Patiëntenzorg
De sectie Orofaciale Pijn en Disfunctie (voorheen Orale Kinesiologie) heeft een eigen behandelkliniek (ook wel: stafkliniek). Patiënten die zijn verwezen naar deze kliniek komen terecht in een multidisciplinair behandelteam.
Binnen de kliniek Orofaciale Pijn en Disfunctie behandelen wij patiënten met:
- Temporomandibulaire disfunctie (TMD, bijvoorbeeld: pijn in de wang- en slaapstreek of het moeilijk kunnen bewegen van de onderkaak)
- Pijnklachten in het orofaciale gebied van niet-dentogene oorsprong, bijvoorbeeld pijn van uit het zenuwstelsel
- Tandheelkundige slaapstoornissen, bijvoorbeeld tandenknarsen of klemmen en slaapapneu
- Ernstige gebitsslijtage
Onderzoek
Naast promotieonderzoek en onderzoeksprojecten doet de sectie ook onderzoek in opdracht van derden. Binnen het onderzoek ligt de nadruk op: de diagnostiek, behandeling, oorzaken en/of gevolgen van musculoskeletale stoornissen van het kauwstelsel, (slaap-gerelateerde) orale bewegingsstoornissen en gebitsslijtage.
Opleiding
Tandheelkundestudenten krijgen gedurende hun studie geregeld onderwijs in de herkenning en behandeling van: temporomandibulaire disfunctie, pijnklachten in het orofaciale gebied van niet-dentogene oorsprong, tandheelkundige slaapstoornissen, ernstige gebitsslijtage.
Daarnaast biedt de sectie aan afgestudeerde tandartsen een 3-jarige postdoctorale masteropleiding tot tandarts-gnatholoog.
Multidisciplinair team
Een multidisciplinair team verzorgt de diagnostiek en uw behandeling. Dit team bestaat uit tandartsen, tandarts-gnathologen, tandarts-gnathologen in opleiding, fysiotherapeuten en psychologen; al dan niet in samenwerking met artsen en specialisten.
Therapeutische Opties
Afhankelijk van uw diagnose, bestaan er verschillende opties voor het behandelen van uw klachten, zoals:
- Advies
- Orofaciale Fysiotherapie
- Psychologische zorgverlening
- Opbeetplaattherapie (splint)
- Medicamenteuze therapie
- Mandibulair repositie apparaat (MRA) bij slaapapneu of snurken
- Restauratief herstel van gebitsslijtage