Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA krijgt geld van NWO ENW-XS voor grensverleggend onderzoek

9 februari 2023
ACTA-onderzoekers Yaling Jiang en Dongmei Deng krijgen een bedrag van €49.973 in de Open Competitie ENW-XS voor het grensverleggende onderzoeksproject: Ontrafelen van verborgen bacteriën: chemoresistentie geïnduceerd door intracellulaire bacteriën in kankercellen.

Onderzoekers zijn het erover eens dat tumor microbioom een kenmerk is van kanker. Een microbioom dat niet alleen de ontwikkeling van kanker beïnvloed, maar ook resistentie tegen chemotherapie kan veroorzaken. Tot nu toe komt het bewijs hiervoor van studies met bacterievrije filtraten, maar kortgeleden zijn er ook bacteriën gevonden in kankercellen van tumoren. Dit leidt tot de vraag of intracellulaire 'verborgen' bacteriën ook chemoresistentie in kankercellen kunnen overdragen, en wat de onderliggende mechanismen daarvan zijn. Met het onderzoeksproject proberen de Jiang en Deng deze vragen te beantwoorden. De resultaten moeten leiden tot een nieuwe onderzoeksrichting voor het bestrijden van chemoresistentie waarin aandacht is voor deze verborgen bacteriën.

Dit is een samenwerkingsproject met Dr. Elisa Giovannetti van Cancer Center Amsterdam, VUmc. 
Meer informatie over het NWO Open Competition ENW-XS onderzoeksbudget. 

Preventieve Tandheelkunde

De sectie Preventieve tandheelkunde en Orale microbiologie omvat de diagnostiek, preventie en behandeling van cariës (gaatjes in tanden en kiezen).

Contactpersoon

Portretfoto Egija Zaura