé ideale tandpasta bestaat niet. Het enige bestanddeel dat tandpasta voor de mondgezondheid moet bevatten is fluoride. Fluoride voorkomt gaatjes en kan beginnende gaatjes herstellen. Het heeft ook een antibacteriële werking, waardoor het een gunstig effect heeft op ontstoken tandvlees." zegt ACTA-onderzoeker Sonja Sälzer in de Volkskrant, lees meer.

  • Dental Tribune
   Met een bevolkingsonderzoek kan parodontitis vroeger vastgesteld worden. Dat is belangrijk, vertelde prof. dr. Fridus van der Weijden, bijzonder hoogleraar Preventie en Therapie van Parodontale Infecties aan ACTA, op persoonlijke titel aan De Telegraaf. “Hoe dieper de ruimte tussen tandpocket en tandvlees, hoe ernstiger de ontsteking. Eigenlijk ben je dán al te laat of aan de late kant. Je zou een ontstekingsproces eerder willen kunnen vaststellen,” lees meer.

  • Dentz
   Op vrijdag 21 oktober vond een bijzondere reünie plaats op ACTA. Maar liefst 75 tandartsen die in de jaren 1968, 1969 en 1970 begonnen met hun studie Tandheelkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, ontmoetten elkaar eer na vele jaren, lees meer (pag. 19).

  • Dentista
   "De nieuwe zij-instroom bij ACTA vanuit de opleiding Mondzorgkude bood daarvoor uitkomst. Maar werd wegens omstandigheden binnen ACTA dat jaar niet aangeboden. Daarop ben ik een jaar gaan werken als mondhygiënist. In september van dit jaar is Dyar dan eindelijk toegelaten tot de opleiding tandheelkunde en is hij ingestroomd in het tweede jaar." Een interview met ACTA-student Diyar Kamal in Dentista. Lees meer.

  • Dentista
   "Marika en Flore komen elkaar tegen op de driejarige postacademischje opleiding Endodontologie aan ACTA. Tijdens dit intensieve programma werken ze samen in een kleine ruimte en leren elkaar zo goed kennen." Endo-tandartsen Marilka Elst en Flore Heiligers-Teeuwen vertellen over hun ervaringen met de opleiding Endodontologie in Dentista  Lees meer.

  • Dentista
   "Toen ik jaren geleden nog een keer ging kijken op ACTA, vertelde Paul Wesselink me dat erin de endo-opleiding inmiddels veel onder de microscoop wordt gewerkt," vertelt endo-tandarts Rob Kroese in Dentista. Lees meer.

  • Dentz
   Tandarts (en oud-ACTA student, red.) Sharif Tairie (25), student Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vindt één dag werken in een Utrechtse partijk genoeg als het om geld verdienen gaat. De Nederlander van Afghaanse afkomst wil zich de rest van de tijd vrijwillig inzetten voor mensen die hem nodig hebben. 'De gebitstoestanden in azc's en bepaalde wijken in  Nederlans zijn echt belabberd,' lees meer (pag. 14).

  • Dental Tribune
   "Tandpasta’s die geen actief schuimmiddel bevatten, zijn net zo effectief in het bestrijden van tandplak en het tegengaan van tandvleesontstekingen als tandpasta’s die volop schuimen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sonja Sälzer (ACTA). Goed nieuws voor mensen die last hebben van aften, want een schuimmiddel werkt die zweertjes in de hand," lees meer.

  • Nederlands Tandartsenblad
   In een interview met het Nederlands Tandartsenblad (NT) bepleiten prof. dr. Geert van der Heijden, ACTA-hoogleraar Sociale Tandheelkunde, en prof dr Josef Bruers, ACTA-hoogleraar Kwaliteit van Mondzorg in de Praktijk, de noodzaak van herijking van de plaats en rol van Sociale Tandheelkunde binnen de mondzorg vanuit een sociaal maatschappelijk perspectief op mondgezondheid, lees meer.

  • Dental Info
   Op 11 november presenteerde Caroline van Houtem (ACTA, red.) haar onderzoek van tandarts-angstbegeleiding, waarmee zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek bestudeert mensen met een extreme tandartsangst.

  • Folia
   "Studenten van de tandartsopleiding van ACTA leren in hun tweede jaar hoe ze moeten boren. Een taakje dat veel precisie vraagt - het gaat om millimeters. Het oefenen gebeurt op speciale poppen en op de Simodont, een apparaat waarmee je virtueel kan boren. ‘Of ik een medestudent op mij zou laten boren? Nee, dat zou ik nog niet toelaten," bekijk het filmpje (halverwege de webpagina).

  • Dental Info
   "De fluorescerende eigenschappen van tandplaque kunnen volgens Catherine Volgenant van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam een indicator zijn voor mondziekten," lees meer

  • De Telegraaf
   "Om parodontitis vast te stellen wordt met een ’pocketsonde’ gekeken hoe diep de ruimte is tussen tandpocket en tandvlees. 'Hoe dieper deze is hoe ernstiger de ontsteking,' zegt Van der Weijden, als hoogleraar ook verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). 'Eigenlijk ben je dán al te laat of aan de late kant. Je zou een ontstekingsproces eerder willen kunnen vaststellen," lees meer.

  • Dental Tribune
   Dental Tribune Online sprak met prof. dr. Daniël Wismeijer (ACTA, red.) over de problemen die implantologen tegenkomen bij het gebruik van digitale technologie en de toekomst van computergestuurde implantaatchirurgie, lees meer.

  • De Standaard
   "Mensen die extreem bang zijn voor de tandarts noemen vrijwel unaniem een nare ervaring in de tandartsstoel als bron van die angst, vertelt ACTA-promovenda Caroline van Houtem in De Standaard," lees meer.

  • NRC Handelsblad
   "Een angsttandarts is vooral psycholoog. Ontspannen en vertrouwen herwinnen kan helpen. „Volgens mij ligt niemand zonder spanning in die stoel,” zegt ACTA-promovenda Caroline van Houtem in NRC Handelsblad," lees meer.

  • Het Parool
   "Zo bang voor de tandarts dat je dezelfde symptomen vertoont als iemand die terugkomt uit een oorlogssituatie: dat kan, ontdekte tandarts Caroline van Houtem (ACTA, red.)," lees meer.

  • Folia
   "Mijn promotieonderzoek (van Caroline van Houtem - ACTA, red.) richt zich op patiënten die extreem bang zijn voor de tandarts. Hun extreme angst blijkt vaak te zijn ontstaan door een nare ervaring in het verleden. Wellicht een voor de hand liggend resultaat," lees meer.

  • AMC Magazine
   "De zorg moet weer terug in de tandheelkunde,' stelt professor Orale Geneeskunde Fred Rozema (ACTA, red.). Tandartsen weten vaak niet hoe zij moeten handelen bij gezondheidsvraagstukken in hun praktijk. De tandheelkunde is verworden tot een technisch vak, geënt op het uitvoeren van verrichtingen," lees meer.

  • Amsterdam Sciencepark
   Professor Daniel Wismeijer is an expert on implantology at ACTA, the joint dentistry faculty of Amsterdam’s Vrije Universiteit (VU) and Academisch Medisch Centrum (AMC). Earlier this year he placed the world's first 3D printed crown on a tooth root implant, lees meer.

  • RTV Noord-Holland
   Promovenda Caroline van Houtem praat dinsdag 8 november op Radio Noord Holland (10:00-10:30 uur) over haar onderzoek naar het ontstaan van angst voor de tandarts, lees meer over haar onderzoek.

  • Dentista
   ACTA-wetenschappers dr. Fridus van der Weijden en dr. Erwin Berkhout schrijven in Dentista over de rechtvaardiging voor het maken van een röntgenfoto.

  • Dentz
   Dementie komt, door de vergrijzing, steeds vaker voor. Algemeen practici krijgen dus ook steeds vaker patiënten met dementie in de praktijk. Dr. Claar Wierink, tandarts-geriatrie en voorzitter van de opleiding tandarts-geriatrie, geeft enkele tips over de behandeling van deze patiënten, lees meer.

  • BNR-Nieuwsradio
   ACTA-promovenda Caroline van Houtem sprak bij BNR-nieuwsradio over haar onderzoek naar het ontstaan van tandartsangst. Haar conclusie: meestal heeft een nare ervaring uit het verleden cruciale invloed. Beluister de uitzending.

  • RADAR!
   'Whitening tandpasta's whitenen niet.' Aan het woord is Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde aan de ACTA (Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam). 'Wat de tandpasta’s wél doen, is beter schoonmaken.' Aha! Lees meer.

  • Folia
   Op tandheelkundefaculteit ACTA van hetzelfde laken een pak. Sterker nog: de studentenpopulatie is zeer divers en de opkomst bij verkiezingen altijd hoog. Wel moet de faculteit flink bezuinigen, is de vestiging in Almere intussen opgeheven en moet ACTA drie verdiepingen afstaan aan de VU. ‘Het gloednieuwe gebouw blijkt veel te duur voor de faculteit.’ Lees meer (pag. 11).

  • Dental Info
   Laura van der Meer, student aan het ACTA, heeft met haar idee voor een app die de werkhouding van de tandarts kan verbeteren de Hokwerda Award 2016 gewonnen, lees meer.

  • Dental Info
   "Tandpasta is een verzorgende crème waar allemaal ingrediënten inzitten die goed zijn voor je tanden. Het is noodzakelijk tegen gaatjes door de toevoeging van fluoride en het helpt om verkleuring van het tandoppervlak te voorkomen. Daarbij kunnen er stoffen in zitten die helpen tegen tandhalsgevoeligheid en tandsteenvorming en die helpen om tandvleesontstekingen te verminderen”, aldus Cees Valkenburg (ACTA, red.), lees meer.

  • RTL Nieuws
   Maar liefst 1 op 25 Nederlanders is zo bang voor de tandarts dat ze er nooit een bezoek aan brengen. Een handige oplossing lijkt dan om onder volledige narcose behandeld te worden. Steeds meer klinieken bieden dat aan. Maar is dat wel nodig? Nee, zegt Ad de Jongh (ACTA, red), tandarts en hoogleraar aan de UvA, lees meer.

  • NPO/ZAPP
   ACTA-wetenschapper Jack van Loon, legt in het kinderprogramma Nederland in 2050 uit wat er gebeurt als je, na een lange Marsreis, terugkomt op Aarde, bekijk de aflevering van 19 oktober (na 18:21 minuten).

  • Nationale Zorggids
   Allochtone kinderen hebben drie keer zo vaak gaatjes als autochtone leeftijdsgenoten, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Volgens Karin van Nes, tandarts en onderzoeker bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, denken veel ouders onterecht dat het melkgebit minder aandacht nodig heeft, lees meer.

  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Per 1 januari 2017 wordt dr. Egija Zaura benoemd tot hoogleraar Oral Microbiële Ecologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, specifiek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). De benoeming komt tot stand via het University Research Chair-programma van de Vrije Universiteit (VU), lees meer.

  • Nederland Tandartsenblad
   De in 2015 door de Zweedse fabrikant van mondhygiëneproducten TePe opgerichte 'Eklund Foundation for Odontological Research and Education' heeft een subsidie van 32.000 euro toegekend aan ACTA-onderzoekster Alexa Laheij, lees meer.

  • Dental Tribune
   De ouders van kinderen met veel gaatjes zijn gemiddeld strenger en negatiever dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ma ddelon de Jong-Lenters van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), lees meer.

  • Dental Tribune
   Het klinkt als een probleem voor bij de kno-arts: slaapapneu, oftewel korte adempauzes tijdens de slaap. Toch staat deze aandoening, vaak veroorzaakt door een obstructie in de bovenste luchtwegen, meer en meer in de belangstelling binnen de tandheelkunde. MKA-chirurg Aarnoud Hoekema (ACTA, red) schreef het recent verschenen AccreDidact-nascholingsprogramma over slaapapneu, speciaal voor tandartsen, lees meer.

  • BNR
   Als het tekort aan tandartsen wordt aangevuld met mondhygiënisten, zoals minister Schippers heeft voorgesteld, zal er meer geld worden gestoken in het vullen van gaatjes. Dat zegt Erwin Berkhout, tandarts en radioloog bij opleidingscentrum ACTA in Amsterdam, beluister het fragment.

