Patiëntenzorg Onderwijs Onderzoek Over ACTA EN
Login als
Student Medewerker
Inschrijven t/m 17 jaar Beugel? Kom naar ACTA! Verwijzen
Afspraak maken of wijzigen Inschrijven Mondzorg kwetsbare ouderen Spoed en pijnklachten Verwijsklinieken
Bachelor Tandheelkunde Toelatingseisen Bachelor Master Oral Health Sciences
Master Tandheelkunde Onderwijs voor professionals Voor mondhygiënisten Voor docenten Voor studenten
Onderzoek uitgelicht Prijzen en onderscheidingen Onze wetenschappers
Contractonderzoek/valorisatie Promoveren Vind een expert Wetenschappelijke publicaties Voor onderzoekers
Samenwerking UvA&VU Werken bij ACTA Voor media en pers
ACTA-gebouw Afdelingen en secties Contact en bereikbaarheid Organogram Missie, visie en kernwaarden
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Project Portfolio

Laatst gewijzigd op 1 oktober 2024
Binnen het project Portfolio wordt onderzocht hoe het portfolio verder verbeterd kan worden, zodat het bijdraagt aan excellent en inspirerend onderwijs.

Tot september 2025 is er vooral aandacht voor het uitbreiden van de digitale portfolio-omgeving en het verder ontwikkelen van het portfolio, met speciale aandacht voor de EPA’s en docentprofessionalisering in de masterkliniek. Bekijk daarvoor ook de deelprojecten op deze pagina.

Wat is een digitaal portfolio?

Het digitale portfolio is een hulpmiddel om de ontwikkeling en vaardigheden van studenten te meten. Het moet studenten helpen zich beter te ontwikkelen als professionele zorgverlener, waardoor ze volledig zijn voorbereid op de beroepspraktijk en zelfverzekerd kunnen starten aan hun loopbaan.

Studenten laten in hun portfolio zien hoe ze zich ontwikkelen en oordelen daar ook zelf over; het moedigt ze aan bewust na te denken over het niveau van zelfstandigheid op de verschillende deelgebieden.

De bewijzen daarvoor verzamelt de student tijdens de vakken/blokken die er nu al zijn via EPA-formulieren en andere feedbackformulieren, maar er worden ook nieuwe blokken en lijnen ontwikkeld die de ontbrekende vaardigheden moeten aanvullen. Ieder leermoment met duidelijke feedback, en daarna een reflectie-opdracht, noemen we een ‘datapunt’. Alle datapunten samen vormen een beeld van de professionele ontwikkeling van de student. Studenten wordt gevraagd om zelf de controle hierover te nemen door een professioneel ontwikkelplan te schrijven met deze datapunten. Hierin worden ze begeleid door een coach.

Deelprojecten Portfolio

  • Professionele ontwikkeling Ba/Ma

    Dit deelproject is vooral bedoeld om de leerlijn Professionele ontwikkeling verder in te voeren en te verbeteren in de bachelor en master. De lijn is verspreid over meerdere periodes en maakt gebruik van het digitaal portfolio om de ontwikkeling van de studenten te volgen. Professionele ontwikkeling wordt daardoor een belangrijk onderdeel van het curriculum. Een groot deel van dit deelproject is al afgerond. In het studiejaar 2024-2025 wordt het laatste onderdeel toegevoegd aan de bachelor. Daarnaast worden ook de onderdelen die al zijn nagekeken, als dat nodig is, verder verbeterd.

  • EPA’s

    Het EPA-systeem is in 2021 gestart in een aantal klinische lijnen van de masteropleiding en OHS. Binnen dit deelproject worden de EPA’s verder ontwikkeld. Dat kan zijn inhoudelijk, maar ook door het maken van beschrijvingen (zoals: voorkennis, ingangseisen, omschrijving deelactiviteiten en mogelijke vervaltermijnen). De teksten en formulieren in de EPA’s moeten straks beter aansluiten bij het onderwijs van ACTA. Ook komen de EPA’s vanaf het studiejaar 2024-2025 in de klinische lijn van Ba3.

  • Professionalisering klinisch docenten

    Binnen het deelproject Professionalisering klinisch docenten is er aandacht voor het verbeteren van de geschreven feedback van docenten in het digitaal portfolio. Dit deelproject is speciaal gestart, omdat de visitatiecommissie aangaf dat we hier iets aan moesten verbeteren. De verbeteringen pakken we nu op met dit deelproject.

    Daarnaast is het ook belangrijk dat docenten aanleren hoe ze zelfstandig hun geschreven feedback kunnen verbeteren. Binnen het deelproject worden klinische docenten ondersteund en begeleid bij het geven van feedback door coaches. De docenten krijgen vragen over uitdagende werksituaties, worden geobsedeerd door de coaches en kunnen tips en tricks met elkaar delen voor het geven van schriftelijke feedback.

    De schriftelijke feedback wordt daarna regelmatig beoordeeld om te zien of er echt iets is verbeterd of anders bijgestuurd moet worden. Door deze aanpak wordt de kwaliteit van de geschreven feedback in de kliniek steeds beter. Het deelproject is afgerond als blijkt uit de beoordelingen (evaluaties) dat de schriftelijke feedback echt duidelijk is verbeterd. Dit is immers een belangrijk onderdeel van excellent en inspirerend onderwijs.

    Excellent en inspirerend onderwijs betekent namelijk ook: onderwijs waarin iedereen zich vrij voelt om elkaar op een opbouwende manier feedback te geven, onderwijs waarin je van elkaar kunt leren en met elkaar kennis kunt delen in een veilige omgeving.

Voor

1e-jaarsstudenten Medewerkers Studenten Verwijzers Zij-instromers

Direct naar

Mediatheek Schrijfwijzer Studiegids Werken bij ACTA Zenya (inlog)

Contact

Contact algemeen Contact patiënten Personenzoeker (inlog)

Service

Brandportal/Huisstijl (inlog) Servicedesk HR (inlog) Servicedesk IT Serviceportaal VU (inlog) Serviceportaal VU (voor externen)
Privacy statement Disclaimer Colofon ACTA.nl Cookie Settings

Copyright © 2025 - Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam - ACTA is een samenwerkingsverband van VU en UvA