Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Tandartsbehandeling voor kinderen

Laatst gewijzigd op 8 juli 2021
Bij Kindertandheelkunde worden kinderen van 0 tot 18 jaar behandeld. Om ze op hun gemak te stellen, wordt daar voldoende de tijd voor genomen. De behandelingen vinden plaats bij de kliniek Kindertandheelkunde en in de onderwijspraktijk. De behandelingen worden uitgevoerd door kindertandartsen. Mijn Eerste Tandarts is speciaal gericht op de jonge patiënten van 0 tot 4 jaar.

Meer weten?

 • Wat doet kindertandheelkunde?

  Patiënten behandeling
  Bij kindertandheelkunde worden kinderen van 0 tot 18 jaar behandeld. Om ze op hun gemak te stellen, wordt daar voldoende de tijd voor genomen. De behandelingen vinden plaats binnen de stafkliniek en de onderwijskliniek. In de stafkliniek wordt de patiëntenzorg uitgevoerd door kindertandartsen. Mijn Eerste Tandarts is onderdeel van de stafkliniek en is speciaal gericht op de jonge patiënten van 0 tot 4 jaar.

  Onderwijskliniek
  In de onderwijskliniek wordt de patiëntenzorg uitgevoerd door studenten tandheelkunde en mondzorgkunde die in de laatste fase van hun opleiding zitten. De studenten staan onder supervisie van een kindertandarts.

  Opleiding
  De afdeling Kindertandheelkunde verzorgt theoretisch en praktisch onderwijs voor de opleiding tot tandarts en mondhygiënist. Naast het studentenonderwijs biedt de afdeling afgestudeerde tandartsen een postdoctorale masteropleiding aan tot kindertandarts (tandarts-pedodontoloog). De opleiding is geaccrediteerd door de NVAO en de EAPD.

  Onderzoek
  De afdeling Kindertandheelkunde voert wetenschappelijk onderzoek uit. Naast promotieonderzoek en onderzoeksprojecten in het kader van het onderwijs, voert de afdeling ook onderzoek uit in internationale samenwerking. Binnen het onderzoek ligt de nadruk vooral op allerlei aspecten van de behandeling van jonge kinderen.

 • Inschrijven bij kindertandheelkunde

  Als u voor uw kind een tandarts zoekt, dan kunt u uw zoon of dochter bij onze afdeling inschrijven. U kunt ons bellen op 020-5980532. Het is voor onze collega’s handig als u het BSN en de verzekeringsgegevens van uw kind bij de hand heeft. Na de inschrijving krijgt u een eerste afspraak voor uw kind. U kunt ook een email sturen naar bodkinderkliniek@acta.nl. Een van onze collega’s zal dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen voor de inschrijving en het maken van een afspraak. Als uw eigen tandarts uw kind naar onze afdeling heeft verwezen voor behandeling, dan vragen wij u om de verwijsbrief bij de eerste afspraak mee te nemen. Heeft u bezwaar tegen de behandeling op de onderwijskliniek? Geen probleem. U kunt dit gerust bij de inschrijving aangeven.

  Intake
  Bij de intake (de eerste afspraak) van uw kind onderzoeken we het gebit van uw kind om te bepalen welke behandelingen nodig zijn. Graag horen we van u en uw kind of er op dat moment problemen zijn en welke wensen u en uw kind hebben. Samen kunnen we dan zoeken naar een passende behandeling. Vaak maken we bij het eerste bezoek ook twee kleine röntgenfoto’s. Deze foto’s helpen ons bij het bepalen van het juiste behandelplan.

  De behandeling
  Het behandelplan verschilt per kind en is afhankelijk van de mondgezondheid van uw kind. We informeren u tijdens de intake over de benodigde behandelingen. Als de kinderen oud genoeg zijn om zelfstandig bij de behandelingen en controles aanwezig te zijn, dan vragen we u om in de wachtkamer te wachten totdat de behandeling of controle klaar is. Op deze manier is het voor de behandelaar gemakkelijker om contact met uw kind te maken en een goede behandelrelatie op te bouwen.

  Preventie
  Een zeer belangrijk onderdeel van het behandelplan bestaat uit het voorkomen van nieuwe gaatjes. In veel gevallen zijn gaatjes te voorkomen door een goede manier van tandenpoetsen met de juiste tandpasta. Ook is het belangrijk niet te vaak op een dag iets te eten of te drinken. We nemen graag de tijd om deze informatie en tips met u en uw kind te delen. Graag beantwoorden we ook alle vragen die u heeft met betrekking tot voeding en tandenpoetsen.