  • Trouw
   "Preventie in de tandzorg staat onder druk," vindt hoogleraar tandheelkunde Albert Feilzer van het ACTA. "Ouders die nu wegblijven bij de tandarts, ontnemen hun kind vaak de kans om mee te komen  Tandartszorg dreigt onbetaalbaar te worden voor mensen met een laag tot en met modaal inkomen, onder wie veel migrantengezinnen," lees meer.

  • BNN
   Universitair docent van ACTA Astrid Bakker was maandag 3 oktober om 20:30 uur te zien in het infotainment televisieprogramma Proefkonijnen van NPO3. Tijdens het item Over mijn lijf, legt ze uit waarom botten zo sterk zijn. Bekijk de uitzending.

  • Consumentenbond
   Nog een paar jaar geduld en dan komen kronen bij de tandarts uit de printer. Daniel Wismeijer, hoogleraar aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, plaatste als eerste ter wereld een 3D-geprinte kroon bij een patiënt op een implantaat, lees meer.

  • Libelle
   Twintig jaar geleden was psycholoog en bijzonder hoogleraar Ad de Jongh (ACTA, red.) nog werkzaam als tandarts. Hij vertrok naar Amerika om onderzoek te doen naar effectieve behandelingen tegen angstklachten [...] Tijdens zijn zoektocht stuitte hij op EMDR, lees meer.

  • Dental Info
   Onlangs verdedigde Maddelon de Jong-Lenters (ACTA, red.) haar proefschrift over de rol van ouders en familie wat betreft cariës, obesitas en problematisch gedrag bij kinderen, lees meer.

  • Dental Tribune
   Technologies such as cone beam computed tomography (CBCT), intra-oral scanners and CAD/CAM techniques have introduced a computer-guided workflow into dentistry, specifically implantology. Dental Tribune Online spoke with EAO congress presenter Prof. Daniel Wismeijer (ACTA, red.) about the problems that implantologists are still facing in using digital technologies and the future of computer-guided implant surgery, read more.

  • Ad Valvas
   Ouders van kinderen met veel gaatjes zijn strenger en negatiever dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit onderzoek van tandheelkundige Madelon de Jong-Lenters, die hierop 14 september op promoveerde bij ACTA, lees meer.

  • De Volkskrant
   "Veel mensen zouden al gruwelen bij de gedachte om één dag hun tanden niet te poetsen. Toch stemden 41 deelnemers aan een studie van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam ermee in om maar liefst twee weken geen tandenborstel in de hand te nemen, lees meer.

  • De Nationale Zorggids
   Er is een nieuwe multidisciplinaire aanpak om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen te verbeteren [...] een initiatief van Stichting Bijzondere Tandheelkunde, Innovatiekring Dementie, Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering ter Tandheelkunde (KNMT), Vrije Universiteit (VU) en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, lees meer.

  • Dental Tribune
   Kaakchirurg Fred Rozema (1958) is benoemd tot hoogleraar Orale Geneeskunde aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Rozema was al eerder benoemd tot buitengewoon hoogleraar Medisch Tandheelkundige Interacties bij ACTA, lees meer.

  • Dental Tribune
   Het zal geen tandarts zijn ontgaan: de herziening van de richtlijn infectiepreventie – ook wel WIP-richtlijn genoemd – is begin dit jaar gepresenteerd. Dental Tribune ging langs bij twee leden van de Werkgroep Infectiepreventie Tandheelkunde, voorzitter Teun Rietmeijer en werkgroeplid dr. Hans de Soet (microbioloog, ACTA), die meewerkten aan de herziening, lees meer.

  • Dental Tribune
   De ouders van kinderen met veel gaatjes zijn gemiddeld strenger en negatiever dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Maddelon de Jong-Lenters van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), lees meer.

  • Nederlands Tandartsenblad
   Het gebruik van tandpasta bij tandenpoetsen heeft geen extra effect op de mechanische verwijdering van plak. Dat concludeert ACTA-onderzoeker Cees Valkenburg op basis van een systematic review met tien bestaande publicaties over het wel en niet poetsen met tandpasta. Hieruit bleek er geen significant verschil te zijn tussen wel of geen tandpastagebruik. Indien er wel tandpasta werd gebruikt, werd gemiddeld zo’n 49 procent van de tandplak verwijderd, lees meer.

  • Het Parool
   Ouders van kinderen met veel gaatjes vertonen strenger en negatiever opvoedgedrag dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Dat blijkt uit onderzoek van kindertandarts (en ACTA-promovenda, red.)  Maddelon de Jong-Lenters, lees meer.

  • RTL-Nieuws
   Heeft jouw kind een gezond gebit? Dan geef jij hem of haar vast veel complimentjes. Uit onderzoek blijkt dat ouders van kinderen met veel gaatjes gemiddeld strenger en negatiever zijn dan ouders van kinderen zonder gaatjes. Het viel kinderarts (en ACTA-promovenda, red.) Maddelon de Jong-Lenters op in haar praktijk. De ouders van kinderen met flinke gebitsproblemen benaderen hun kinderen vaak net iets anders dan andere ouders, lees meer.

  • Nieuwsredactie-fhj
   Poetsen met tandpasta helpt niet om tandplak te verwijderen, blijkt uit een onderzoek van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam. Maar dit betekent volgens de onderzoeker en klinisch epidemioloog Cees Valkenburg niet dat je maar moet stoppen met het gebruiken van tandpasta, lees meer.

  • RTL-Nieuws
   Wie denkt dat tandplak weggepoetst kan worden door meer tandpasta te gebruiken, heeft het mis. Sterker nog, tandpasta heeft er helemaal geen invloed op. Dat meldt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, dat tien onderzoeken hierover samenvoegde en analyseerde, lees meer.

  • De Gelderlander
   Tandpasta helpt niet tegen tandplak. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam, lees meer

  • Algemeen Dagblad
   Tandpasta helpt niet tegen tandplak. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam, lees meer.

  • Dental Tribune
   Voor het eerst is in Nederland grootschalig epidemiologisch onderzoek gedaan naar de mogelijke relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten. Dit werd al eerder in andere landen onderzocht. Nicky Beukers, tandarts-parodontoloog aan ACTA, promoveerde met dit onderzoek cum laude in de parodontologie, lees meer.

  • Dental Info
   Digitalisering dringt steeds verder de tandartspraktijk binnen. U krijgt er steeds meer mee te maken. Om u up-to-date te brengen vertelt prof.dr. Daniël Wismeijer in dit interview meer over de huidige digitale technologie en lezingen die tijdens het congres Digitaal in de tandartspraktijk worden aangeboden, lees meer.

  • Dental Info
   Op 3 juni presenteerde Leander Dubois, MKA chirurg en verbonden aan het AMC/ACTA en het St. Antonius ziekenhuis, zijn proefschrift, over het feit dat oogkasreconstructies beter te voorspellen zijn dankzij slimme software, navigatie apparatuur en 3D-printers, lees meer.

  • Dental Info
   Prof. dr. Fred Rozema is benoemd tot hoogleraar Orale Geneeskunde aan het ACTA. Rozema verbindt in zijn onderwijs en onderzoek algemeen medisch en specifiek tandheelkundig handelen, lees meer.

  • De Kennis van Nu
   "Hoeveel tandartsen zouden het zich niet dagelijks afvragen:  'Was ma- of palief maar iets strenger geweest. Dan had ik nu niet de tanden van dit arme kind hoeven vullen of trekken.' Nieuw Nederlands onderzoek suggereert nu juist dat dit misschien niet vaak de goede opvoedingsstrategie is om gaatjes bij kinderen te voorkomen. Desondanks is deze conclusie nog pril en is er meer onderzoek nodig om hier zekerheid over te krijgen." De kennis van Nu sprak erover met ACTA-promovenda Maddelon de Jong-Lenters, lees meer.

  • NOS.nl
   "Gisteren bleek uit een ander onderzoek, van kindertandarts (en ACTA-promovenda, red.) Maddelon de Jong-Lenters, dat ook opvoedstijl een reden is voor tandbederf. Ouders van kinderen die veel gaatjes hebben, gedragen zich strenger en autoritairder dan de ouders van kinderen die weinig gaatjes hebben," lees meer.

  • Radio1
   Cola, koek en snoep zijn slecht voor je tanden, dat weten we allemaal. Maar waarom krijgt het ene kind meer gaatjes dan het andere? ACTA-promovenda Maddelon de Jong-Lenters sprak erover met Radio 1. Lees meer en Beluister de uitzending.

  • BNR-nieuwsradio
   Kinderen van ouders met een negatieve opvoedstijl hebben eerder gaatjes dan kinderen van ouders met een positieve opvoedstijl. BNR-nieuwradio sprak met ACTA-promovenda Maddelon de Jong-Lenters over haar promotieonderzoek naar opvoeden en gaatjes, beluister het fragment.

  • Dentz
   "Ruud van Eck (tandartsdocent bij ACTA, red.) heeft één dochter en een surrogaatdochter, zoals de twee meiden het gekscherend noemen." In de rubriek zo vader zo dochter, vertelt van Eck over zijn dochter en haar vriendin, lees meer.

  • Dentz
   "Ik gebruik het weekend om te sporten, te studeren en uit te rusten. Som ga ik naar mijn ouders. Voornamelijk in de zomer ben ik dáár te vinden, want ze wonen in Zandvoort," zegt ACTA-student Joeke van der Burg in Dentz. Lees meer.

  • Dentz
   ACTA-studenten Lenneke Vos en Sophie van 't Hoff vertellen in Dentz hoe het is om op latere leeftijd tandheelkunde te studeren, lees meer.

  • Nederlands Tandartsenblad
   De fluorescentie-eigenschappen van tandplaque kunnen een indicator zijn voor veel voorkomende orale aandoeningen. Dat concludeert Catherine Volgenant van ACTA in haar onderzoek: ‘Fluorescerende tandplaque: een indicator voor mondziekten?’. Lees meer.

  • De Volkskrant
   Flossen haalt amper iets uit, aldus een studie die wereldwijd het nieuws haalde. Een golf van twijfel ging door vele badkamers: zitten we voor niets te klooien met dat draadje? [...] Allereerst de conclusies van AP. ‘Het klopt dat uit de meeste onderzoeken blijkt dat flossen als toevoeging naast poetsen nauwelijks effect heeft’, zegt hoogleraar Preventieve Tandheelkunde Cor van Loveren van het ACTA, lees meer.

  • Dental Info
   Dongyun Wang van ACTA ontwikkelde voor haar promotieonderzoek een nieuwe botvervanger. Het materiaal kan groeifactoren uitscheiden en hiermee botherstel stimuleren, naast het functioneren als dragermateriaal waarop een laag is aangebracht van bijvoorbeeld calcium of fosfaat (scaffold), lees meer.

  • Reuters
   A report from The Netherlands adds to the evidence tying chronic gum disease to heart disease and stroke. In a study of more than 60,000 dental patients, those with gum disease were twice as likely to have had a heart attack, stroke or severe chest pain, read more.

  • RTL-Nieuws
   De mond wordt ook wel de gezondheidsspiegel van de mens genoemd, er is veel medische informatie uit te halen. Onderzoeken tonen steeds vaker verbanden aan tussen lichamelijke aandoeningen en de staat van de tanden en het tandvlees. Ook nu weer, patiënten met ernstige onstekingen aan het tandvlees hebben zestig procent meer kans op hart- en vaatziekten. Dat stelt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), lees meer.

  • Tijd voor Max Radio
   In het radioprogramma Tijd voor Max, sprak ACTA-hoogleraar prof. dr. Bruno Loos over het onderzoek van tandarts-parodontoloog Nicky Beukers waaruit blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking een zestig procent grotere kans hebben op een hart- of vaatziekte. Beluister de uitzending.

  • Dental Info
   Nicky Beukers (ACTA, red.) heeft als eerste in Nederland een grootschalig onderzoek gedaan naar de relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten. In andere landen werd dit al eerder onderzocht, lees meer.

  • Tubantia
   Uit promotieonderzoek van tandarts-parodontoloog Nicky Beukers blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking een zestig procent grotere kans hebben een hart- of vaatziekte te hebben. De onderzoekster bestudeerde de gegevens van ruim zestigduizend patiënten van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), lees meer

  • Het Parool
   Uit onderzoek van tandarts-parodontoloog Nicky Beukers blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking een zestig procent grotere kans hebben een hart- of vaatziekte te hebben. De onderzoekster bestudeerde de gegevens van ruim zestigduizend patiënten van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), lees meer.

