Patiëntenzorg Onderwijs Onderzoek Over ACTA EN
Login als
Student Medewerker
Inschrijven t/m 17 jaar Beugel? Kom naar ACTA! Verwijzen
Afspraak maken of wijzigen Inschrijven Mondzorg kwetsbare ouderen Spoed en pijnklachten Verwijsklinieken
Bachelor Tandheelkunde Toelatingseisen Bachelor Master Oral Health Sciences
Master Tandheelkunde Onderwijs voor professionals Voor mondhygiënisten Voor docenten Voor studenten
Onderzoek uitgelicht Prijzen en onderscheidingen Onze wetenschappers
Contractonderzoek/valorisatie Promoveren Vind een expert Wetenschappelijke publicaties Voor onderzoekers
Samenwerking UvA&VU Werken bij ACTA Voor media en pers
ACTA-gebouw Afdelingen en secties Contact en bereikbaarheid Organogram Missie, visie en kernwaarden
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Project NCT

Laatst gewijzigd op 2 oktober 2024
Binnen het project Nieuw Curriculum Tandheelkunde (NCT) wordt gewerkt aan het nieuwe curriculum Tandheelkunde, dat in september 2022 is gestart in Ba1.

Met de vernieuwing van het curriculum verbetert de aansluiting tussen de blokken en de lijnen en er is meer aandacht en ruimte voor professionele ontwikkeling en actieve werkvormen zoals Team-Based Learning (TBL). Op die manier sluit het onderwijs beter aan op de Visie op de ACTA-tandarts van de Toekomst en het Didactisch Concept en zet ACTA een belangrijke stap in de richting van excellent en inspirerend onderwijs. Deze onderwijsvisie uit 2021 was de belangrijkste basis voor de ontwikkeling van het nieuwe curriculum.

Deelprojecten Nieuw Curriculum Tandheelkunde

  • Ontwikkeling, implementatie en alignment curricula Ba/Ma

    Om studenten op te leiden tot bevlogen en maatschappelijk betrokken tandartsen en de onderwijsonderdelen beter op elkaar te laten aansluiten, is het curriculum aangepast. In dit nieuwe curriculum is meer ruimte voor professionele ontwikkeling en actieve werkvormen zoals Team Based Learning (TBL). Daarnaast krijgen Ba3-studenten de mogelijkheid om al simpele mondproblemen bij patiënten te behandelen. Binnen dit deelproject is er aandacht voor de ondersteuning en begeleiding van coördinatoren/docenten, onderwijsmanagement en ondersteunend personeel bij het stap-voor-stap invoeren van dit nieuwe curriculum. Eerst in de bacheloropleiding en daarna en in de masteropleiding. Dit deelproject is het meest belangrijk voor de aanpassingen van de curricula; hier komen alle lijnen bij elkaar en wordt de afstemming met andere deelprojecten NCT georganiseerd.

  • Zorgplanning

    In dit deelproject wordt de leerlijn Zorgplanning (verder) ontwikkeld en ingevoerd. Zorgplanning betekent: het kunnen maken van een zorgplan voor een patiënt. Een belangrijk doel van dit deelproject is, ervoor te zorgen dat de zorgplanning in de bachelor hetzelfde is als in de master. Binnen de leerlijn Zorgplanning leert de student aan het einde van de bacheloropleiding niet-ingewikkelde mondproblemen te behandelen en daarvoor een zorgplan te maken. Zo zijn studenten beter voorbereid op de masteropleiding, waar ze vervolgens leren om een zorgplanning te maken voor elke patiënt.

  • Interprofessionele samenwerking (IPE)

    Een onderdeel van het nieuwe curriculum is meer aandacht voor interprofessioneel samenwerken/educatie (IPE) in het onderwijs. Studenten leren daarmee naar andere vakgebieden te kijken en samen te werken met andere zorgprofessionals.

