Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoogleraar Ad de Jongh krijgt hoge koninklijke onderscheiding

23 april 2024
ACTA-hoogleraar Ad de Jongh is tijdens zijn afscheidscollege op donderdag 11 april benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Ad de Jongh heeft tijdens zijn hele loopbaan veel gedaan op het gebied van onderzoek, onderwijs en zorg voor patiënten met angst voor de tandheelkundige behandeling en patiënten met psychotrauma. Hij heeft door zijn enthousiasme en harde werken veel voor elkaar gekregen. Zo liet hij Nederland al in 1993 kennismaken met de behandelmethode EMDR. Een behandeling die tegenwoordig als 1e wordt gebruikt bij psychotrauma en nu door veel psychologen wordt toegepast. Tijdens zijn afscheidscollege nam hij het aanwezige publiek enthousiast mee in een overzicht van zijn loopbaan.

Cultuurverandering

Hij heeft tegen alle stromen in ervoor gezorgd dat er een cultuurverandering kwam in Nederland bij het toepassen van evidence based traumabehandeling. Zijn vasthoudendheid en zijn bijdrage aan de ontwikkeling en verspreiding van EMDR in Nederland en erbuiten zijn heel erg belangrijk geweest voor de traumazorg. Omdat zijn prestaties en inzet tientallen jaren uitzonderlijk zijn geweest en verder gingen dan van iemand met zijn loopbaan mocht worden verwacht, is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Tandarts en gz-psycholoog

Ad de Jongh (1956) is tandarts en gz-psycholoog . Als bijzonder hoogleraar angststoornissen en gedragsstoornissen (SBT/ACTA) was hij verantwoordelijk voor het onderzoek op het gebied van de gedragswetenschappen in een tandheelkundige omgeving. Daarnaast was hij hoofdopleider van de postinitiële masteropleiding Tandarts-angstbegeleiding. Ad de Jongh is in september 2023 met emeritaat gegaan.