  • VU-Magazine
   Minder gaatjes in je tanden door een betere mondflora: het is Jessica Koopman van het ACTA gelukt door heel eenvoudig het aminozuur arginine te gebruiken. Bacteriën zetten dat om in ammonium en dat verhoogt de pH-waarde in je mond. Minder zuur, minder gaatjes. Koopman promoveert vrijdag 9 september, lees meer.

  • Skipr
   De kans dat een patiënt een hart- en vaatziekte heeft is zestig procent groter wanneer diezelfde patiënt ook ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Nicky Beukers, tandarts-parodontoloog aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA), lees meer.

  • Folia
   [...] "En ik wil niet onvermeld laten dat Karen Maex en ik in de Simodont Dental Trainer van ACTA onze eerste tanden hebben geboord. Al fietsend bedenk ik me dat het al met al een mooie job is." Een column van UVA CvB-voorzitter Geert ten Dam in Folia, lees meer.

  • Rein Kuitert
   Zelfs Rein Kuitert, docent orthodontie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, is niet per se tegen duimende volwassen. [..] "Bij iemand van 25 die al jaren duimt hebben de tanden, lippen en de tong zich aan het duimen aangepast. [..] "Begin jaren zeventig hebben we eens een zeventienjarige hardnekkig duimende jongen aangeraden om maar te gaan roken. Dat leek destijds beter dan duimen. Het werd nogal een rel. Nu zeg ik: duimen lijkt me van alle verslavingen veruit de gezondste." 

  • Dental Info
   Op 3 juni presenteerde Leander Dubois, MKA chirurg en verbonden aan het AMC/ACTA en het St. Antonius ziekenhuis, zijn proefschrift, over het feit dat oogkasreconstructies beter te voorspellen zijn dankzij slimme software, navigatie apparatuur en 3D-printers, lees meer.

  • BN/DeStem
   Flossen is zinloos. Tenzij je het goed doet - maar dat doet vrijwel niemand. In Amerika is het advies om dagelijks te flossen al ingetrokken. Dagmar Else Slot en Cor van Loveren van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zeggen al langer dat het nut van flossen niet kan worden bewezen. De vermoedelijke oorzaak: we doen het verkeerd," lees meer.

  • Algemeen Dagblad
   Flossen is zinloos. Tenzij je het goed doet - maar dat doet vrijwel niemand. In Amerika is het advies om dagelijks te flossen al ingetrokken. Dagmar Else Slot en Cor van Loveren van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zeggen al langer dat het nut van flossen niet kan worden bewezen. De vermoedelijke oorzaak: we doen het verkeerd," lees meer.

  • Elsevier
   Een schuldgevoel omdat je nooit tijd vrijmaakt om de ruimte tussen je tanden schoon te flossen? Niet meer nodig. De Amerikaanse persdienst Associated Press (AP) verrichtte een uitgebreide literatuurstudie naar de effecten van flossen op de gezondheid van het gebit. De conclusie: er is nauwelijks bewijs dat flossen helpt, lees meer.

  • VARA!
   Je hoeft niet te flossen! Er zou namelijk geen enkel bewijs zijn dat flossen helpt tegen tandvleesproblemen of gaatjes. De Amerikaanse regering heeft flossen nu officieel geschrapt van de lijst met gezondheidsaanbevelingen. Ik (Giel Beelen, red) belde dan ook met Thomas (de Kleijn, red.), een student tandheelkunde (ACTA), om te zien hoe toekomstige tandartsen worden opgeleid, beluister de uitzending.

  • De Volkskrant
   Poetsen, tandstokeren, flossen en twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist - een goede mondhygiëne vinden we belangrijk. Toch vergeet een groot deel van de Nederlanders dat de mond niet slechts uit tanden en tandvlees bestaat. Hoe belangrijk is het om ook de tong schoon te houden? 'In theorie kunnen de bacteriën op de tong andere delen van de mond besmetten en daarmee tandbederf in de hand werken, vertelt hoogleraar parodontologie Fridus van der Weijden van het ACTA,' lees meer.

  • Hello Zuidas
   Roy Klemann (23) & Yaphet Ahmed (21) dentistry students, both in their second year, live in the Ravel Residence: "We're both very busy with our studies and have to be at ACTA a lot," lees meer (pag. 49).

  • Volkskrant
   Hij haalde alle kranten als de doodzieke ALS-patiënt die tevergeefs vocht om een experimenteel medicijn te krijgen. Vijftien jaar is Maurits van Selms (Universitair Docent ACTA, red.) nog in leven, terwijl het medicijn nooit op de markt is gekomen, lees meer.

  • Nederlands Tandartsenblad
   Ze zijn inmiddels op televisie uitgezonden, de eerste afleveringen van het programma Gênante Tanden van RTL 4. De opnames op ACTA lopen echter nog even door. Het Nt nam een kijkje op de set en sprak met hoofdrolspelers en initiatiefnemers, lees meer.

  • Dental Tribune
   Nadat allerhande lichamelijke problemen en stoornissen in televisieprogramma’s al uitgebreid de revue zijn gepasseerd, is het nu de beurt aan het gebit. In Gênante tanden worden mensen gevolgd met ernstige mondklachten, lees meer.

  • Het Parool
   De televisie heet het venster op de wereld te zijn, maar maandag keken we met z'n allen in de mond van Britt, een jonge vrouw met een net overwonnen heroïneverslaving en een slecht gebit. Dat maakte haar geknipt als deelnemer aan het programma Gênante Tanden waarin presentatrice Froukje de Both probleemgevallen meeneemt naar de tandarts voor een complete make-over, lees meer.

  • Dentz
   Net als bij andere medische professionals ligt ook voor tandartsen het risico van een burn-out op de loer. Ronald Gorter (ACTA, red.) deed en doet onderzoek naar de mogelijke oorzaken ervoor. Ook heeft hij ideeën over mogelijkheden om burn-out voor te bljven, lees meer.

  • Het Parool
   Slaapapneu, het stokken van de ademhaling tijdens het slapen, leidt volgens Nico de Vries, KNO-arts en hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde, tot vergelijkbare gezondheidsrisico's als roken, lees meer.

  • Grazia
   "Ik (Froukje de Both, red.) kon me eerlijk gezegd vooraf niet veel voorstellen bij een extreme tandartsfobie. Maar nadat het programma (Gênante Tanden, red.) was aangekondigd, kreeg ik zo veel reacties van mensen die bang zijn voor de tandarts, ik was echt verrast," lees meer.

  • KNMT
   De eerste aflevering van het tv-programma Genante Tanden heeft maandag 30 mei 584.000 kijkers getrokken. In dit nieuwe tv-programma van RTL4 worden mensen geholpen met ernstige problemen met hun mond, lees meer.

  • Microgids
   Ruim 800.000 Nederlanders zijn zó bang voor de tandarts, dat ze er nooit heengaan. 'Ik heb me ongelooflijk verbaasd over de omvang van dit probleem', zegt Froukje de Bot. In Gênante tanden begeleidt ze patiënten die over hun angst heen stappen en na jaren toch plaatsnemen in de beruchte stoel, lees meer.

  • Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde
   Ter gelegenheid van de benoeming van kno-arts Nico de Vries tot hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde aan het ACTA/UvA werd op 20 mei 2016 een symposium gehouden over obstructieve slaapapneu (OSA). De Vries geniet wereldwijde bekendheid op dat gebied en daarom was het niet verwonderlijk dat de sprekers afkomstig waren uit binnen-en buitenland, lees meer.

  • ArtsenAuto
   Een slechte mondgezondheid kan gevolgen hebben voor de algehele gezondheid en andersom. In het zesdelige tv-programma ‘Gênante tanden’, vanaf 30 mei uitgezonden door RTL 4, wordt daar aandacht aan besteed, lees meer.

  • RTL Boulevard
   Niemand gaat met plezier naar de tandarts. Maar er zijn mensen die zo bang zijn dat ze rond blijven lopen met een mond vol gaten, afgebroken tanden en rotte kiezen. In het nieuwe RTL 4-programma Gênante Tanden volgt Froukje de Both deze patiënten tijdens de heftige behandeling, bekijk de uitzending van RTL Boulevard hierover.

  • Folia
   RTL 4 zendt vanaf 30 mei een zesdelige realityserie uit over mondgezondheid. De programma’s zijn grotendeels opgenomen bij ACTA, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU, lees meer.

  • Telegraaf
   Bizarre beelden uit het nieuwe RTL-programma Gênante Tanden. Ans heeft een slecht gebit omdat ze penicilline moest slikken, maar durft niet naar de tandarts te gaan. Haar oplossing is behoorlijk schokkend: Fimo-klei, lees meer.

  • Metro
   Angst voor de gierende boor is een schrijnend probleem. Froukje de Both en tv-tandarts Joris Muris met zijn collega’s gaan er wat aan doen, lees meer

  • Dental Tribune
   "Focus op esthetiek slaat soms door", volgens Paul de Kok, lees meer.

  • Dental Info
   RTL-4 start op 30 mei een nieuwe TV-serie: Gênante tanden. In deze serie worden mensen gevolgd met ernstige mondgezondheidsproblemen, lees meer.

  • Ad Valvas
   "In de toekomst zullen patiënten met slaapapneu een behandeling op maat krijgen. Patiënten kunnen dan kiezen uit mondprotheses, speciale chirurgie of positietherapie. Dat zegt hoogleraar Nico de Vries die 20 mei bij de tandheelkunde faculteit zijn oratie houdt," lees meer.

  • Folia
   "Evenals vorig jaar doet er weer een VU-student mee van ACTA [met de UvA-scriptieprijs], namelijk Vivian Wu. In ACTA werken de twee tandheelkundefaculteiten van de Vrije Universiteit en de UvA samen. Bij de selectie van voor te dragen scripties maakt ACTA ‘geen onderscheid’ tussen UvA- en VU-studenten, liet ACTA-decaan Albert Feilzer vorig jaar weten. Vivian Wu was vorig jaar ook al genomineerd voor de VU-Onderwijsprijs beste master eindwerk 2014-2015," lees meer.

  • Dentz
   Tandartsen komen er bepaald niet florissant vanaf op het witte doek [..]. Negen stellingen voor medisch bioloog en docent dr. Henk Brand van ACTA, die beelden verzamelt en lezingen geeft over "de tandarts volgens Hollywood", lees meer.

  • Nederlands Tandartsenblad
   Vanaf 1 juli dit jaar wordt het patiëntenbestand van de nevenvestiging van ACTA in Almere overgedragen aan tandartspraktijk Ivory & Ivory. Op 29 maart tekenden beide partijen het contract, lees meer.

  • Dichtbij.nl
   Het patiëntenbestand van de nevenvestiging van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in Almere wordt per 1 juli overgenomen door Ivory & Ivory Tandartsen en Specialisten. Hiervoor hebben de twee partijen dinsdag een contract getekend, lees meer.

  • Het Parool
   [..] De natuur laat vele steekjes vallen. En vaak hebben we dat helemaal niet door. Neem het kaakgewricht. In het scharnier tussen onderkaak en schedelbasis ligt een kraakbeenschijfje - de discus articularis - die, als alles goed gaat, keurig zorgt voor een soepele beweging van de onderkaak. Die discus zit meestal gewoon op zijn plek, maar bij dertig procent van de mensen zit hij daar net een stukje naast, zegt de in kaakklachten gespecialiseerde fyiostherapeut Annemiek Rollman van ACTA," lees meer (inloggen Het Parool).

  • Dier (dierenbescherming)
   ACTA/VUmc-hoogleraar Sue Gibbs is "[...]bezig met de ontwikkeling van een chip waarmee huidziekten kunnen worden bestudeerd en nieuwe medicijnen getest," lees meer.

  • VU-Magazine
   "Inmiddels zijn er wel 100.000 VU-alumni. Waar komen zij na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we maandelijks drie alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer: tandheelkunde bij ACTA," lees meer.

  • RTVA, Lokale Omroep Amstelveen
   ACTA-hoogleraar tandartsangst prof. dr. Ad de Jongh geeft tips aan angstige patiënten, bekijk het filmpje.

