Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Kindertandheelkunde

Kindertandheelkunde is er voor alle kinderen van 0 t/m 17 jaar.

De allerjongsten (0 t/m 3 jaar) kunnen zonder verwijzing terecht bij 'Mijn Eerste Tandarts'. Vanaf 4 jaar worden kinderen zonder verwijzing behandeld bij 'De Jonge Patiënt'. Voor kinderen die extra zorg nodig hebben waarvoor ze niet bij hun eigen tandarts terecht kunnen, is er de OHS-stafkliniek. Hier kunnen kinderen terecht na verwijzing door de eigen tandarts.

Hieronder vind u achtereenvolgens informatie speciaal voor ouders (en kinderen), voor verwijzers, en algemenere informatie over onze sectie.

Meld uw kind direct aan bij Kindertandheelkunde!

Wilt u dat uw kind behandeld wordt bij ACTA of heeft uw eigen tandarts u naar ons verwezen? Meld uw kind aan via de mail of bel. Vermeld dan de naam, geboortedatum, adres, belgegevens, BSN en verzekeringsgegevens van uw kind bij de aanmelding.

Inschrijven via e-mail

Wat doet Kindertandheelkunde?

Behandeling van kinderen
Bij Kindertandheelkunde worden kinderen van 0 t/m 17 jaar behandeld. Omdat naar de tandarts gaan voor kinderen vaak iets spannends en nieuws is,  wordt er voldoende tijd genomen om kinderen op hun gemak te stellen, en leren de kinderen zo op speelse wijze kennis maken met de tandarts, de omgeving en de behandelingen. De behandelingen vinden plaats bij onze stafkliniek en onze onderwijskliniek. 

Stafkliniek
Kinderen die worden verwezen door hun tandarts of een andere zorgprofessional worden op de stafkliniek behandeld door tandartsen die zich specialiseren tot kindertandarts (tandarts-pedodontoloog). Die verwijzing kan verschillende achtergronden hebben, zoals lastig te behandelen, kinderen met schisis, autisme of een (chronische) medische achtergrond, gaatjes in melkgebit, niet kunnen tandenpoetsen, heel erg angstig zijn.

Mijn Eerste Tandarts is onderdeel van de stafkliniek, en is speciaal gericht op de jongste kinderen van 0 t/m 3 jaar. Dit onderdeel is gericht op preventieve mondzorg. Ouders leren hoe je onder andere door middel van poetsen en het juiste voedingspatroon problemen in het melkgebit kan voorkomen. Op deze manier proberen we samen met de ouder een goede mondgezondheid op te bouwen, waardoor eventuele latere behandelingen tot een minimum beperkt kunnen worden.

Onderwijskliniek
In de onderwijskliniek worden de kinderen behandeld door studenten tandheelkunde en mondzorgkunde. Ook hier worden de kinderen spelenderwijs bekend gemaakt met de tandarts en de behandelingen, maar ook met tandenpoetsen. De studenten staan onder supervisie van een ervaren docent (kinder)tandheelkunde.

Over de behandeling van uw kind

  • Kinderen van 0 t/m 3 jaar: Mijn Eerste Tandarts (MET)

    De sectie Kindertandheelkunde van ACTA biedt tandheelkundige zorg voor de allerkleinsten (0 t/m 3 jaar) binnen de kinderkliniek Mijn Eerste Tandarts (MET).

    Omdat naar de tandarts gaan voor kinderen vaak iets spannends en nieuws is,  wordt er bij ACTA voldoende tijd genomen om kinderen op hun gemak te stellen, en leren de kinderen zo op speelse wijze kennis maken met de tandarts, de omgeving en de behandelingen. U kunt bij ons terecht met al uw vragen over bijvoorbeeld tanden krijgen, poetsen of welke voeding bijvoorbeeld niet zo goed is voor de mondgezondheid.  Samen met u en uw kind werken we aan het voorkomen van gebitsproblemen, zodat uw kind kan opgroeien met een gezonde mond.

