Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Verlenen van toestemming (Informed Consent)

Laatst gewijzigd op 10 augustus 2021
U wordt alleen behandeld en/of onderzocht als u daarvoor toestemming geeft. U beslist zelf of u een behandeling start of met een behandeling doorgaat. Uw behandelaar informeert u vooraf over de behandeling, de andere mogelijke behandelingen en wat die kosten.

Behandelkosten tot €150,-

Uw behandelaar licht de behandeling mondeling toe tijdens uw afspraak. 

Behandelkosten vanaf €150,-

Uw behandelaar licht de behandeling mondeling toe en geeft u ook uw behandelplan met een kostenoverzicht op schrift. Dit plan noemen wij een Informed Consent. Door het zetten van uw handtekening stemt u in met die  behandeling.

Uw toestemming intrekken

Natuurlijk kunt u tijdens uw behandeling altijd nog van mening veranderen. U kunt dan uw toestemming stoppen of niet aan een behandeling beginnen. Bespreek met uw behandelaar de mogelijke gevolgen van uw beslissing.

Minderjarigen onder de 18

Voor minderjarigen onder de 18 gelden verschillende regels die afhangen van hun leeftijd.

  • 12 jaar en jonger - De ouders of wettelijke vertegenwoordigers verlenen toestemming voor een behandeling. De behandelaar informeert de ouders of wettelijke vertegenwoordigers over de behandeling of het onderzoek van de patiënt. De behandelaar informeert de patiënt op zijn/haar begripsniveau. 
  • 13 tot en met 15 jaar - De patiënt gaat samen met de ouders of wettelijke vertegenwoordigers de overeenkomst voor behandeling aan. De behandelaar informeert beide over de behandeling of het onderzoek van de patiënt. Daarvoor is van beide toestemming nodig. 
  • 16 jaar en ouder - De patiënt gaat zelfstandig een overeenkomst voor behandeling aan.