  • BNR
   De Amerikaanse astronaut Scot Kelly verbleef een jaar lang in het internationale ruimtestation ISS. Deze week kwam hij terug op aarde. Maar wat doet zo'n jaar in de ruimte eigenlijk met je lichaam? ACTA-wetenschapper Jack van Loon, zwaartekrachtdeskundige, vertelt waarom deze lange vlucht heeft plaatsgevonden, beluister het interview.

    
  • Linda
   "Peuters met rottende kiezen die onder narcose getrokken moeten worden, kleuters met kronen in hun mond en beugelkinderen met afborkkelende tanden. Horrorscenario's die helaas verre van zeldzaam zijn. [...] Geen tijd en aandacht hebben voor het gebit van je kind, ACTA-kinderkaakchirurg Jacques Baart noemt het verwaarlozing," lees meer (inloggen Blendle).  

  • Dentz
   ACTA-student Luuk van den Bosch hoort bij het type ondernemende studenten. Hij zit midden in zijn bestuursjaar bij Favervuta, wil graag stage lopen in het buitenland, is bezig met het opzetten van een eigen website en een groepspraktijk, dat ziet 'ie ook wel zitten, lees meer.

  • The Post
   "Ik kwam Guusje ter Horst meer dan 25 jaar geleden tegen in café De Zwart. (..) Ter Horst werkte twintig jaar aan de UvA, het merendeel als psychologe bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Eerst als kandidaat-assistent bij de Subfaculteit Psychologie, later als wetenschappelijk medewerkster en vervolgens als universitair (hoofd)docent bij ACTA."  Lees meer.

  • Dental Tribune
   Een kroon op een implantaat die in zijn geheel uit de 3D-printer is komen rollen. Lang leek het toekomstmuziek, maar inmiddels zijn de eerste exemplaren al geplaatst bij een aantal Nederlandse patiënten. ACTA-hoogleraar Daniel Wismeijer plaatste de eerste, lees meer.

  • Dental Tribune
   Blijkens twee recente benoemingen zal het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) zich vanaf heden extra profileren op het gebied van biomaterialen en tandheelkundige slaapgeneeskunde, lees meer.
  • New Scientist
   ACTA-hoogleraar Daniël Wismeijer heeft als eerste ter wereld een 3D-geprinte kroon op een tandwortelimplantaat geplaatst. Zijn patiënt was Rik Jacobs, ceo van Vertex-Dental, het bedrijf dat de kroon ontwikkelde,  lees meer.

  • Amigoe!
   "Studenten doen onderzoek naar mondhygiëne. Hoe zit het met het inzicht van ouders wat betreft voeding, risico op gaatjes en mondhygiëne op Curacao? Dat is de vraag die de ACTA-masterstudenten tandheelkunde Imane Takhama, Vivian Gruijters en Suzanne Janssen uit Amsterdam willen weten."

  • Ad Valvas
   Fietsen in Amsterdam is niet zonder gevaar. Fietsers lopen hier in de stad vaker kaakbreuken o dan in andere steden. Dat ontdekte ACTA-promovendus B. (Bart) van den Bergh, lees meer (pag. 16).

  • Spektrum Vedy
   ACTA-hoogleraar prof. dr. B. (Bart) Keijser (Preventieve tandheelkunde) en universitair docent dr. T. (Toon) Ligtenberg (Orale Biochemie) werden geïnterviewd door het Slowaakse televisieprogramma Spektrum Vedy, wat wetenschapsspectrum betekent. Beide werkten mee aan een aflevering over speekseldiagnostiek. Naast Keijser en Ligtenberg werden deskundigen uit Turkije, Groot Brittannië en Nederland geïnterviewd, bekijk de uitzendingen.

  • Trouw
   Met intense kaakpijn belandde een lezer vijf jaar geleden bij de tandarts. Die dacht dat zijn verstandskiezen de boosdoeners waren en stuurde hem door naar de kaakchirurg. ACTA-hoogleraar prof. dr. F. (Frank) Lobbezoo geeft uitleg, lees meer.

  • Dental Tribune
   Fietsen in Amsterdam kan gevaarlijk zijn voor het gebit. Dat stelt promovendus Bart van den Bergh (ACTA/VUmc) op basis van zijn onderzoek naar aangezichtsbreuken, lees meer.

  • Dental Info
   Dr. Nico de Vries is onlangs benoemd tot hoogleraar Tandheelkundige slaapgeneeskunde aan het ACTA. Zijn taken zullen komen te liggen op het gebied van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg voor tandheelkundige slaapgeneeskunde, lees meer.

  • RTL
   De 33-jarige Elvira heeft een vleesfobie en eet alleen maar brood. ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh geeft haar in de eerste aflevering van Bizarre Eters een EMDR-behandeling, lees meer.

  • Folia
   Op de Wallen buigen ACTA-studenten zich over de gebitsproblemen van onverzekerde Amsterdammers. Helaas kunnen ze daarbij alleen tanden trekken, tot frustratie van sommige patiënten,lees meer.

