Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA vraagt aandacht voor mond in bekend tijdschrift The Lancet

24 oktober 2023
Er is steeds meer aandacht voor de ziekte van Parkinson, maar de mond wordt daarbij vaak vergeten. ACTA-onderzoekers Merel Verhoeff, Frank Lobbezoo en Henk Berendse (Amsterdam UMC) roepen daarom in het bekende medische tijdschrift The Lancet op tot betere samenwerking tussen de (para) medische beroepen.

Ondanks de steeds grotere aandacht voor de ziekte van Parkinson, lijkt de mond nog altijd vergeten. Opmerkelijk, vinden Merel Verhoeff en haar coauteurs Henk Berendse (Amsterdam UMC) en Frank Lobbezoo (ACTA), want een gezonde mond is nodig om te lachen, te praten en te eten. Belangrijke functies die bijdragen aan ons levensgeluk. Met de publicatie in The Lancet, dat 21 oktober verscheen, vragen Verhoeff en haar collega's aandacht voor de mond bij het brede medische publiek en plaatsten ze een oproep om als (para)medische beroepen beter te gaan samenwerken. Bij een betere samenwerking kan er ook beter voor alle onderdelen van het lichaam worden gezorgd en dat is in het belang van patiĆ«nten, in dit geval patiĆ«nten met de ziekte van Parkinson. 

Meer informatie over dit onderwerp vind je ook in het proefschrift van Merel Verhoeff: 'Trembling Thoughts, Oral Health, Orofacial Pain and Dysfunction in Parkinson's Disease' (Universiteit van Amsterdam, 2022).