    Kinderen worden bij Mijn Eerste Tandarts behandeld door tandarts-pedodontoloog (een tandarts die gespecialiseerd is in de zorg voor kinderen).

    U kunt bij MET terecht zonder verwijsbrief. Behandeling vind plaats op de stafkliniek.

    Waarom Mijn Eerste Tandarts?
    Mijn Eerste Tandarts richt zich op preventie en behandelen van de allerkleinsten vanaf de komst van het 1e melktandje. Gaatjes in het melkgebit kunnen voorkomen worden. Daarom willen wij uw kind graag zien wanneer het 1e melktandje er is. Veel problemen in het melkgebit kunnen ook gemakkelijker worden behandeld in een vroeg stadium.

    Wanneer er eenmaal gaatjes zijn, is de kans groter dat kinderen meer gaatjes krijgen. Bij MET proberen we dit samen met u te voorkomen. Daarnaast kunnen we informeren over mondgewoontes zoals het gebruik van een speen of duimen.

    Het 1e bezoek aan Mijn Eerste Tandarts
    Tijdens het 1e bezoek maken we kennis met u en uw kind, beantwoorden we uw vragen en beginnen we met het rustig en spelenderwijs opbouwen van een relatie. Om u voor te bereiden op dit bezoek, is het handig om thuis vast rustig na te denken: over wat u wilt weten, wat u zoekt voor uw kind, en wat u van ons verwacht.

    Behandelingen met ouders
    Tijdens de behandelingen van Mijn Eerste Tandarts mag u in de behandelkamer aanwezig zijn. Jonge kinderen voelen zich daardoor meer op hun gemak.

    Vanaf welke leeftijd is poetsen belangrijk?
    U kunt al starten met het poetsen van de tandjes en bezoeken van de kindertandarts vanaf de komst van het 1e tandje. Dat is meestal na ongeveer 6 maanden. De kans is dan groter dat uw kindje een gezond gebit krijgt en houdt.

  • Kinderen van 4 t/m 17 jaar: De Jonge Patiënt

    Wat kunt u verwachten?
    Als u een verwijsbrief van uw tandarts of andere zorgprofessional heeft, vindt behandeling plaats op de stafkliniek.

    Zonder verwijsbrief vindt de behandeling meestal plaats op de onderwijskliniek.

    Intake
    Wanneer uw kind ingeschreven is, wordt er een afspraak ingepland. Tijdens de 1e afspraak (de intake) met uw kind beginnen we met het opbouwen van een goede relatie met u en uw kind. Er wordt ruim de tijd genomen om uw kind vertrouwd te maken met een onbekende situatie en persoon. Zo wordt kinderen uitgelegd wie de behandelaar is, waarvoor dingen (zoals al die knopjes), bedoeld zijn, wat de behandelaar wil weten en waarom.

    Er wordt aandacht besteed aan de gezondheid, het karakter en de gewoontes van uw kind. Graag horen we van u en uw kind of er op dat moment problemen zijn, en welke wensen er zijn. Het gebit van uw kind wordt spelenderwijs bekeken en onderzocht om te bepalen of er behandelingen nodig zijn, en welke. Inzicht in het gedrag en karakter van uw kind zijn van belang om tot de beste behandelwijze te komen. Samen met u wordt gezocht naar een passende kindvriendelijke behandeling.

    De nadruk ligt op preventie, gaatjes voorkomen door informatie te geven over tanden krijgen, voeding, poetsmethodes en het gebruik van fluoride in tandpasta. Ook kijken we naar de gebitsontwikkeling en verwijzen we - indien nodig - naar een orthodontist (beugeltandarts). Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

    De behandeling
    Het behandelplan verschilt per kind en is afhankelijk van de leeftijd, de mondgezondheid en mogelijke problemen in het gebit van uw kind. We informeren u tijdens de intake over de (mogelijkheden en het aantal verwachte) behandelingen. Als de kinderen zelfstandig of vertrouwd genoeg zijn om alleen bij de behandelingen en controles aanwezig te zijn, dan vragen we u om in de wachtkamer te wachten totdat de behandeling of controle klaar is. Op deze manier kan de behandelaar gemakkelijker contact met uw kind maken en een goede behandelrelatie opbouwen.

