Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA ontvangt NWO-subsidie voor onderzoek antibioticaresistentie

26 april 2023
ACTA-onderzoeker Dongmei Deng ontvangt samen met onderzoeker Fang Yang (Radboudumc) een NWO-subsidie binnen het Open Technologieprogramma voor hun onderzoeksproject CHRION naar antibioticaresistentie.

Antibioticaresistentie is een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Als het niet wordt aangepakt, is het rond het jaar 2050 dodelijker dan kanker. Antibioticabehandelingen werken niet altijd, omdat ze niet in staat zijn om bacteriën die zitten verborgen in menselijke cellen, goed te bereiken. Zo ontsnappen deze ‘intracellulaire bacteriën’ aan behandelingen en veroorzaken infecties die vaker terugkomen. Binnen het onderzoeksproject CHIRON worden nieuwe dragers voor antibacteriële geneesmiddelen ontwikkelt, zodat de intracellulaire bacteriën op een goede manier worden verwijderd. Daarnaast ontwikkelen ze vernieuwende in vitro-modellen om de beste aanpak hiervoor te vinden. In vitro betekent buiten een levend organisme. Zo kan het gebruik van antibiotica erg worden verminderd, wat de gezondheidszorg als geheel ten goede komt.

Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen financiert 6 onderzoeksprojecten via het Open Technologieprogramma. In totaal financiert NWO deze projecten met € 4,8 miljoen, betrokken bedrijven en andere organisaties investeren ongeveer € 750.000 in de projecten.

‘Catch me if you can: development of nanoparticulate drug carriers for the treatment of intracellular bacterial infections (CHIRON) - dr. D. Deng, ACTA (20339)’