Wat doet Parodontologie?
De tandheelkundige zorg van parodontologie omvat diagnostiek, preventie en behandeling van ontstekingen en pijn aan het tandvlees en het kaakbot; rondom de tanden en kiezen, maar ook rond tandimplantaten. Daarnaast verzorgen we onderwijs en nascholing in het vakgebied Parodontologie en doen we wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak, het voorkomen, de preventie en de behandeling van parodontitis.
Patiënten
Wij behandelen patiënten die naar ons zijn verwezen met de volgende klachten: bloedend tandvlees, pijnlijk en/of gezwollen tandvlees, losstaande tanden en kiezen, ernstige aanhoudende ontstekingen, ontstekingen rondom implantaten en een slechte adem (halitose).
Behandeling
Afhankelijk van wat de tandarts denkt dat u heeft, wordt bepaald welke behandeling voor u nodig is. Er wordt vooral aandacht besteed aan het tandvlees, de tong, mond schoonmaken en het gebruik van specifieke spoelmiddelen voor de mond. U kunt ook worden doorverwezen naar een huisarts, keel, neus en oor-arts, internist of een tandarts-psycholoog. Maak een afspraak via het secretariaat: 020-598 03 22.
Behandelmogelijkheden
Daarnaast bieden we behandelmogelijkheden die moeten helpen de mond gezond te krijgen èn te houden, zoals: een second opinion (2e mening), preventie gericht consult, initiële parodontale behandeling, chirurgie t.b.v. tandvleesontsteking, esthetische chirurgie, het plaatsen van implantaten, en parodontale nazorg.
Afhankelijk van uw voorkeur en de ernst en de moeilijkheid van de situatie in uw mond wordt u ingedeeld bij een stafmedewerker, een tandarts-parodontoloog in opleiding, of een student tandheelkunde/mondzorgkunde. Omdat parodontitis vaak meerdere oorzaken heeft dan alleen onvoldoende mondhygiëne wordt er ook ruim aandacht besteed aan de algemene gezondheid, de interactie met medicatie, en aan lifestyle factoren.
Voorafgaand aan elke behandeling vindt een consult plaats bij een parodontoloog of een parodontoloog in opleiding. Dit hangt af van de manier waarop u de patiënt verwijst. Op basis van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Afhankelijk van de ernst en de moeilijkheid van de situatie in de mond van uw patiënt wordt in overleg met uw patiënt het advies gegeven om de behandeling uit te laten voeren door een van onze stafmedewerkers, een parodontoloog in opleiding, of studenten tandheelkunde. Behandelingen uitgevoerd door studenten staan altijd onder supervisie van ervaren docenten.
Naast de 'klassieke' parodontitispatiënt zijn ook zeer jonge patiënten (<18) of juist patiënten die vanwege hun algemene gezondheid en medicijngebruik een hoger risico lopen op ernstige parodontale afbraak, zeer welkom. Onderzoek laat zien dat aandoeningen als diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis, oncologie, immunologische stoornissen enzovoorts nadelige effecten hebben op het verloop en de reactie op de behandeling van parodontitis. Zie ook het kopje Medische Parodontologie onder 'Meer weten?'.
Andere verwijsmogelijkheden:
- Consultatie / second opinion
- Preventie
- Niet-chirurgische en chirurgische behandeling van parodontitis
- Interactie parodontitis en algemene gezondheid (bijv. diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis, oncologie, immunologische stoornissen, etc)
- Parodontale esthetische chirurgie (bijv. chirurgische kroonverlenging, recessiebedekking, etc.)
- Implantologie bij parodontitis patiënten
- Behandeling van perimucositis / peri-implantitis
- Slechte adem (halitose)
Slechte adem-spreekuur (halitose)
Een slechte adem oftewel halitose komt vaak voor; bij ongeveer 30% van de mensen kan een slechte adem worden geroken. Daar kunnen patiënten zelf veel last van hebben, maar sommigen merken zelf niets. Daarnaast kan iemand onterecht denken last te hebben van slechte adem.
ACTA heeft een slechte adem-spreekuur waar u kunt worden onderzocht en behandeld. U kunt het spreekuur bezoeken met een verwijsbrief van uw tandarts, mondhygiënist, kaakchirurg, huisarts of een medisch specialist. Nadat u een afspraak heeft gemaakt ontvangt u een uitgebreide vragenlijst en informatiebrief. Tijdens het spreekuur wordt uw ademgeur op verschillende manieren bepaald. De tandarts zal met haar eigen neus aan de lucht uit uw mond en neus ruiken en uw ademgeur ook met behulp van een apparaat onderzoeken.