    Mocht uw kind meer tijd nodig hebben om aan een behandeling te beginnen, dan worden 1 of meer afspraken gepland om te kunnen wennen. Het doel hiervan is het kind een positieve ervaring te geven, zodat daarna de behandeling soepeler kan verlopen.

    Preventie
    Een zeer belangrijk onderdeel van het behandelplan bestaat uit het voorkomen van nieuwe gaatjes in de (melk)tanden of kiezen. In veel gevallen zijn gaatjes te voorkomen door een goede manier van tandenpoetsen met de juiste (kinder)tandenborstel en (kinder)tandpasta. Onze gespecialiseerde assistentes geven dan ook poetsles! Ze laten kinderen zien hoe te poetsen, en geven informatie over voeding. Het is bijvoorbeeld belangrijk niet te vaak op een dag iets te eten of te drinken. We nemen graag de tijd om deze informatie en tips met u en uw kind te delen.

  • Inschrijven en aanmelden

    Wilt u dat uw kind behandeld wordt bij ACTA? Heeft uw eigen tandarts u naar ons verwezen? Of heeft u een vraag? Bel of mail dan gerust met de sectie Kindertandheelkunde. U kunt uw zoon of dochter zelf bij onze sectie inschrijven. U vindt onze contactgegevens onderaan de pagina.

    Na de inschrijving krijgt u een 1e afspraak voor uw kind. Als uw eigen tandarts of andere zorgprofessional uw kind naar onze afdeling heeft verwezen voor behandeling, dan vragen wij u om de verwijsbrief bij de 1e afspraak mee te nemen.

  • Afspraken verplaatsen of afbellen

    Een gemaakte afspraak kunt u minimaal 24 uur van te voren afbellen of verplaatsen. U vindt onze contactgegevens onderaan de pagina. Als u uw afspraak niet tijdig afbelt, dan kunnen hiervoor kosten in rekening gebracht worden.

  • Veelgestelde vragen

    Hoe gaan jullie om met kinderen?
    Bij onze sectie werken kindvriendelijke tandartsen, die een professionele benadering aanhouden. We helpen kinderen op een speelse en lieve manier bekend en vertrouwd te maken met behandelaar, apparatuur en behandelingen. Dat doen we bijvoorbeeld door samen met uw kind tandjes te tellen, de kleintjes spelenderwijs laten meekijken met een spiegel, en door aan het eind van de behandeling een cadeautje mee te geven.

    Is het erg dat ik (nog) niet alles weet over (1e) kindertandjes?
    Nee, dat is heel normaal. We geven u daarom tijdens en rondom de behandelingen allerlei informatie (bijvoorbeeld over het poetsen van een melkgebit, duimen, groei, gebitsontwikkeling, de 1e tand, pijn bij het wisselen, kindertandpasta, kindertandenborstels, borstvoeding en melktanden, gaatjes in melktanden, gaatjes in het algemeen, bruine melktanden, wiebeltanden, losse tanden, lipbandjes, extra tanden, tanden in het gehemelte, en het scheef staan van tanden). Bovendien geven we (u en) uw kind tandartsles en poetsles.

    Vanaf welke leeftijd is poetsen belangrijk?
    Hoe eerder u het melkgebit van uw kind goed poetst, hoe groter de kans op een blijvend gezond gebit. U kunt het beste vanaf de doorbraak van het 1e tandje beginnen met tandenpoetsen en vanaf dan ook de kindertandarts bezoeken.

    Waar kan ik advies over krijgen bij ACTA?
    Wij geven advies over de ontwikkeling van het melkgebit, voeding en gebit, hoe te poetsen, wat te doen als uw kind niet wil poetsen, waarom controles zinvol zijn, preventieve mondzorg, doorverwijzing naar een orthodontist (beugeltandarts), en over mondhygiëne.

