Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Specialisaties

Wil jij als tandarts graag verder specialiseren? Een heel klein gedeelte van de afgestudeerden kan opgeleid worden tot medisch specialist (orthodontist of kaakchirurg). Om kaakchirurg te worden moet je ook over een afgeronde opleiding Geneeskunde beschikken.

Op deze pagina vind je ook meer informatie inzake de beschikbare opleidingsplaatsen. ACTA biedt de volgende specialisaties aan: 

Specialisaties

 • Kaakchirurgie

  De opleiding tot kaakchirurg wordt georganiseerd via de desbetreffende afdeling van het Amsterdam UMC.

 • Orthodontie

  De sectie Orthodontie biedt tandartsen een 4-jarige voltijdse internationale postdoctorale opleiding in de Dento-Maxillaire Orthopaedie oftewel orthodontie. De opleiding voldoet aan de Erasmus-eisen en leidt tot inschrijving als specialist in de orthodontie volgens EU-richtlijn 78/686/EEG. Het programma is goedgekeurd en erkend door het College Tandheelkundige Specialismen (CTS) van de NMT, de beroepsvereniging voor tandartsen en tandspecialisten in Nederland. Het doel van deze opleiding is het bevorderen van levenslang leren, het doen van onderzoek op het gebied van orthodontie en het ondersteunen van de tandheelkundige opleiding in het algemeen.

  Tijdens de opleiding komen zowel algemene tandheelkundige onderwerpen aan bod als meer specifieke onderwerpen die verband houden met orthodontie, d.w.z. diagnose, behandelplanning en uitvoering. Specialisten in opleiding schrijven een wetenschappelijk artikel op basis van, tijdens de opleiding verricht, onderzoek. Het lesgeven aan bachelor- en masterstudenten tandheelkunde is een verplicht onderdeel van de opleiding.

  Orthodontie is een gestructureerd, veelomvattend programma dat een solide basis biedt. Bovendien doen de specialisten in opleiding praktijkervaring op met verschillende behandelmethoden, zowel uitneembare als vaste toestellen. De specialist in opleiding leert: om verschillende soorten gevallen te behandelen, waaronder gevallen waarin een interdisciplinaire aanpak nodig is; onderzoek te doen en wetenschappelijke publicaties te beoordelen.

  Toelating

  Om tot de opleiding te worden toegelaten, moet de kandidaat beschikken over een diploma van een door de Europese Unie (EU) erkende tandheelkundige opleiding. Ook het beheersen van de Nederlandse taal is een vereiste.

  Diploma

  Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangen afgestudeerden een certificaat van orthodontie, dat in de hele EU geldig is. Om dit certificaat te behalen, moet de kandidaat slagen voor de eindbeoordeling die wordt uitgevoerd door de adviescommissie Dento-Maxillaire Orthopaedie (DMO) die is ingesteld door de Registratiecommissie Tandheelkundige Specialiteiten (RTS). De specialisten in opleiding krijgen ook de kans om deel te nemen aan het examen voor het Lidmaatschap van Orthodontie (Morth) van het Royal College of Surgeons of Edinburgh.

  Duur van de opleiding

  Orthodontie is een 4-jarige voltijdse interne postdoctorale opleiding die om de 2 jaar in oktober start. Per groep worden 6 postdoctorale studenten toegelaten. Op dit moment hebben we geen vacatures voor dit programma. Van november 2021 tot eind januari 2022 kun je solliciteren voor een functie in de groep van 2022 tot 2026.

  Informatie en inschrijven

  • Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
  • tav. Secretariaat opleiding tot specialist orthodontie
  • Gustav Mahlerlaan 3004
  • 1081 LA Amsterdam
  • Mail: secretariaat orthodontie; specialisten.ortho@acta.nl
  • Telefoonnummer (020) 59 80575, aanwezig op maandag, woensdag en vrijdag

Beschikbare opleidingsplaatsen