Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA-hoogleraar Frank Lobbezoo gekozen tot Akademielid

25 april 2023
ACTA-hoogleraar Frank Lobbezoo is door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gekozen als nieuw lid. Hij is 1 van de in totaal 18 nieuwe leden die de KNAW heeft gekozen. De nieuwe leden worden op maandag 30 oktober geïnstalleerd.

De circa 600 leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Ze worden gekozen om hun wetenschappelijke prestaties. Een lidmaatschap is voor het leven.

Frank Lobbezoo is hoogleraar orale functieleer, in het bijzonder de orofaciale pijn en disfunctie. Als tandarts doet hij onderzoek naar tandenknarsen, een vaak moeilijk behandelbaar probleem dat kan leiden tot pijnklachten en slijtage van tanden en kiezen. Zijn onderzoek laat zien dat tandenknarsen ook een gedragsmatige component heeft. Het leidde tot vernieuwende behandelmethodes voor een probleem dat soms zorgt voor flinke beperkingen in het leven van deze patiƫnten.
Ook doet Lobbezoo onderzoek naar aangezichtspijn en slaapstoornissen in relatie tot de tandheelkunde (bijvoorbeeld obstructief slaapapneu). Zijn onderzoek zorgde voor een hechtere samenwerking tussen de tandheelkunde en disciplines als neurologie, keel-, neus- en oorheelkunde en anesthesiologie. Zijn aandacht voor een bio-psychosociale aanpak van aangezichtspijn zonder opereren, heeft bij tandartsen geleid tot een voorzichtiger en wetenschappelijk beter onderbouwde werkwijze, en daarmee gezorgd voor minder problemen en kosten na de behandeling.

ACTA-decaan Hans Romijn: 'Het ACTA-bestuur is meer dan trots dat onze hoogleraar Frank Lobbezoo door de KNAW, het genootschap van excellente Nederlandse wetenschappers, gekozen is als Akademielid. Het is een zeer prestigieuze benoeming.'

Meer informatie: www.knaw.nl > nieuws