  • Het Parool
   Nico de Vries (59) is benoemd tot bijzonder hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde aan de faculteit tandheelkunde van de UvA, lees meer.
 • 2015
  WaarWat
  VU Magazine
  Tijdens een serie paraboolvluchten onderzocht celbioloog Jack van Loon hoe botvormende cellen zich gedragen onder een toestand van gewichtloosheid, lees meer.
  VU MagazineEén enkele antibioticumkuur is krachtig genoeg om de micro-organismen in je darmen een jaar lang te verstoren. En antibiotica werken niet altijd bij ernstige tandvleesontsteking. Dit alles blijkt uit twee ACTA-onderzoeken; onderzoek van dr. E. (Egija) Zaura en promotieonderzoek van dhr. S. (Sergio) Bizzarro, lees meer.
  Radar+
  Een beetje angst is goed; het beschermt je tegen onheil. Maar te veel angst kan verlammend werken en je leven danig verstieren. ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh vertelde Radar+ over vrees, benauwdheid en paniek. En hoe je ervan af komt, lees meer
  Dental Tribune
  Tijdens de NVT-ledenavond op maandag 9 november 2015 is de NVT-WTA-Hamer Duyvenzprijs uitgereikt. De gelukkig winnaar was ACTA-wetenschapper dr. S. (Suzette) van der Waal voor haar proefschrift A new strategy in root canal therapielees meer.
  Dental Tribune
  Dat bacteriën in de mond behalve een schadelijke ook een gunstige invloed kunnen hebben op gebitselementen is een recente ontdekking. ACTA-hoogleraar prof. dr. B. (Bart) Keijser sprak erover in zijn oratie van 20 november aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), lees meer.
  Volkskrant
  Veel jonge kinderen gaan onder narcose voor een uitgebreide tandheelkundige behandeling. Hun gebit is er zo slecht aan toe dat er soms wel zes kiezen tegelijk uit moeten. ACTA-hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren werd hierover geïnterviewd in de Volkskrant, lees meer.
  Dentz
  De laatste maanden verschijnen er steeds vaker berichten op gezondheidsblogs, fora en sociale media over de vermeende voordelen van oil pulling, ofwel het 'spoelen' van de mond met plantaardige olie. ACTA-hoogleraar dr. G.A. (Fridus) van der Weijden heeft zijn vraagtekens bij de beschikbare onderzoeken, lees meer.
  Dentz
  Het was geen vrolijke boodschap van Bob ten Cate (ACTA-hoogleraar met emeritaat, red.) in Folia bij zijn afscheid als hoogleraar experimentele  preventieve tandheelkunde: "Veel afgestudeerden en promovendi hebben de grootste moeite om een plek in de wetenschap te verwerven en dat is zonde van hun talent," lees meer.
  Trouw
  Tandartsen grijpen te snel naar de boor. Vaak is boren pas nodig als het tandglazuur onherstelbaar is beschadigd en dat kan soms wel een paar jaar duren. Die tijd kan beter worden benut voor preventie. ACTA-hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren reageert in Trouw, lees meer.
  NRC Handelsblad
  Een patiënt bezoekt voor het eerst zijn nieuwe tandarts. Die stelt meteen voor een paar vullingen te vervangen. Is de vorige tandarts nalatig geweest? Heeft de nieuwe behoefte aan omzet? We weten het niet. ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer sprak met het NRC over de discussie rondom richtlijnen in de Mondzorg, lees meer.
  Grazia
  Elektrische tandenborstels winnen het van de gewone, qua effectiviteit en het bestrijden van gebitsziektes. Maar wie echt niet zonder handtandenborstel kan, kan beter eentje kiezen waarvan de haren verschillende hoogtes hebben, aldus ACTA-wetenschapper dr. N.A.M. (Martijn) Rosema.
  Divers internationaal
  Antibiotica verstoren de gezonde darmflora, soms wel tot een jaar na blootstelling. Eén enkele antibioticum kuur is krachtig genoeg om de normale samenstelling van de micro-organismen in de darmen een jaar lang te verstoren. ACTA-wetenschapper dr. E. (Egija) Zaura was eerste auteur van dit wetenschappelijke artikel dat de hele wereld over ging. Lees meer: Groot BrittanniëGroot BrittanniëGroot BrittanniëGroot BrittaniëVerenigde Staten;  Verenigde StatenRuslandChinaChili en Spanje.
  Dental Info
  Tijdens ledenavond van de Nederlandse Vereniging van Tandartsen (NVT) op maandag 9 november werd de WTA-Hamer-Duyvenszprijs uitgereikt aan ACTA-wetenschapper dr. S.V. (Suzette) van der Waal voor haar proefschrift: A new strategy in root canal therapylees meer.
  Dentista
  'Olie trekken'. Als je dit als tandheelkundig zorgprofessional aan je patiënt zou aanbevelen, zou menigeen je vreemd aankijken. ACTA-hoogleraar dr. G.A. (Fridus) van der Weijden en dr. D.E. (Dagmar Else) Slot schreven erover in Dentista. 
  Nederlands tijdschrift voor Mondhygiëne"De reacties waren overweldigend, uit het hele land kreeg ik felicitaties," zegt ACTA-mondhygiënist-onderzoeker T. (Thérèse) Elkerbout in het Nederlands Tijdschrift voor Mondhygiëne, naar aanleiding van de benoeming tot mondhygiënist van het jaar, lees meer (inloggen met NVM-lidmaatschap, pag. 33).
  Nederlands tijdschrift voor Mondhygiëne
  "Kennis over mogelijke barrières scheelt frustratie," aldus ACTA-wetenschapper dr. D. (Denise) Duijster in het Nederlands tijdschrift voor Mondhygiëne, lees meer (inloggen met NVM-lidmaatschap, pag. 17).
  Nederlands Tandartsenblad
  Ook in de dentale wereld werken industrie en wetenschap soms samen in de zoektocht naar nieuwe producten en ontwikkelingen. Het gevaar van belangenverstrengeling ligt op de loer, dus worden universiteiten steeds alerter. ACTA-wetenschappers: dhr. R. (Rene) Gruythuyzen en ir. M.H. (Monique) van der Veen, en ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer geven hun mening in het Nederlands Tandartsenblad, lees meer (inloggen met NT-lidmaatschap).
  VARA!
  Nederland heeft momenteel te maken met een stroom aan vluchtelingen. Maar hoe ingewikkeld is het om een vreemde cultuur en taal te leren? In het televisieprogramma Praat Nederlands met me, vertelt drs. A. (Annemarie) Verhoef een van de deelnemers over de opleiding tandheelkunde, bekijk de uitzending.
  Dental Tribune
  Een chirurgische verlening: "Je krijgt er een gezondenieuwe uitgangssituatie door, soms een beter esthetiek en je verbeter de bereikbaar voor preventie," zegt prof. dr. B.G. (Bruno) Loos in Dental Tribune, lees meer
  Dentz
  Dankzij het enthousiasme van zijn oude oppas, besloot dhr. M. (Mark) Hulsman tandheelkunde te gaan studeren: "vervolgens ben ik naar de open dag op ACTA geweest en heb me meteen ingeschreven voor de studie," lees meer.
  Dentz
  In één klap viel alles in duigen. Een val van een sokkel in Mexico: dwarslaesie. Dan kun je dus niet meer werken, laat staan tandarts worden, lees meer.
  EditieNL
  Het flossen van de tanden wordt vaak aangeraden door tandartsen. Maar wist je dat het eigenlijk meer kwaad doet dan goed? Veel mensen flossen verkeerd, en duwen zo bacteriën en tandplak in het tandvlees. Met alle nadelige gevolgen van dien, lees meer.
  Nederlands TandartsenbladTMD-pijn is geassocieerd met neuropathische pijn, zegt ACTA-promovenda J.H.M. (Jeanne) Baggen in het Nederlandse Tandartsenblad, lees meer (inloggen met NT-lidmaatschap).
  Dental Info
  Tijdens het VPM-congres werd mevr. T. (Thérèse) Elkerbout gekozen tot Mondhygiënist van het Jaar 2015. Haar eerste reactie op het winnen van deze eretitel was: "Het is onwezenlijk, niet te beschrijven!" Lees meer.
  KASSA!
  Alles wat je altijd al wilde weten over tanden poetsen! Hoe poets jij je tanden? Doe je dat één keer per dag, of vijf keer? Hoe kies je je tandpasta uit? Dr. N.A.M. (Martijn) Rosema vertelt erover in het televisieprogramma KASSA!. Bekijk de uitzending.
  Nederlands TandartsenbladMoeders die de fopspeen van hun baby in hun eigen mond reinigen, beschermen hun kind mogelijk tegen Astma en Eczeem. Prof. dr. C. (Cor) van Loveren is wat sceptisch over dit Zweedse onderzoek, lees meer (pag. 6, inloggen NT).
  Nederlands Tandartsenblad"Met grote verbazing heb ik er via de KNMT-nieuwsbrief kennis van genomen zich heeft teruggetrokken uit het Kennisinstituut Mondzorg,"
  zegt prof. dr. M.A.J. (Rien) van Waas. lees meer (pag. 20, inloggen NT).
  Folia
  ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer bestuurt een tamelijk specialistische faculteit (tandheelkunde),
  die bovendien samen met de VU wordt gerund – een klus op zich, lees meer (pag. 37).
  Dental Tribune
  "Thérèse Elkerbout, verbonden aan de afdeling Parodontologie van ACTA, sectie preventie en therapie,
  is uitgeroepen tot Mondhygiënist van het Jaar 2015," lees meer.
  Dental Tribune
  "Neem bij tandletsel de tijd voor de patiënt," legt drs. J.A. (Jacques) Baart uit in Dental Tribune, lees meer.
  NRC Handelsblad
  Tandheelkunde in Amsterdam selecteert ook op niet-academische kenmerken, zoals bestuurlijke ervaring, speciale activiteiten als sport of muziek en ervaringen in de zorg, lees meer.
  Nederlands Tandartsenblad
  Met het nieuwe studiejaar voor de boeg worden de 243 eerstejaarstudenten tandheelkunde in Nijmegen, Amsterdam en Groningen, lees meer (inloggen voor NT-leden).
  Medical FactsDeze week zijn in Amsterdam, Hardenberg en Rotterdam pilots gestart om de mondzorg bij kwetsbare thuiswonende ouderen te verbetere, lees meer.
  Dentz
  Begin op tijd met netwerken (Dentz, pag. 20)
  Dentz
  Zorg dat je op dag één kunt beginnen. (Dentz, pag. 18)
  Dental Tribune
  De combinatie van themadagen en het nascholingstijdschrift van Quality Practice zal vrijwel elke tandarts, mondhygiënist en assisterende bekend in de oren klinken, lees meer
  Dental Info
  Het is eigenlijk een wonder dat iemand zijn hele leven met een gebit kan doen. Waar zit de kracht van het gebit nu precies in? En wat is er voor nodig om, als het mis is gegaan, de gezonde toestand weer terug te krijgen? Lees meer.
  Dental Tribune
  ACTA-student mevr. A. (Anne) Bonn heeft de Debuutprijs 2015 van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde gewonnen, lees meer.
  Nederlands Tandartsenblad
  "Nagelbijten is een risicofactor voor het falen van bovenfrontretensiespalken. die conclusie trekken Tessa Spaan en Fawn van der Weijden in hun bachlorscriptie: Waarvoor falen bovenfrontretentiespalken?Lees meer (inloggen NT).
  Dentista
  In 1991 is aan het ACTA de postacademische (master) opleiding Tandarts-Parodontoloog gestart. Deze is als eerste opleiding op Europees niveau erkend door de Europese Federatie voor Parodontologie (pag. 18)
  NRCQ
  Hoera, hitt! Maar die slippers, dat niet hè [...] Bij tandartsenopleiding ACTA in Amsterdam mag dat niet - stel dat er een tang of een naald op je voet val, lees meer.
  Folia
  "Als hij niet zit te schrijven aan zijn proefschrift (dat eind van dit jaar af moet zijn) dan friemelt hij aan het tandvlees van de patiënten van ACTA." In Folia een interview met ACTA-wetenschapper W.J (Wijnand) Teeuw lees meer.
  Het Parool
  Met een landelijke campagne gaan tandartsen de strijd aan tegen gebitsverwaarlozing bij ouderen. Uit recent onderzoek in een verpleeghuis in Noord-Holland bleek dat 80 procent van de nieuwe bewoners een matige tot slechte mondgezondheid had, lees meer.
  Nederlands Tandartsenblad"Het is tegenwoordig aardig duidelijk welke bacteriën schadelijk zijn voor het gebit. Maar sommige bacteirën lijken juist een gunstige invloed te hebben op tanden en kiezen." ACTA-hoogleraar Bart Keijser, doet er onderzoek naar, lees meer
  Bohn Stafleu van Loghum uitgeverij
  Martijn Rosema van het ACTA onderzocht vele factoren die een rol spelen bij de effectiviteit van tandenpoetsen. Hij stelt in zijn promotieonderzoek onder andere dat het gebruik van tandpasta er niet toe bijdraagt dat een tandenborstel effectiever wordt in het weghalen van tandplak, lees meer
  Radio 1
  Wat gebeurt er met je lijf als je maanden in extra zwaartekracht leeft? Op die vraag wil zwaartekrachtonderzoeker bij ACTA/Vumc en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA Jack van Loon een antwoord vinden, beluister de radio-uitzending.
  Het Parool"Hoe gewichtloosheid het lijf beïnvloedt, weten we. Maar wat gebeurt als een mens maanden in extra zwaartekracht leeft? Volgens Jack van Loon, zwaartekrachtonderzoek bij ACTA/VUmc en de ESA, kan een beetje meer zwaarterkacht weleens positief uitpakken voor het menselijk lichaam."
  Ad Valvas
  Je borsten tegen het hoofd van een patiënt duwen en in je onderbroek voor medestudenten staan. Wie geneeskunde of tandheelkunde studeert, moet met intimiteit leren omgaan, lees meer (pag. 14).
  Nederlands Tandartsenblad
  Hoogleraar Integrale Tandheelkunde Joost Roeters is op ACTA verantwoordelijk voor onder meer de zorg in de kliniek en het organiseren van het onderwijs, lees meer.
  Folia
