Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA ontvangt geld voor onderzoek naar cellen parodontitis

8 september 2023
ACTA-promovendus Gerasimos Karlis ontvangt €18.000 voor onderzoek naar de speciale vingerafdruk van gezonde cellen en zieke cellen veroorzaakt door een tandvleesontsteking (parodontitis).

Gerasimos Karlis doet dat door een transcriptoom analyse uit te voeren. Het transcriptoom is de verzameling van alle mRNA’s in een cel, eigenlijk een soort vingerafdruk van de cel. Met transcriptoom analyse kun je duizenden genen leren herkennen. Door zieke cellen met gezond cellen te vergelijken, leren we te begrijpen waaruit gezonde cellen en zieke cellen bestaan. 

Zacht weefsel

Gingiva fibroblasten zijn de meest voorkomende celtypes in het steunweefsel van de mond; ook wel het 'ophangapparaat' genoemd waarmee tanden en kiezen vastzitten in onze mond. Een weefsel is een groep cellen met (ongeveer) dezelfde bouw en taak. Deze 'gingiva fibroblasten' zijn heel belangrijk om te leren begrijpen waardoor een tandvleesontsteking (parodontitis) ontstaat. In de gezonde mond zijn deze cellen nodig voor onbeschadigd en goed gehecht tandvlees. Krijg je een ontstekingsziekte zoals parodontitis dan reageren de cellen daarop door een soort enzymen (proteasen) aan te maken. Die maken het weefsel zachter, waardoor tanden en kiezen minder goed hechten.

Nieuwe behandelmethodes 

Als we beter begrijpen wat de vingerafdruk van cellen van parodontitispatiënten is, zullen tot nu toe verstopte eigenschappen zichtbaar worden. Deze eigenschappen dragen mogelijk bij aan nieuwe en betere behandelmethodes.

Karlis ontvangt de beurs van Vaillantfonds. Hij doet onderzoek bij de sectie Parodontologie onder leiding van Teun de Vries en Bruno Loos.

Dienst Marketing & Communicatie (M&C)

Neem gerust contact met ons op.

Locatie: 6N-24

Waarmee kunnen we je nog meer mee helpen?

Kijk op onze teampagina.