    Wanneer kan ik met spoed bellen?
    Bel ACTA direct in het geval van: pijn, een val, gebroken gebitsonderdelen, trauma, tand eruit, een los spalkje, of een ontsteking.

    Met welke beperkingen en/of aandoeningen hebben jullie ervaring?
    Onze kinderartsen hebben ervaring met schisis, autisme, syndromen, chronische aandoeningen, en voorgeschreven/noodzakelijke medicijnen. Als de aandoening van uw kind hier niet bij staat, kunt u contact met ons opnemen om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.

    Welke behandelingen voeren jullie uit?
    Onze behandelaars houden zich bezig met trekken, vullen, restauraties, bleken, poetsles, verdoven, en behandeling met lachgas. Ze weten alles van tandenpoetsen voor kinderen en melktanden, maar ook over sealant, (hockey)bitjes, beugels, composiet, facings, (rvs) kronen en kindertandpasta. Bovendien hebben ze uitgebreide ervaring met angst voor de tandarts, kinderen die huilen bij het tandenpoetsen, kinderen die geen tandpasta lusten, en kinderen die niet willen tandenpoetsen. Onze tandartsen werken vaak aan gebitsproblemen als cariës (gaatjes), kaaskiezen, zwarte tandjes, kapotte melktanden, gaatjes in melkkiezen, en gaatjes in het melkgebit.

Informatie voor verwijzers

  • Verwijzingen door eigen tandarts, huisarts of GGD

    Snel weten welke route een patiënt doorloopt na verwijzing? Bekijk het verwijsschema (pdf), of lees onderstaande informatie.

    Kinderen die door bijvoorbeeld hun eigen tandarts of huisarts, zijn verwezen naar ACTA, komen terecht bij de stafkliniek van Kindertandheelkunde. Daar werken tandartsen in opleiding tot kindertandarts (tandarts-pedodontoloog). Een tandarts of huisarts kan een kind verwijzen vanwege bijvoorbeeld een hoog risico op gaatjes (cariës), angst, moeite met meewerken aan behandelingen, een grote behandelachterstand, glazuurafwijkingen, gebitstrauma of een second opinion, schisis, chronische medische achtergrond, syndromen enz.

    Is het kind na de behandelingen bij ACTA tandheelkundig gezond, werkt het goed mee aan de behandelingen en is het risico op gaatjes verlaagd? Dan kan de eigen tandarts de periodieke controles (weer) op zich nemen. Sommige ouders blijven liever nog wat langer bij ACTA, omdat hun kind er intussen aan gewend is. ACTA biedt die mogelijkheid graag, in overleg met de verwijzende tandarts.

    Als u een kind wilt verwijzen voor diagnostiek en eventuele behandeling naar de stafkliniek van Kindertandheelkunde, dan kunt u gebruik maken van de verwijsbrief. U kunt uiteraard ook een eigen verwijsbrief naar ACTA sturen. Vermeld dan bij de verwijzing: de gegevens van het kind en verwijzer, de reden van de verwijzing en overige relevante tandheelkundige medische informatie.

  • Contactinformatie voor verwijzers

    Als u een patiënt wilt verwijzen voor diagnostiek en eventuele behandeling naar de kliniek voor Kindertandheelkunde, dan kunt u gebruik maken van de downloadbare verwijsbrief

    U kunt uiteraard ook een eigen verwijsbrief naar ACTA sturen. Graag bij de verwijzing vermelden:

    • Gegevens patiënt
    • Gegevens verwijzer
    • Reden van verwijzing 
    • Overige relevante tandheelkundige en medische informatie
    • Uw verzoek (second opinion, diagnose, gedeeltelijke of gehele behandelovername)

    Stuur de verwijsbrief, voorzien van uw handtekening naar het volgende adres:

    ACTA, Sectie Kindertandheelkunde
    t.a.v. dienst Afspraken & Informatie
    Postbus 7822
    1008 AA Amsterdam


    Of naar info@acta.nl

    Zodra de intake is afgerond, ontvangt u een brief met de bevindingen en het bijbehorende behandelvoorstel. Dat geldt ook voor het moment van terugverwijzing; u ontvangt dan een behandelverslag.