  De studentenraadsverkiezingen aan de UvA hebben een dramatisch slechte opkomst van slechts 19,2 procent opgeleverd [...] Wat eerder een rol lijkt te spelen is of een campus een eenduidige opleiding aanbiedt, zoals ACTA (alleen tandheelkunde) of AMC (alleen geneeskunde). Beide faculteiten hadden een goede opkomst, lees meer.
  RTL4
  In het familieprogramma De Wensdroom, vervult Johnny de Mol bijzondere wensen van kinderen. In de uitzending van 4 juni wordt de wens van een kindje vervult bij SBT/ACTA. Bekijk de uitzending
  Dental Tribune"Tandpasta maakt tandenborstel niet effectiever tegen plaque," vertelt dr. N.A.M. (Martijn) Rosema in Dental Tribune,  lees meer.
  Folia
  Overal aan de UvA vinden debatten plaats over werkdruk, huisvesting en financiën. Ook de gedeelde UvA-VU-tandheelkundefaculteit ACTA ging gistermiddag in gesprek met studenten en medewerkers over de toekomst, lees meer.
  Dental InfoKinderen met kaasmolaren in het melkgebit hebben later vaker kaasmolaren in hun blijvende gebit. Wanneer is er sprake van een kaasmolaar? Wat zijn de adviezen voor preventie en behandeling? Lees meer
  Folia
  VU-student onder 13 genomineerden voor UvA-scriptieprijs, lees meer.
  Dental Tribune
  "Afgelopen vrijdag werd Bob ten Cate, emeritius hoogleraar Experimentele Preventieve Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam," lees meer.
  Dental Tribune
  "Huidige systeem staat gezonde mond in de weg," zegt hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren in Dental Tribune, lees meer.
  Dental Info
  Ademgeur diagnostiek is een van de oudste vormen van diagnostiek. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van slechte ademgeur en welke behandelmogelijkheden zijn er in een algemene praktijk? Lees meer
  RadarOud ACTA-student T. (Tim) van der Vat Msc ontving een 'warme douche' van het televisieprogramma Radar, omdat hij een patiënt bijzonder goed heeft geholpen, bekijk de uitzending.
  NOS op 3
  De strijd tussen de handtandenborstel en de elektrische borstel lijkt beslecht - en de elektrische borstel wint, lees meer.
  Harpers'Bazaar
  Nederlanders hebben les nodig bij het tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van de tandenborstel, lees meer.
  De Volkskrant
  Ook zo'n moeite met het kiezen van de beste tandpasta uit het almaar uitdijende assortiment? Nergens voor nodig. Tandpasta draagt niet bij aan het weghalen van tandplaque. Alleen de fluruide in de pasta doet er echt toe. Dit zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema van ACTA in de Volkskrant, lees meer.  
  DeMorgen.
  Parodontax of huismerk: merk tandpasta maakt niets uit, lees meer.
  De Telegraaf
  Nederlanders hebben les nodig in tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van een tandenborstel, lees meer.
  Radio 10
  "We zijn veel te gauw afgeleid bij het tandenpoetsen. We lopen even naar beneden, doen nog even een wasje. Maar om goed te poetsen moet je ook aandacht geven aan het poetsen, zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema van ACTA op Radio 10, beluister het fragment.
  BNR Nieuwsradio
  Nederlanders hebben les nodig in tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van een tandenborstel, zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema op BNR Nieuwsradio, beluister het fragment.
  Radio 538
  Nederlanders hebben les nodig bij het tandenpoetsen en moeten goed opletten bij de keuze van de tandenborstel, dat zegt mondhygiënist-onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema van ACTA. Edwin Evers belde Rosema op tijdens de uitzending van Radio 538, luister het bericht.
  Telegraaf
  In Amerika is een tandpasta van het merk Colgate in opspraak geraakt omdat het de kankerverwekkende stof triclosan zou bevatten. Miljoenen Amerikanen gebruiken dagelijks deze tandpasta. Dus: moet je nu wel of niet tandpasta inslikken na het poetsen? ACTA-hoogleraar prof. dr. C. (Cor) van Loveren geeft antwoord, lees meer.
  Dental Info
  Tandenborstel poetst niet effectiever met tandpasta: Op woensdag 22 april verdedigt ACTA-mondhygiënist/onderzoeker N.A.M. (Martijn) Rosema zijn proefschrift. Voor zijn proefschrift onderzocht hij de effectiviteit van tandenpoetsen, lees meer.
  De Volkskrant
  Oplichten in het donker voert wellicht te ver, maar een beetje wittere tanden willen we allemaal wel. ACTA-hoogleraar prof. dr. C (Cor) van Loveren over het gebruik van whitening tandpasta's, lees meer.
  AD
  Een gaatje in je kies? Even de gebruiksaanwijzing lezen en smeer hem zelf dicht. Het klinkt idioot, maar in Groot-Brittanië doen ze het steeds vaker. De doe-het-zelf-pakketjes moeten de tandartskosten drukken. ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh over het belang van een tandartsbezoek, lees meer.
  Omroep Max
  Veel senioren hebben een slecht gebit. Dit komt onder andere door geldgebrek, tandartsangst of omdat hen niks meer kan schelen. Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit voor uw gezondheid? En hoe komt u van uw tandartsangst af? ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh en SBT-tandarts geriatrie C. (Claar) Wierink waren er gast, bekijk de uitzending (vanaf 32:02).
  New ScientistWaarom hebben kinderen uit het ene gezin wel gaatjes in hun tanden en uit het andere gezin niet? Dat onderzocht ACTA-wetenschapper D. (Denise) Duijster BSc. ‘Met een beetje warmte voorkom je een kindermond vol zorgen,’ lees meer.
  Margriet.nl
  Moet je echt twee minuten poetsen? Beter van wel. Als je een paar scheve tanden of tandvleesproblemen hebt, zul je waarschijnlijk zelfs nog langer moeten poetsen om evenveel tandplak te verwijderen. ACTA-wetenschapper G.A. (Fridus) van der Weijden vertelt erover op margriet.nl, lees meer.
  Tandarts.nl
  "Als je een deuk in een auto rijdt, dan kun je de auto laten uitdeuken, maar een slipcursus heeft meer zin," zegt ACTA-decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer in een interview op de website: www.tandarts.nl, lees meer
  Nederlands Tandartsenblad
  "Kies voor materialen met minder allergische reacties (NT, pag. 8)," aldus ACTA-wetenschapper dr. J. (Joris) Muris, lees meer.
  Nederlands TandartsenbladHet onderlipbiopt bij de diagnostiek van het syndroom van Sjögren (NT, pag. 26), ACTA-studenten Dewi van Stein Callenfels en Jonathan Tan dingen mee naar de Bachelor Scriptieprijs, lees meer.
  De Buitendienst
  Pijn is fijn! Pijn laat je namelijk weten dat je ergens gewond bent. Maar hoe werkt het precies met pijn? Zijn er verschillende soorten pijn? Bekijk de aflevering van 'De Buitendienst' met daarin een rol voor ACTA.
  Psychologie Magazine
  "Het is verstandig, en natuurlijk ook wel stoer van je, om situaties en objecten die je angst inboezemen, of zorgen baren, niet uit de weg te gaan, maar juist de confrontatie daarmee aan te gaan." ACTA-hoogleraar prof. dr. A. (Ad) de Jongh adviseert een lezer, lees meer.
  Dental TribuneTandheelkundeonderzoek ACTA: "Zeer goed tot excellent," lees meer.
  Dental TribuneIn de mondzorg is een duidelijke trend zichtbaar waarin assistentes meer taken van de tandarts overnemen, lees meer.
  Dental TribuneVermijd kronen met palladiumlegering, lees meer.
  Dentz
  Het was een lange "doen we het wel of doen we het niet"- discussie, maar uiteindelijk hakte de organisatie de knoop door, lees meer (pag. 50).
  Dentz
  Gezinssituatie cruciaal voor mondgezondheid, lees meer (pag. 15).
  Dentz
  Tandheelkunde-onderzoek UvA en VU: zeer goed tot excellent, lees meer (pag. 11).
  Eén Vandaag
  Steeds meer peuters en kleuters lopen rond met gaatjes in hun melktandjes, bekijk de uitzending.
  Nederlands Tandartsenblad
  Prof. dr. J.J.M. (Josef) Bruers vertelde het Nederlands Tandartsenblad: "Er zijn veel praktijken waarin goed wordt gewerkt, maar het probleem is dat ze het eigenlijk niet kunnen aantonen." 
  Nederlands Tandartsenblad
  "Een aantal jaren geleden zag ik als chef de clinique van de ACTA-afdeling Orale Implantologie steeds meer mensen met complicaties bij implantaten," zegt drs. P.G.G.L. (Gordon) van der Avoort, tandarts-parodontoloog en implantoloog, in het Nederlands Tandartsenblad, en: "Ik pleit voor een APK voor implantaten."
  OuderenjournaalBreed initiatief voor betere mondzorg ouderen. Lees meer.
  Dental Info
  Het project ‘De mond niet vergeten! richt zich op het verbeteren van de mondgezondheid van kwetsbare, thuiswonende ouderen in Nederland. Lees meer.
  AdvalvasACTA-docent Jan Harm Koolstra die studenten met behulp van schildertape en een plastic schedel leert hoe de kaakspieren werken, zou een uitstekende docent van het jaar zijn. Lees meer.
  Nederlands tandartsenbladIn het voormalige ACTA-gebouw aan de Louwesweg zit sinds kort een hippe club. Lees meer.
  De Telegraaf"Omdat de oogbol van een kind nog groeit, en de oogkas daardoor ook groter wordt, is het van belang dat een kunstoog bij een kind van formaat verandert”, zegt prof. dr. T (Tim) Forouzanfar, hoogleraar Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie ACTA/VUmc. Lees meer.
  NRCQ“Via de reclames wordt de behoefte gecreëerd én wordt gelijk een oplossing geboden”, zegt Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Preventieve Tandheelkunde bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), die onderzoek doet naar de claims van verschillende tandpasta’s. Lees meer.
  Nationale Zorggids
  "We ontwikkelen in samenwerking met de afdeling oogheelkunde en de TU Delft nu een 4D-geprint oog, dat is een kunstoog dat in de loop der tijd zelf groter wordt", aldus prof. dr. T (Tim) Forouzanfar, hoogleraar Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie ACTA/VUmc. en oprichter van het 3D Innovation Lab VUmc. Lees meer.
  Nederlands tandartsenblad3M ESPE en ACTA: een goed duo. Lees meer.
  AdvalvasOp 6 februari wordt de innovatieprijs uitgereikt aan de docent met het beste idee om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Drie hoogleraren zijn genomineerd, onder wie Jan Harm Koolstra van ACTA. Lees meer.
  Folia MagazineBeslissingen over euthanasie kun je beter aan de eigen arts over laten. Die kent de situatie van de patiënt het beste. Lees meer.
  NU.nlTraumabehandeling bij mensen met een psychose is effectief. Lees meer.
  Nederlands TandartsenbladIn de rubriek Inbox wordt in de ingezonden brief Max mystery het televisie-optreden van prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer in het programma Meldpunt van Omroep Max besproken.
  NRCEMDR-therapie tegen trauma werkt ook tijdens psychos. Lees meer.
  Dental TribuneHet onderzoek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de UvA en de VU is zeer goed tot excellent. Dat oordeelt een externe commissie die keek naar het ACTA-onderzoek in de periode 2007-2013. Lees meer.
  Tijd voor Meldpunt - Omroep MAX
  Tijd voor Meldpunt neemt de proef op de som: één persoon gaat naar vijf verschillende tandartsen en krijgt vijf verschillende diagnoses. Maar wie heeft er gelijk? Met ACTA docent A. (Anne) van Dalen en decaan prof. dr. A.J. (Albert) Feilzer in de uitzending. Kijk hier.
  Consumentenbond - Beste koop KinderenACTA-wetenschapper dr. G.A. (Fridus) van der Weijden reageert op een claim van een koekjesfabrikant, als zouden ze 'het doorkomen van tandjes bevorderen.' "Ik kan in de literatuur geen onderbouwing van deze uitspraak vinden," aldus Van der Weijden, lees meer.
 • 2014
  WaarWat
  Dental TribuneProf. dr. D. (Daniel) Wismeijer vertelt in een interview voor Dental Tribune over een aantal hete hangijzers in de impantologie en over een niet te onderschatten onderdeel van een implantaatbehandeling: de nazorg. Lees meer.
  Volkskrant
  Hoeveel microben worden overgedragen tijdens een tongzoen? In Artis werd het speeksel van 21 stellen voor en na een tongzoen onderzocht. Een verslag van de resultaten met commentaar van ACTA Hoofddocent dr. E. (Egija) Zaura in Volksrant. Lees meer.
  Nederlands Tandartsenblad"Chronische kaakgewrichtsklachten te weinig verwezen", volgens dr. C.M. (Corine) Visscher in een interview in het Nederlands Tandartsenblad (NT). In het NT van 3 oktober jl. was zij spreker van de maand. Naast het interview vindt u ook een minicollege over dit onderwerp. Lees en bekijk meer.
  Dental Tribune
  "Kennis van chronische pijn laat soms te wensen over". Aldus drs. C.J. (Jan) Warnsick (tandarts-endontoloog-gnatholoog verbonden aan ACTA) in een interview in Dental Tribune, lees meer
  Dental Tribune
  'Een tandarts is toch vooral bezig met de tanden en de mond. Ik kijk meer naar het ruimere plaatje van de patiënt', aldus ACTA-wetenschapper Denise van Diermen in een interview in Dental Tribune over diagnostiek in de tandheelkunde.
