Vooropleidingseisen
In het algemeen geldt als vooropleidingseis een vwo-diploma (vernieuwde 2e fase; vanaf september 2010) met het profiel:
- Natuur en Gezondheid met natuurkunde of
- Natuur en Techniek met biologie
Heb je een vwo-diploma van voor september 2010?
Een oud vwo-diploma (van voor september 2010) met profiel N&T met biologie 1 en 2 of profiel N&G geeft geen directe toelating tot de bacheloropleiding Tandheelkunde. Heb je je via de UvA aangemeld, dan kun je een vrijstelling van de vooropleidingseisen aanvragen via het UvA-formulier.
De VU hanteert een andere werkwijze, heb je je daar aangemeld dan hoef je géén vrijstelling aan te vragen.
Heb je een buitenlandse opleiding?
Om te kunnen voldoen aan de vooropleidingseisen moet vastgesteld worden of jouw diploma minimaal gelijk wordt gesteld aan het vereiste Nederlandse vwo-diploma. Meer informatie hierover vind je op de website van de UvA of VU. Daarnaast moet je de Nederlandse taal voldoende beheersen (zoals Staatsexamen Nederlands 2e taal, NT2 II).
Heb je een hbo– of wo-vooropleiding?
Je kunt worden toegelaten voor de bacheloropleiding Tandheelkunde als je in het bezit bent van een hbo- of wo–bachelor, aangevuld met de volgende vier vwo-deelcertificaten: wiskunde A of wiskunde B, biologie, scheikunde en natuurkunde. Let op, dit zijn de toelatingseisen! Ook als je in het bezit bent van een hbo-propedeuse kun je toegelaten worden, maar in dit geval aangevuld met de volgende zes vwo-deelcertificaten: wiskunde A of wiskunde B, biologie, scheikunde, natuurkunde, Nederlands en Engels.
Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de vooropleidingseisen?
Dan kun je toegelaten worden door middel van een toelatingsonderzoek, het zogenaamde colloquium doctum (CD). Meer informatie hierover vind je bij de universiteit waar je je aanmeldt; voor de UvA op de colloquium doctum pagina, voor de VU op de pagina van het toelatingsonderzoek. Let op: Bij de VU geldt voor aanmelding via het toelatingsonderzoek een aanmelddeadline op 15 december 2024 (onder voorbehoud).
De algemene criteria voor een colloquium doctum zijn vwo-certificaten voor de volgende zes vakken: wiskunde A of wiskunde B, biologie, scheikunde, natuurkunde, Nederlands en Engels.
Deficiënties wegwerken
Voldoe je niet (helemaal) aan de beschreven vooropleidingseisen? Er zijn verschillende manieren om deficiënties weg te werken. Door het behalen van:
- een universitair testimonium,
- een vwo-deelcertificaat/vwo-staatsexamen, of
- een CCVX-tentamen.
Let op! Een James Boswell-certificaat wordt niet geaccepteerd!
Zorg ervoor dat je de deficiëntie(s) vóór 15 juli 2025 kunt wegwerken. Dit is namelijk de dag dat je aan alle toelatingseisen moet voldoen. Neem voor meer informatie hierover contact op met de universiteit waar je je hebt aangemeld. Je kunt uitstel vragen van de 15 juli deadline bij de universiteit waar je je hebt aangemeld, bij de UvA via dit UvA-formulier of bij de VU via studentenbalie@vu.nl.
Hepatitis B-virus
Als drager van het Hepatitis B-virus, kun je geen tandarts worden en mag je niet met de bacheloropleiding Tandheelkunde starten. Zorg er daarom voor dat je weet of je al dan niet drager bent vóór je aan de toelatingsprocedure begint.