  • Vragen over een ingediende of lopende verwijzing?

    Heeft u uw patiënt al aangemeld of doorverwezen, en wilt u meer informatie?

    • Mail naar bodkinderkliniek@acta.nl als u meer informatie wilt over een behandeling of afspraak van uw patiënt.
    • Bel 020-598 05 32  als u meer informatie wilt over een behandeling of afspraak van uw patiënt. 
    • Wij zijn te vinden op ACTA Amsterdam, 2e etage

Over ons

  • Wie zijn wij?

    Algemeen

    • Prof. Dr. E. Zaura
      Sectiehoofd

    • Prof. dr. ir. M. van der Veen
      Subsectiehoofd

    • A. van den Bovenkamp
      Secretaresse

    Stafkliniek

    • A. Schmeitink
      Chef-de-Clinique/Tandartsdocent

    • C. Brown
      Tandartsassistent/Preventie-assistent

    • M. Hogenbirk
      Tandartsassistent/Preventie-assistant

    • D. Pombo
      Tandartsassistent

    Oral Health Science

    • Dr. C. C. Bonifacio
      Tandarts-pedodontoloog, universitair docent, coördinator profiel Kindertandheelkunde OHS

    • N. Delmee
      Tandarts-pedodontoloog

    • S. Shahbazi
      Tandarts-pedodontoloog

    • F. Duvekot
      Tandarts-pedodontoloog

    Onderzoek

    • Dr. D. Hesse
      Tandarts-pedodontoloog, onderzoeker, universitair docent, hoofd onderzoek Kindertandheelkunde 

    Onderwijs

    • Dr. K.J.M. van Gent-de Jong
      Tandarts-pedodontoloog, universitair docent, hoofd onderwijs Kindertandheelkunde

    • J. Duivenvoorden
      Tandartsdocent

    • C. van Es
      Tandartsdocent, coördinator Master2 onderwijs Kindertandheelkunde

    • E. Hidalgo Medina
      Tandartsdocent

    • M. Hulsmans
      Tandartsdocent

    • K. van Nes
      Tandarts-pedodontoloog, coördinator Master1 onderwijs Kindertandheelkunde

    • K. v.d. Mooren
      Tandartsdocent

    PostDoc-opleiding

    • B. Scheepstra
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloog

    • M. van der Wal
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloogg

    • E. Pashm Foroush 
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloog

    • A. Rakkadh
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloog

    • A. de Vries
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloog

    • F. Papanikolaou
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloog

    • E. Geuns
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloog

    • E. Mousavi
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloog

    • M. Schraverus
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloog

    • M. van Ulsen-Verhelst
      Tandarts in opleiding tot pedodontoloog
  • Visie Kindertandheelkunde

    Binnen de sectie Kindertandheelkunde staat het belang van een goede mondgezondheid voor jonge kinderen en in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar voorop. Een gezond kindergebit (melk-, wissel, dan wel blijvend gebit) is niet alleen de basis voor een sterk en gezond volwassen gebit, maar ook voor een goede algemene gezondheid.

    Positieve behandelervaring
    Een positieve ervaring bij de tandarts zorgt ervoor dat kinderen beter behandeld kunnen worden en ze geen angst krijgen voor de tandarts. Als een kind zonder angst en zelfs met plezier tandheelkundige controles ondergaat, is de motivatie om beter voor het gebit te zorgen vaak groter. Dat geldt zowel voor het kind als de ouders. Ze bezoeken de tandarts regelmatiger en verzorgen de mond beter.

    Minimaliseren kans op gaatjes
    Voor een goede mondgezondheid is het belangrijk om het risico op nieuwe gaatjes te verlagen. Dat kan door het gezond houden van de mond en een gezond voedingspatroon. Maar ook door het geven van goede voorlichting aan de ouders en het kind.