  Nederlands TandartsenbladIn de tandheelkunde wordt steeds meer met biomimetische restauratiematerialen en -methoden gewerkt. ACTA-hoogeleraren Guus van Strijp en Bob ten Cate vertellen erover in het Nederlands Tandartsenblad, lees meer.
  Dagblad de Limburger
  'Er zijn maar liefst zes technieken om je bijtertjes te reinigen. En de geleerden verschillen ook nog hartgrondig van mening over welke de beste is' ACTA-Hoogleraar Fridus van der Weijden geeft hierover zijn mening.
  NRC next
  'Niemand weet hoe je moet poetsen. Is dat erg?' Lees meer.
  ANP
  'Nederlander eet 24 kilo suiker per jaar'. ACTA-hoogleraar prof. dr. J.M. (Bob) ten Cate vertelt over het ontstaan van cariës, kijk hier.
  Allemaal beestjes
  ACTA-hoogleraar prof. dr. J.P. (Wim) Crielaard vertelt in het boek 'Allemaal Beestjes' over de bacteriën in onze mond. Ook andere ACTA-wetenschappers komen in het boek over micro-organismen aan het woord, lees meer.
  Start Magazine 2014-2015
  ACTA-student Gijs Schenkenberg over zijn studie en de studentenvereniging, lees meer (pagina 59).
  Radio 5 - De kennis van nu
  Waarom heeft u verstandskiezen? Op radio 5 geeft ACTA tandartsdocent Anne Marie Verhoef hierop antwoord. Beluister het fragment hier (vanaf 51:50 minuten)
  Nederlands Tandartsenblad
  'Praktijkwebsite is voor verbetering vatbaar'. Het winnende onderzoek van ACTA-studenten Stephan Tjiook en Stephan Moeijes, naar Nederlandse praktijkwebsites, lees meer.
  Dental Info
  VUmc kaakchirurg dr. J. (Jacques) Baart over 'Pijn en het gebruik van pijnstillers' in de tandheelkunde, lees meer.
  Folia
  dr. Tim Fourzanfar en Derk Jan Jager van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van ACTA en VUmc hebben een subsidie verworven voor onderzoek naar implantologie bij Sjögren-patiënten.
  Telegraaf
  ACTA wetenschapper Monique Danser beantwoord vragen van lezers in de Telegraaf, lees meer.
  Dentz  
  Interview met ACTA-hoogleraar Geert van der Heijden n.a.v. zijn oratie op 11 april j.l. Lees meer (pag. 32) 
  VolkskrantDe Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat controleren of de vele tandartsen die angstige patiënten onder volledige narcose behandelen hun werk wel goed doen. ACTA-wetenschapper Ad de Jongh reageert in de Volkskrant op dit nieuws, lees meer.
  Editie NL
  De tijd dat de tandarts alleen je gebit behandelt, is voorbij. Want tandartsen kunnen meer dan alleen zorgen voor mooie tanden. ACTA-implantoloog Johan Cossé in Editie NL, bekijk de aflevering over dit onderwerp
  Nederlands Tandartsenblad
  Doorslaggevende, robuuste onderzoeken waarmee we besluiten over zorg kunnen onderbouwen. Daar gaat Geert van der Heijden voor, hoogleraar Sociale Tandheelkunde bij ACTA, lees meer.
  Metro
  In een uur tijd langdurig stralend witte tanden? Pure misleiding, aldus ACTA-wetenschapper Joost Roeters, lees meer.
  Dental Tribune
  Tandletsel hoort thuis bij de algemeen practicus, een interview met Paul Wesselink, em. hoogleraar bij ACTA, lees meer.
  Nederlands Tandartsenblad
  Voor ACTA-kindertandarts Janneke Krikken is vroege preventie een belangrijke meerwaarde van de tandarts.
  Nederlands Tandartsenblad
  Mondgezondheid in relatie tot algemene gezondheid, ACTA hoogleraar Bruno Loos over de samenhang tussen mondgezondheid en algemene gezondheid, lees meer
  Nederlands Tandartsenblad
  Goede mondgezondheid, gelukte beschaving. De tandheelkunde moet de brug slaan naar de geneeskunde is de stellige overtuiging van ACTA-hoogleraar Fred Rozema.
  Folia
  ACTA-orthodontist Nop Willems heeft tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten de NVvO Award gekregen voor zijn proefschrift Developmental Changes in Condylar Bone and Their Mechanical Consequenceslees meer (pag.35)
  Folia
  Dat de minister niet van plan is hbo's promotierecht te verlenen, getuigt van weinig vertrouwen in het onderzoeksklimaat aldaar, ACTA-hoogleraar Ad de Jongh reageert op deze stelling in Folia, lees meer
  Nederlands Tandartsenblad
  Prijzen voor ACTA-onderzoekers, lees meer
  De Telegraaf
  Poetsen tegen aderverkalking, ACTA-hoogleraar Bruno Loos in de Telegraaf, lees meer
  De Telegraaf
  Goede mondgezondheid belangrijk voor algehele gezondheid, ACTA-hoogleraar Fred Rozema in de Telegraaf, lees meer
  De Wereld Draait Door
  Kauwen is heel goed voor het brein en specifiek, ons geheugen, bekijk de uitzending (op 5:39 minuten).
  De Telegraaf
  Veel mensen met overgewicht kampen vaker met tandvleesproblemen, ook wel parodontitis genoemd. Hoe deze twee zaken precies met elkaar te maken hebben, is nog niet helemaal duidelijk, lees meer.
  AMC Magazine
  Driedimensionale beeldvorming geeft mond-, kaak- en aangezichtschirurgen nieuwe mogelijkheden om breuken in de oogkas te herstellen, lees meer
  Nederlands Tandartsenblad
  Zo snel ze kan praten, maakt ze haar ouders duidelijk dat ze tandarts wil worden, ACTA-student Celine Stoop in het Nederlandse Tandartsenblad, lees meer.
  Folia
  ACTA-wetenschapper dr. M. (Michael) Koutris won de Annual Move Award 2014 gewonnen,  lees meer
  Folia
  "Er hoeft geen relatie te bestaan tussen de hoeveelheid publicaties en de kwaliteit ervan," zo stelt ACTA-decaan prof. dr. A.J (Albert) Feilzer in Folia, lees meer
  Nederlands TandartsenbladGeschat wordt dat een tandarts gemiddeld één keer tijdens zijn/haar loopbaan wordt geconfronteerd met een klacht. ACTA-wetenschapper Ronald Gorter in het Nederlandse Tandartsenblad, lees meer
  KRO 'De Reunie'In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van televisiepgramma 'De Reünie' is prof. dr. C. (Cees) Kleverlaan aan het woord; ACTA-wetenschapper en oud-leerling van het Han Fortmann College (1987) uit Heerhugowaard, lees meer.
  Nederlands TandartsenbladProf. dr. F. (Fred) Rozema, bijzonder hoogleraar Medisch Tandheelkundige Interactie bij ACTA trad op als gastspreker tijdens de Apolloniaborrel georganiseerd door het NMT, lees meer
  Dental Tribune'Good oral health is not a luxury but a necessity of life,' stelt ACTA-wetenschapper dr. H. (Habib) Benzian, in de Dental Tribune, lees meer
  Dental InfoIn Dental Info een verslag van de lezingen van ACTA-hoogleraar Daniël Wismeyer tijdens het congres Implantologie van Bureau Kalker, lees meer.
  FoliaDr. M. (Marja) Laine wint prijs voor beste wetenschappelijke publicatie over 2013, lees meer.
  De Telegraaf ACTA-wetenschapper Monique Danser beantwoord vragen van lezers in de Telegraaf, lees meer 
  Tubantia "Kinderen die bang zijn, zullen er alles aan doen om een bezoek aan de tandarts te vermijden", aldus ACTA-kindertandarts Janneke Krikken in Tubantia over het ontstaan van angst voor de tandarts en hoe deze angst te verminderen is. 
 • 2013
  WaarWat
  Dental Tribune ACTA-wetenschapper Ghazal Khashayar stelt in Dental Tribune de vraag of kleur in de tandheelkunde, een Kunst of Wetenschap is, lees meer 
  Dental Tribune Ongerustheid over kauwspieren en kaakgewrichtklahcten is bepalend voor de behandelbehoefte van patiënten. Dit stelt ACTA-wetenschapper Annemiek Rollman in Dental Tribune, lees meer 
  Radio 1 ACTA-wetenschapper Janneke Krikken vertelt op Radio 1 over over kaaskiezen, naar aanleiding van de krantenkoppen in de Belgische kranten die dag, Lees meer en beluister het fragment.
  BDJ ‘Ninety percent of the cells in our body are bacterial cells’. Dit zegt ACTA-wetenschapper Bob ten Cate in het Britisch Dental Journal 
  Dental Tribune Kleur in de tandheelkunde: kunst of wetenschap? ACTA-wetenschapper Ghazal Khashayar in Dental Tribune over haar promotieonderzoek, lees meer
  Nederlands Tandartsenblad MTI zou een basisvak moeten zijn, stelt ACTA-hoogleraar Fred Rosema in het NT, Lees meer
  Omroep MAXHoogleraar sectie Sociale Tandheelkunde Ad de Jongh bij Studio MAX Live over een pilletje tegen angst in de tandartsstoel. Bekijk de uitzending
  AD/Haagsche CourantEen kwart van de Nederlanders gaat met angst en beven naar de tandarts. Voor hen moet binnenkort een rustgevend pilletje uitkomst bieden. Hoogleraar sectie Sociale Tandheelkunde Ad de Jongh doet vanaf februari een proef onder 70 bange patiënten in het AMC.
  Nederlands Tandartsenblad "Antistollingsbeleid vergt goede afspraken," stelt ACTA-wetenschapper Denise van Diermen in het NT, Lees meer.
  Nederlands Tandartsenblad Aan de hand van laboratorium- en klinisch onderzoek ontdekte ACTA-wetenschapper Ghazal Khashayar dat de beoordeling van [tand]kleur ook met een spectrophotometer kan plaatsvinden, in plaats van subjectief met de eigen ogen. Lees meer
  Dentz
  "Orale bacteriën geven steeds meer van hun geheimen prijs" aldus ACTA-hoogleraar Wim Crielaard in Dentz, lees meer.
  Dental TribuneTandartsen zeggen de analoge röntgenfoto en (in mindere mate) de spuitafdruk vaarwel en omarmen de wereld van de
  digitale afdruk, CAD/CAM, CBCT en ‘klaar terwijl u wacht’ digitale röntgenbeelden. Is analoog tegenwoordig achterhaald? ACTA-hoogleraar met emeritaat Paul van der Stelt vindt van wel. Lees meer
  FoliaEmeritus ACTA-hoogleraar Michiel Eijkman in Folia over het tandartsvak: 'het tandartsvak is en blijft verdomde moeilijk', in Folia. Lees meer
  BN/De StemTandarts Tilburg wil proef met psycholoog voor angstpatiënt. Kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts volgens onderzoek van ACTA. Lees meer
  Noordhollands DagbladEen op de zestien kinderen in Nederland is zo bang voor de tandarts dat een normale behandeling bijna niet mogelijk is. ACTA-wetenschapper Janneke Krikken vertelt in het Noordhollandsdagblad dat de angst voor de tandarts kan verminderen wanneer kinderen vaker in de tandartsstoel worden gezet zonder een (pijnlijke) ingreep uit te voeren.
  Trouw Het geheim van het werkgeheugen, ACTA-hoogleraar Ad de Jongh in Trouw over de theorie van het werkgeheugen. Lees meer
  TrouwHoe schadelijk is het om permanent metaal - nikkel - in de mond te dragen waar ook deurklinken en handgrepen van worden gemaakt? Die vraag beantwoorde ACTA-hoogleraar en ACTA-decaan Albert Feilzer in dagblad Trouw: "Het klinkt erg, maar in de praktijk valt dat wel mee..."
  SynapsDe groei van kennis en weefsels, ACTA-hoogleraar Vincent Everts, over regeneratieve geneeskunde en CTRM. Lees meer
  Dentz Dentz bespreekt het proefschrift van ACTA-onderzoeker Janneke Krikken naar emotionele problemen en tandartsangst. Verder reageert ACTA-hoogleraar Cees Kleverlaan op een artikel over nieuw vulmateriaal en spreekt ACTA-honeurs student Vivian Wu over haar ambities. 
  Eindhovens Dagblad "Kinderen die bang zijn, zullen er alles aan doen om een bezoek aan de tandarts te vermijden", aldus ACTA-kindertandarts Janneke Krikken in Eindhovens Dagblad over het ontstaan van angst voor de tandarts en hoe deze angst te verminderen is.
  De Stentor/Brabants Dagblad"Kinderen die bang zijn, zullen er alles aan doen om een bezoek aan de tandarts te vermijden", aldus ACTA-kindertandarts Janneke Krikken in De Stentor/Brabants Dagblad over het ontstaan van angst voor de tandarts en hoe deze angst te verminderen is.
  BN/De Stem"Kinderen die bang zijn, zullen er alles aan doen om een bezoek aan de tandarts te vermijden", aldus ACTA-kindertandarts Janneke Krikken in BN/De Stem over het ontstaan van angst voor de tandarts en hoe deze angst te verminderen is.
  AD/Rivierenland Beuh..water?! Moet ik dat echt drinken? ACTA-kindertandarts Dien Gambon in het AD over waterdrinken: "Het drinken van zoetigheid maakt (..) niet alleen zwaarder, maar is ook bijzonder slecht voor het gebit"
  Trouw"Kinderen voelen het haarfijn aan als hun ouders bang zijn," dit stelt ACTA-wetenschapper Janneke Krikken in Trouw, lees meer
  Dental Info Parodontitis is zowel complicatie als risicofactor. ACTA-hoogleraar Bruno Loos over zin en onzin van de relatie tussen parodontium en algemene gezondheid. Lees meer
  NRC NextNext Shopt Tandpasta's. Het wemelt in de winkels van 'verantwoorde' producten en 'gezonde keuzes'. Wat is het beste?
  FoliaGaten vullen, dat gaat ze over het algemeen goed af. Geen wonder dus dat tandartsen ook de holes op de golfbaan goed weten te vinden. ACTA masterstudent Thomas Remmelts vertelt in Folia over zijn liefde voor golf. Lees meer
  Kassa!ACTA-hoogleraar Joost Roeters werd geinterviewd door het televisieprogramma Kassa! over het bleken van tanden. Bekijk het programma via: Kassa!
  FoliawebOuders leren om bij hun kinderen goed de tanden te poetsen is effectiever en op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper dan cariëspreventie door professioneel ingrijpen. Dit zegt ACTA-promovendus Erik Vermaire in zijn promotieonderzoek dat hij op 24 mei verdedigt. Lees meer
