Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Onderzoeksprogramma's

Ons onderzoek is onderverdeeld in 2 onderzoeksprogramma's: Orale Infecties en Ontstekingen en Orale Regeneratieve Geneeskunde.

Binnen de onderzoeksprogramma's is aandacht voor diverse onderwerpen. Van angst voor de tandarts tot de helende werking van speeksel, met ons onderzoek spelen we in op maatschappelijke ontwikkelingen. 

De programma's

  • Orale infecties en ontstekingen

    Tandbederf (cariës), tandvleesontsteking (parodontale ontsteking) en wortelkanaalontsteking (endodontale ontstekingen) ontstaan door infecties in je mond. En er is steeds meer bewijs dat deze ziektes invloed hebben op je algehele gezondheid. Daarom onderzoeken onze wetenschappers binnen dit onderzoeksprogramma hoe je deze mondziektes kunt voorkomen (preventie), wat ervoor zorgt dat je deze mondziekte krijgt (etiologie) en hoe je ze het beste kunt behandelen. 

    Om er achter te komen wat er voor zorgt dat je deze mondziektes krijgt, kijken de wetenschappers naar specifieke bacteriën in tandplak, gastheerfactoren en verschillende indviduele reacties op de ontstekingen. Om te onderzoeken hoe je kunt voorkomen dat je deze mondziektes krijgt, kijken ze bijvoorbeeld ook naar het gebruik van fluoride en hoe schoon je je gebit houdt. Daarnaast onderzoeken ze ook de verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het genezen van deze mondziektes.

  • Orale Re­ge­ne­ra­tie­ve Ge­nees­kun­de

    Binnen dit onderzoeksprogramma doen onze wetenschappers onderzoek naar de biologische processen die te maken hebben met:

    • het aanpassingsvermogen (adaptatie) en herstel van bot;
    • het steunweefsel rondom de tanden en kiezen (parodontium);
    • en de biocompatibiliteit van materialen die de tandarts gebruikt om de functie van het gebit te herstellen. 

    Ze onderzoeken daarbij onder andere hoe je botverlies kunt herstellen, bijvoorbeeld ontstaan door de tandvleesziekte parodontis of operatief ingrijpen. Daarnaast onderzoeken ze de kwaliteit en duurzaamheid van materialen, technieken en hulpmiddelen die moeten helpen bij het herstellen van dit botverlies.

  • Meer informatie

    Bekijk ook de Engelse pagina voor meer informatie over onderzoeksprogramma's. 

Directeur Onderzoeksinstituut ACTA

Contactgegevens

ACTA t.a.v. directeur Onderzoek
Gustav Mahlerlaan 3004
1081 LA Amsterdam