Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Het gebouw van ACTA

Het ACTA-gebouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects en het won de derde prijs in de Amsterdamse architectuurwedstrijd van 2011.

In dit 25.000 vierkante meter grote gebouw worden zorg, onderwijs en onderzoek gecombineerd. ACTA is het samenwerkingsverband van de Faculteiten der Tandheelkunde van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Ook de Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde en de Faculteit Mondhygiëne van Hogeschool InHolland gebruiken het gebouw. Dagelijks worden hier 300 patiënten behandeld, zijn er ruim 900 studenten en werken meer dan 800 medewerkers. 

Het ACTA-gebouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects en het won de derde prijs in de Amsterdamse architectuurwedstrijd van 2011.

Bekijk de openingstijden hier

Meer over het ACTA-gebouw

 • Ontwerp

  Het gebouw is door Benthem Crouwel Architecten ontworpen naar de 3 primaire processen van ACTA: onderwijs, onderzoek en zorg. De zorgfuncties zijn ondergebracht in de laagbouw, zodat patiënten zich snel kunnen oriënteren op hun bestemming. Ook de onderwijsfuncties zijn geconcentreerd in de laagbouw. In de toren bevinden zich de kantoren en laboratoria. Alle functies zijn georganiseerd rondom het atrium, dat het hart van het gebouw vormt.

  Lees meer over het ontwerp op de website van Benthem Crouwel.

 • Cijfers

  Het gebouw heeft een vloeroppervlak van 25.000 m2, en telt 13 verdiepingen en 248 behandelplekken. Er zijn 40 Simodonts - dental simulators waarmee studenten behandelingen kunnen oefenen in een realistische virtuele omgeving. ACTA is met 900 studenten, meer dan 500 medewerkers en 27.000 patiënten 1 van de grootste tandheelkundige faculteiten in Europa. Dagelijks ontvangen zo’n 500 patiënten tandheelkundige zorg.

  De helft van de Nederlandse tandartsen wordt opgeleid aan ACTA. Naast het opleiden van studenten tot tandarts, verzorgt ACTA postacademische cursussen en specialistische opleidingen. In het nieuwe gebouw bevinden zich naast ACTA de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) en de opleiding Mondzorgkunde van Hogeschool InHolland.

 • Prijzen

  Hedy d'Anconaprijs 2012
  Vrijdag 1 juni 2012 heeft het gebouw van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) de Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur gekregen.

  De jury noemt het ACTA-gebouw 'in hoge mate excellent door de betrokkenheid en professionele houding van zowel ACTA als Benthem Crouwel Architecten'. Samen ontvingen zij de prijs van 10.000 euro uit handen van Hedy d’Ancona.

  De Hedy d'Ancona-prijs is bedoeld voor dienstbare architectuur in de zorgwereld. Het ACTA-gebouw is volgens de jury exceptioneel goed uitgewerkte architectuur; een gebouw van internationale allure. Tot in de kleinste details is het thema, een gestroomlijnde omgeving voor zorg, onderwijs en onderzoek, doorgevoerd. Het gebouw geeft patiënten, studenten en onderzoekers vertrouwen in het hoogstaande vak tandheelkunde.

  Amsterdamse Architectuurprijs 2011: 3e plaats
  Op 16 mei 2011 werd de Amsterdamse Architectuurprijs 2011, de Gouden A.A.P. uitgereikt door het Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM). Het destijds nieuwe ACTA-gebouw eindigde in de top 3, als 1 van de 25 genomineerden een mooie prestatie.

  De jury loofde het contrast tussen het minimalistische uiterlijk van het ACTA gebouw en het overweldigende interieur. 'Een bijna vrolijke ambiance, die getuigt van vakmanschap. Een gebouw 'op het perfecte af'.

Bezoekadres

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

Receptie: 020 598 0380

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
Gustav Mahlerlaan 3004
1081 LA Amsterdam