Naast de controle, moet je je ook laten vaccineren tegen Hepatitis B. Bescherming is zowel voor jou belangrijk als voor je toekomstige patiënten vanwege mogelijke prikaccidenten. De afdeling Infectiepreventie van de Arbodienst in het Amsterdam UMC verzorgt de controles en vaccinaties. De bloedonderzoeken en vaccinaties zelf zijn in het ACTA-gebouw. Stel je vragen over het hepatitis B protocol via infectiepreventie@acta.nl.
Regels hepatitis B voor 1e-jaars
-
Controle en vaccinatie Hepatitis B virus
Je ontvangt begin september van de Arbodienst Amsterdam UMC een uitnodiging voor het bloedonderzoek (dragerschapstest) en een Hepatitis B vaccinatie. Per student wordt beoordeeld welke onderzoeken en vaccinaties nodig zijn om je levenslang te beschermen tegen Hepatitis B. Ben je al (deels) gevaccineerd? Stuur dan ook een scan of foto van het vaccinatiebewijs mee met ingevuld intakeformulier. De digitale intake is ook nodig als je de vaccinaties en het bloedonderzoek op een andere plek laat uitvoeren (bijvoorbeeld bij je eigen huisarts).
-
Vaccinatieschema
De vaccinaties zijn verdeeld over het hele 1e studiejaar. Je ontvangt in totaal 3 vaccinaties en sluit af met een bloedonderzoek (titerbepaling).
De data voor studiejaar 2024-2025 zijn:
- 1e vaccinatie: woensdag 25 september 2024
- 2e vaccinatie: woensdag 13 november 2024
- 3e vaccinatie: woensdag 26 maart 2025
- Titerbepalingen: woensdag 23 april 2025
-
Locatie
De vaccinaties en bloedonderzoeken vinden plaats in het ACTA-gebouw. Kun je om legitieme reden niet verschijnen op je afspraak, laat dit dan de Arbodienst Amsterdam UMC weten: arbodienst-infectiepreventie@amsterdamumc.nl. Valt je (nieuwe) afspraak buiten het vaccinatieschema, dan moet je voor je afspraak naar de Arbodienst zelf. De Arbodienst zit in het hoofdgebouw van het ziekenhuis, schuin tegenover ACTA (over de trambaan), de De Boelelaan 1117. Ga hiervoor rechts naast de slagboom de trap af, door de grote draaideur en meld je aan bij de aanmeldzuil. Het is vlak bij het ACTA-gebouw op de VU-campus.
-
Uitslag
De uitslag van het 1e bloedonderzoek (de dragerschapstest) is ongeveer 2 weken na de bloedafname bekend. Als je niets hoort, dan ben je géén drager van het virus. Ben je drager? Dan neemt de bedrijfsarts van Arbodienst Amsterdam UMC contact met je op. Mogelijk word je dan niet toegelaten tot de opleiding Tandheelkunde.
-
Tweede oproep
Als je in week 39 de 1e vaccinatie hebt gehad dan ontvang je een maand later automatisch via de e-mail een oproep voor de 2e vaccinatie.
-
Geen Hepatitis B status bekend
Is er geen Hepatitis B status van je bekend dan word je door het team Hygiëne en Infectiepreventie van ACTA geblokkeerd in het zorgsysteem Axium. Daardoor kun je geen praktijkonderwijs volgen. Dat kan pas weer als je Hepatitis B status op orde is. Wil je niet dat de Arbodienst Amsterdam UMC bepaalde informatie deelt met ACTA? Dan moet je dit zelf regelen via de Arbodienst. Eventuele vragen over deze registratie kun je stellen via infectiepreventie@acta.nl.
-
Nazorg prikaccidenten
Tijdens patiëntbehandelingen is er een risico op prikaccidenten. En bij een prikaccident kunnen hepatitis B en C, en hiv worden overgedragen. Kijk voor meer informatie op de pagina over nazorg prikaccidenten.
Arbodienst Amsterdam UMC
Vragen over de vaccinaties? Neem gerust contact op
Vragen over je registratie? Neem contact op met infectiepreventie