  Gezondheid.blog.nlTandartsen die ervoor zorgen dat ouders het gebit van hun kinderen goed poetsen, zien het aantal gaatjes met de helft dalen. Investeren in ouders zou misschien nog wel beter zijn dan een zwaarder regime van periodieke controles. Lees meer
  StartmagazineACTA-student Gijs Schenkenberg over zijn werkzaamheden voor studentenvereniging Favervuta. Lees meer
  Dental Tribune "Patienten zijn veeleisender geworden", een interview met ACTA-hoogleraar Joost Roeters over dentale makeovers in Dental Tribune. Lees meer.
  Dental Info Ouders leren om bij hun kinderen goed de tanden te poetsen is effectiever en op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper dan cariëspreventie door professioneel ingrijpen. Lees meer 
  SpitsAls het tandartsen lukt om ouders te stimuleren de gebitten van hun kinderen goed te poetsen, gaat het aantal gaatjes met de helft omlaag. Het investeren in de ouders is misschien een betere methode om tandbederf tegen te gaan dan een strakker regime van periodieke controles, zo bericht Trouw. Lees meer
  De TelegraafTandartsen die ervoor zorgen dat ouders het gebit van hun kinderen goed poetsen, zien het aantal gaatjes met de helft dalen. Investeren in ouders zou misschien nog wel beter zijn dan een zwaarder regime van periodieke controles. Lees meer
  GezondheidsnetOuders leren om bij hun kinderen goed de tanden te poetsen is effectiever dan de standaardbehandeling tegen gaatjes. Dit stelt Erik Vermaire van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam in zijn promotieonderzoek. Lees meer
  Reformatorisch DagbladTandartsen die ervoor zorgen dat ouders het gebit van hun kinderen goed poetsen, zien het aantal gaatjes met de helft dalen. Lees meer
  TrouwInvesteren in ouders zou nog wel eens effectiever kunnen zijn dan een zwaarder regime van tandartscontroles voor alle kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van tandarts Erik Vermaire, waarop hij later deze maand promoveert aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam.
  GezondheidsgidsWie een tand of kies mist, kan die lege plek op veel manieren laten opvullen. Een implantaat met een kunstkroon is duur, maar lijkt het ei van columbus. Waar moet u op letten bij de keuze voor een implantaat? ACTA tandarts-implantoloog Jeroen Huigen vertelt erover in de Gezondheidsgids van de Consumentenbond.                                 
  Dental TribuneDe meeste tandheelkundige ingrepen kunnen worden uitgevoerd zonder de inname van antistollingsmedicijnen te onderbreken. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Denise van Diermen. Lees meer
  SBS6 ACTA-hoogleraar Joost Roeters werkte mee aan de stelling: 'Tanden bleken is slecht voor je gebit, feit of fabel?' van het televisieprogramma De Lijf Show van 15 mei 2013. Bekijk de uitzending
  Leidsch DagbladACTA-wetenschapper Suzette van der Waal vertelt in het Leidsch Dagblad over wortelkanaalbehandelingen: ,,Afhankelijk van het onderzoek dat je leest, lukt twintig tot veertig procent van de behandelingen niet’’, vertelt Suzette van der Waal, die dat 'trieste' slagingspercentage met haar promotieonderzoek uiteindelijk hoopt op te krikken. 
  Dental Info Benoeming nieuwe directeur ACTA Dental College Dr. Gorter is benoemd als directeur ACTA Dental Collega voor de komende 5 jaar. Sinds 1 januari dit jaar vervulde hij deze functie al op interim basis. Lees meer
  ZahnärzteblattDe sectie preventieve tandheelkunde van ACTA stond onlangs in het Duitse blad Zahnärzteblatt. Lees meer
  Kennislink ACTA-hoogleraar Eddy Becking over 3D-printen: "Dit is de allereerste keer dat een 3D-printer een lichaamsdeel heeft geprint dat in het lichaam van een patiënt mocht worden gezet.” Lees meer
  Folia MagazineACTA-hoogleraar Ad de Jongh spreekt zich in Folia uit over de stelling Frauderende wetenschappers zijn niet geschikt voor hun vak. De universiteit moet hun doctorstitel intrekken: "Als iemand met een rijbewijs een slechte chaufeur wordt, kan toch ook het rijbewijs worden afgepakt."
  AD Parodontis, een chronische ontsteking van het tandvlees en het kaakbot, kan op lange duur de hele gezondheid beïnvloeden, vertelt ACTA-hoogleraar en parodontoloog Bruno Loos. Goede mondverzorging kan tandvleesproblemen voorkomen of beperken. 
  De Telegraaf ACTA-hoogleraar adhesieve tandheelkunde Joost Roeters spreekt zich uit over een nieuw ontwikkelde tandvulling, gebaseerd op de haaientand. Om verschillende redenen vindt Roeters dit geen goed alternatief voor bestaande vulmiddelen. "Iets wat helemaal veilig is, bestaat gewoon niet."
  Labyrinth  Fridus van der Weijden, hoogleraar parodontologie bij ACTA geeft antwoord op een luisteraarsvraag: is er al een middel ontwikkeld dat dagelijkse gebitverzorging overbodig maakt? Beluister het fragment (bijna onderaan de pagina)
  Dental Tribune Uit het promotieonderzoek van Daniëlle van Strydonck (Parodontologie ACTA) blijkt dat chloorhexidinespoelmiddel ook werkt als het gebruikt wordt na het tandenpoetsen. Lees meer
  J/M voor ouders Guus van Strijp (Cariologie ACTA) vertelt ouders hoe ze het best voor het gebit van hun kind kunnen zorgen, onder andere: gebruik een borstel met zachte borstelkop en tandpasta met fluoride, en kijk uit met vruchtensap.  
 • 2012
  WaarWat
  Dental TribuneTandarts-parodontoloog en implantoloog Gordon van der Avoort vertelt in een interview dat de kwaliteit van de nazorg een belangrijke rol speelt bij het succes van een implantaat. Lees meer  
  Dentz ACTA-promovenda Manon Weijers ontdekte dat het aantal vrouwen met mondkanker in 25 jaar is tijd toegenomen. Weijers promoveerde op 29 oktober 2012.  
  Dentz In de rubriek StuDentz Prominent komen opmerkelijke tandheel-kundestudenten aan het woord. ACTA-studente Willemijn Ouwehand is dit jaar voorzitter van de studievereniging Favervuta in Amsterdam en deelt haar ervaringen.
  Zin In het artikel Kronen uit de 3D-printer vertelt ACTA-decaan Albert Feilzer dat volgens hem de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde in de opleidingen plaatsvinden.
  Nederlands Tandartsenblad Vrijdag 16 november vond er op ACTA een middagsymposium plaats. De decaan van de Tokyo Medical and Dental University in Japan gaf een lezing en kreeg een rondleiding. ACTA-hoogleraar Joost Roeters vertelt hoe het was.
  Dental TribuneStudenten tandheelkunde aan de University of Western Australia leren hun vaardigheden op de Simodont, een simulator ontwikkeld door Moog FCS in samenwerking met ACTA. Lees meer (in het Engels)  
  Gezondheid.blog.nl ACTA-promovenda Manon Weijers ontdekte dat het aantal vrouwen met mondkanker in 25 jaar is tijd toegenomen. Weijers promoveerde op 29 oktober 2012. Lees meer
  Gemeente Almere Het gebouw 'De Aarbei' in Almere, waar onder andere ACTA Almere huist, heeft een permanente status te kregen en hoeft dus niet verplaatst te worden. Lees meer 
  Engineersonline.nl Bram Verhaagen van de Universiteit Twente deed promotie-onderzoek naar de nieuwste inzichten in het ultrasoon reinigen van het wortelkanaal. Hij werd in zijn onderzoek onder andere bijgestaan door collega's van ACTA. Lees meer 
  DutchCowboys ACTA-onderzoeker Gang Wu is een van de wetenschappers die gebruik maken van Flintwave. Dit is een nieuwe online platform waarmee wetenschappers financiering voor hun onderzoek kunnen zoeken. 
  Lees meer
  Medicalfacts Bram Verhaagen van de Universiteit Twente deed promotie-onderzoek naar de nieuwste inzichten in het ultrasoon reinigen van het wortelkanaal. Hij werd in zijn onderzoek onder andere bijgestaan door collega's van ACTA. Lees meer
  Quest Waarom plakt kauwgom niet aan echte tanden maar wel aan een kunstgebit? ACTA-hoogleraar Enno Veerman legt het uit. Lees meer 
  Kassa! Japanse wetenschappers zouden een flinterdun beschermlaagje hebben ontwikkeld, waardoor er geen gaatjes meer in tanden en kiezen onstaan. Werkt dit echt? Kassa belde met Cor van Loveren, hoogleraar preventieve tandheelkunde bij ACTA. Bekijk het fragment
  Dental TribuneGuus van Strijp, carioloog bij ACTA, deelt zijn mening over vroegdiagnostiek en de niet-restauratieve caviteitsbehandeling. Lees meer 
  Esta Ad de Jongh, bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen bij ACTA, vertelt over EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is een manier om angsten (bijvoorbeeld tandartsangst) aan te pakken door middel van afleiding tijdens het denken aan de 'traumatische' gebeurtenis.
  Artsennet Mineralen spelen niet zo'n grote rol in de sterkte van het bot van het kaakkopje als tot nu toe werd gedacht. Collageen speelt hierbij namelijk ook een rol, blijkt uit onderzoek van ACTA-promovendus Nop Willems. Lees meer
  NieuwsbankMineralen spelen niet zo'n grote rol in de sterkte van het bot van het kaakkopje als tot nu toe werd gedacht. Collageen speelt hierbij namelijk ook een rol, blijkt uit onderzoek van ACTA-promovendus Nop Willems. Lees meer
  BNR Nieuwsradio Demissionair minister Schippers overweegt het experiment met vrije tarieven in de tandheelkunde 'voortijdig' te stoppen. ACTA-decaan Albert Feilzer geeft zijn mening over het onderzoek waar de overweging van de minister op gebaseerd is. Beluister het fragment (vanaf 00:49).
  Medicalfacts Op woensdag 6 juni jl. is in Bangkok (Thailand) de Engelstalige versie van een speciale angst-app voor kinderen gelanceerd. Het doel is dat kinderen minder angst ervaren bij hun eerste bezoek aan het ziekenhuis. ACTA-wetenschapper Ad de Jongh was nauw betrokken bij de ontwikkeling. 
  Lees meer
  Editie NL Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat veel mensen hun tanden niet goed poetsen. Cor van Loveren, hoogleraar preventieve tandheelkunde bij ACTA, vertelt over het nut van goed poetsen. Bekijk het fragment
  Dental TribuneUniversitair docent Joep Laverman (ACTA) werkte mee aan twee nieuwe e-learnings over een veelbelovende behandelaanpak bij het restaureren na endodontische behandelingen. Lees meer 
  Dental TribuneDe Association for European Safety & Infection Control in Dentistry (AESIC) organiseerde met ACTA een bijeenkomst in Amsterdam: Harmonising dental infection prevention guidelines in Europe. Dr. Hans de Soet, dagvoorzitter van de bijeenkomst en microbioloog/ infectiepreventiespecialist bij ACTA vertelt meer. Lees meer
 • 2011
  WaarWat
  Dental TribuneCor van Loveren, hoogleraar preventieve tandheelkunde bij ACTA, geeft zijn mening over PerBlan tandpoeder. Dit is een nieuw biologisch en milieuvriendelijk alternatief voor tandpasta. Lees meer 
  MetroIn een special van gratis dagblad Metro over tandheelkunde 'Zorg voor je mond' vertelt ACTA-hoogleraar Cor van Loveren over de elektrische tandenborstel.
  MetroHet Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam is onlangs met een vier jaar durend onderzoek naar het poetsgedrag van kinderen begonnen. Reden: 56 procent van de kinderen van 5 jaar heeft gemiddeld acht gaatjes. Lees meer
  Algemeen DagbladHet Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam gaat vier jaar lang onderzoek doen naar het poetsgedrag bij kleine kinderen.
  Het ParoolHet Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is een vierjarig on-derzoek begonnen naar het poetsgedrag bij kinderen tot vijf jaar. "Beter gezegd, een onderzoek naar het niet-poetsgedrag."
  Het KlokhuisSamen met twee enthousiaste tandartsendocenten - Catherine Volgenant en Annefleur Leeuwen - ontdekt presentator Dolores alles over tandplak, hoe gaatjes ontstaan, wat tanderosie is en hoe je bijvoorbeeld een mondscan maakt. Lees meer
 • 2010
  WaarWat
  Quest Mag ik van u vijf kilo chocolade en twee kilo drop? En doet u er ook maar 4,5 kilo kauwgum, zuurtjes en snoepgoed bij.
  VastgoedmarktHet Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een nieuwe hoofdlocatie aan de Zuidas in Amsterdam. Lees meer
  VU MagazineAl twintig jaar trekt Jan Poorterman elke drie jaar met collega-tandartsen door het land in een bus met tandartsstoelen. Lees meer
  Reformatorisch DagbladDe hoofdstad beschikt sinds kort over een nieuw Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In het gebouw, gelegen naast het VU medisch centrum, is de tandheelkundige faculteit van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam gevestigd. Lees meer
  RTV Noord-HollandHet spiksplinternieuwe gebouw van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) opent over tien dagen officieel de deuren. Het vorige pand in Amsterdam Nieuw West was verouderd en voldeed al lange tijd niet meer. Lees meer
  VU MagazineOver een bijnaam werd al gespeculeerd toen de werknemers een rondleiding kregen door het nieuwe gebouw op de VU-campus. Lees meer