  Het verplaatsen of afbellen van afspraken
  Een gemaakte afspraak kunt u minimaal 24 uur van te voren afbellen of verplaatsen. U kunt daarvoor bellen met (020) 59 80380 op werkdagen tussen 8.15 tot 17.00 uur. Als u uw afspraak niet tijdig afbelt dan kunnen hiervoor kosten in rekening gebracht worden.

 • Mijn eerste tandarts (MET)

  De afdeling Kindertandheelkunde van ACTA biedt tandheelkundige zorg voor de allerkleinsten binnen de kinderkliniek Mijn Eerste Tandarts (MET).

  Waarom Mijn Eerste Tandarts?
  Mijn Eerste Tandarts richt zich op preventie en behandelen van de allerkleinsten vanaf de komst van het eerste tandje. Vanaf dat moment kunnen gaatjes in tanden en kiezen voorkomen worden. Wanneer kinderen eenmaal een gaatje hebben, is de kans groter dat ze meer gaatjes krijgen. Bij MET proberen we samen met u te voorkomen dat er problemen in het gebit van uw kind ontstaan. Veel problemen met tanden kunnen worden voorkomen of gemakkelijker worden behandeld in een vroeg stadium.

  Het eerste bezoek aan Mijn Eerste Tandarts
  Tijdens het eerste bezoek maken we kennis met u en uw kind, beantwoorden we uw vragen en beginnen we met het opbouwen van een relatie. De beste manier om u voor te bereiden op dit bezoek is om thuis vast rustig na te denken over wat u wilt weten, wat u zoekt voor uw kind en wat u van ons verwacht. In het kennismakingsgesprek besteden we aandacht aan de gezondheid, het karakter en de gewoontes van uw kind. U krijgt een paar vragenlijsten toegestuurd voorafgaand aan het eerste bezoek, zodat we al wat achtergrondinformatie hebben over uw kind. Inzicht in het gedrag en karakter van uw kind zijn van belang om tot de beste behandelwijze komen. De kinderkliniek Mijn Eerste Tandarts bevindt zich op de tweede etage. ACTA beschikt over een aantal liften die u en uw kind (met kinderwagen) naar deze etage kunnen brengen.

  Een behandelplan op maat
  Voor alle ACTA-patiënten maken wij een behandelplan. De nadruk ligt op preventie. We proberen gaatjes te voorkomen door informatie te geven over tanden krijgen, voeding, poetsmethode en het gebruik van fluoride in tandpasta. Daarnaast kunnen we informeren over mondgewoontes zoals het gebruik van een speen of duimen. Ook richten we ons samen met u op het voorkomen van ongevallen die het gezicht en de tanden kunnen beschadigen.

  Behandelingen met ouders
  Tijdens de behandelingen van Mijn Eerste Tandarts mag u in de behandelkamer aanwezig zijn. Kinderen voelen zich daardoor meer op hun gemak.

  Vanaf welke leeftijd is poetsen belangrijk?
  Hoe eerder u de tanden van uw kind goed poetst, hoe groter de kans op een blijvend gezond gebit. U kunt het beste vanaf de doorbraak van het eerste tandje beginnen met tandenpoetsen en vanaf dan ook de tandarts bezoeken.

  Aanmelden en inschrijven
  Wilt u dat uw kind patiënt wordt bij ACTA? Heeft uw eigen tandarts u naar ons verwezen? Of heeft u een vraag? Bel of mail dan gerust met de afdeling Kindertandheelkunde via: (020) 59 80532 of bodkinderkliniek@acta.nl

  Het verplaatsen of afbellen van afspraken
  Een gemaakte afspraak kunt u minimaal 24 uur van te voren afbellen of verplaatsen. U kunt daarvoor bellen met (020) 59 80380 op werkdagen tussen 8.15 tot 17.00 uur. Als u uw afspraak niet tijdig afbelt dan kunnen hiervoor kosten in rekening gebracht worden.

  Meer informatie
  Lees ook het artikel over MET in SDU magazine

 • Behandelkosten

  De basisverzekering vergoedt veel kosten

  De basisziektekostenverzekering vergoedt vrijwel alle kosten voor jongeren tot 18 jaar. Bij de meeste zorgverzekeraars declareert ACTA direct de kosten van de behandeling. In een enkel geval betaalt de zorgverzekeraar ons niet direct en ontvangt u een factuur van ACTA. Het bedrag op die factuur moet u eerst aan ons overmaken; daarna kunt u de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar.

  Beugeltandarts
  Voor de kosten van de behandelingen bij de beugeltandarts (orthodontist) gelden andere voorwaarden. Als uw kind wordt verwezen naar een orthodontist, kan de orthodontist u informeren over de kosten van een behandeling.

  Meer informatie
  Voor meer informatie over de tarieven gaat u naar het tarievenoverzicht.