    Het doel van dit deelproject is het opzetten van een herkenbaar en samenhangend programma IPE met verschillende projecten, waarin studenten de kans krijgen samen te werken met andere zorgprofessionals. Het deelproject bestaat uit 3 onderdelen:

    • Het ontwikkelen van het didactisch concept voor samenwerking, volgens het ik-wij-samen-perspectief.
    • Praktische interprofessionele samenwerking met mondzorgkundigen. Een nog sterkere samenwerking tussen ACTA en de opleiding Mondzorgkunde van Inholland in het klinisch onderwijs is daarbij heel belangrijk.
    • Intraprofessionele samenwerking met andere zorgverleners dan mondzorgkundigen of maatschappelijk werkers.
  • Digital Dentistry

    Het deelproject Digital Dentistry werkt aan het verbeteren van de digitale tandheelkunde binnen het bachelorcurriculum en mastercurriculum. Studenten leren hierdoor om te gaan met snelle technologische ontwikkelingen en digitale hulpmiddelen. Daarmee zijn ze straks voldoende voorbereid op de toekomst. Er wordt in het onderwijs daarom gewerkt met digitale hulpmiddelen die ook worden ingezet voor klinische en preklinische trainingen, denk aan de Simodont dental trainer, AxiUm of intra-orale scanners. 

    Dit verbetert de kwaliteit van het onderwijs en zorgt er ook voor dat de veiligheid is beschermd. Studenten leren immers eerst oefenen met virtuele patiënten en voeren pas daarna een behandeling uit op echte patiënten. Daarnaast wordt er met behulp van de digitale middelen ook onderzoek gedaan in samenwerking met de studenten. En digitale middelen worden steeds verder ontwikkeld en ingezet voor het onderwijs, zoals: het opnemen van digitale trainingen, digitale mogelijkheden voor diagnostiek, klinische documentatie, behandelplanning en CAD-CAM-workflows.

  • Diversiteit, inclusie en gelijkheid (DIG)

    We willen onze studenten opleiden tot bevlogen en maatschappelijk betrokken tandartsen, die zich kunnen verplaatsen in de verschillende typen patiënten die ze behandelen en die hebben geleerd gevoelig om te gaan met de verschillen in onze samenleving. Om die reden is er in het NCT aandacht voor diversiteit, inclusie en gelijkheid (DIG). Binnen dit deelproject wordt ervoor gezorgd dat dit onderwerp wordt opgenomen in de lijn Professionele Ontwikkeling (PO) van het nieuwe curriculum: in de masteropleiding én de bacheloropleiding. 

    Studenten leren binnen DIG om te gaan met de verschillen die er zijn tussen mensen in de samenleving (diversiteit) en dat iedereen de kans moet krijgen zich te ontwikkelen, los van wie je bent, waar je vandaan komt en wat je geloof is (inclusiviteit). Ze leren met een open blik naar anderen te kijken en inclusief te handelen als tandarts. Om dat te bereiken krijgen docenten trainingen Mixed Classrooms en studenten les in: Interculturele communicatie, Maatschappelijk handelen en Interprofessionele educatie. Het Mixed Classroom Model helpt studenten te groeien in een maatschappij die steeds diverser wordt. Studenten leren discussiëren en praten over maatschappelijke onderwerpen in een veilige omgeving vanuit hun eigen achtergrond. Zo verbeter je het leerproces van de student door gebruik te maken van verschillende perspectieven. Ze leren van elkaar. 

Voor

1e-jaarsstudenten Medewerkers Studenten Verwijzers Zij-instromers

Direct naar

Mediatheek Schrijfwijzer Studiegids Werken bij ACTA Zenya (inlog)

Contact

Contact algemeen Contact patiënten Personenzoeker (inlog)

Service

Brandportal/Huisstijl (inlog) Servicedesk HR (inlog) Servicedesk IT Serviceportaal VU (inlog) Serviceportaal VU (voor externen)
Privacy statement Disclaimer Colofon ACTA.nl Cookie Settings

Copyright © 2025 - Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam - ACTA is een samenwerkingsverband van VU en UvA