    Genezen gebitsproblemen
    Soms ontstaan er, ondanks alle preventieve maatregelen, toch gaatjes in een kindergebit. Voor een goede mondgezondheid kan het daarom soms nodig zijn om deze gaatjes te behandelen. Bij ACTA worden verschillende technieken gebruikt om dit zo goed en aangenaam mogelijk te laten verlopen.

  • Onderwijs

    De sectie Kindertandheelkunde verzorgt theoretisch en praktisch onderwijs voor de opleiding tot tandarts en mondhygiënist.

    Master 1

    De 1e kennismaking met het vak Kindertandheelkunde is theoretisch en valt binnen het Blok Specifieke Patiëntengroepen van Master 1. Tijdens dit blok leert de student waarom en waarin kinderen zich onderscheiden van volwassenen. Ook leert de student waarom een gezond kindergebit de basis is voor een gezond gebit op latere leeftijd.

    De student leert over de psychologische ontwikkeling van een kind, de achtergronden van angst- en pijnbeleving bij kinderen, maar ook communicatieve vaardigheden en gedragsbeïnvloedingstechnieken voor de omgang met kinderen in de tandheelkundige omgeving.

    Master 2

    In Master 2 in het blok De Jonge Patiënt wordt de opgedane theoretische kennis uit Master 1 toegepast in de onderwijskliniek. Studenten leren herkennen welke factoren het risico op gaatjes vergroten en maken kennis met de verschillende methodes die het risico op gaatjes verlagen. Ze leren gaatjes voorkomen én genezen.

    Tijdens het kennismakingsgesprek met het kind of periodieke mondonderzoeken leert de student een zorgplan met een behandelplan te maken. Het belangrijkste daarin is het voorkomen van gaatjes. Het voorkomen en genezen van gaatjes samen, zorgen voor het beste resultaat. Hoe snel een kind weer moet terugkomen voor behandeling, hangt af van het actuele risico op gaatjes.

    Master 3

    In Master 3 kunnen studenten kiezen voor het verdiepende Klinische Profiel Kindertandheelkunde. Binnen dit profiel worden studenten meer uitgedaagd op kindertandheelkundig gebied. Ze behandelen er bijvoorbeeld jonge kinderen en die moeizaam meewerken aan behandelingen en stellen meer ingewikkelde behandelplannen op, die ze ook uitvoeren. Ook binnen dit profiel is het omlaag brengen van het risico op gaatjes belangrijk.

    Postgraduate: Oral Health Science

    Naast het studentenonderwijs biedt de sectie afgestudeerde tandartsen een postdoctorale masteropleiding aan tot kindertandarts (tandarts-pedodontoloog). De opleiding is geaccrediteerd door de NVAO en de EAPD.

  • Onderzoek

    De sectie Kindertandheelkunde doet wetenschappelijk onderzoek in binnen- en buitenland. Dat zijn vaak promotieonderzoeken of onderzoeksprojecten binnen het onderwijs. De nadruk in het onderzoek ligt op de behandeling van jonge kinderen en alles daaromheen. Een aantal voorbeelden:  de optimalisering van de zorg; nieuwe technieken en materialen, gedragsmanagement, risico op gaatjes (cariës) en de verschillen in mondgezondheid in de samenleving verkleinen.

Contact opnemen met Kindertandheelkunde

Verplaatsen of afzeggen van afspraken

020-598 03 80 op werkdagen tussen 7.30 en 17.15 uur.

Verplaats of annuleer uw afspraak graag op zijn laatst 24 uur voor uw afspraak. Korter voor uw afspraak kunnen  kosten in rekening gebracht worden.

Kinderklinieken en MET
2e etage
Gustav Mahlerlaan 3004
1081LA Amsterdam

Inschrijven

020-598 03 80 op werkdagen tussen 7.30 en 17.15 uur.

Hou het BSN en de verzekeringsgegevens van uw kind bij de hand, zodat u snel geholpen kunt worden.