Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

ACTA ontvangt geld voor onderzoek naar de overgang

20 juli 2023
ACTA ontvangt een bedrag van 1 miljoen voor onderzoek naar de gezondheid van vrouwen in de overgang en dan vooral de invloed van de overgang op het verlies van bot, denk aan: botontkalking (osteoporose) en zeer pijnlijke botbreuken.

ACTA doet dit onderzoek binnen de onderzoeksgroep Menopauze (officieel: MenoPause consortium). De onderzoeksgroep wil bereiken dat alle vrouwen rond de overgang zo gezond mogelijk blijven en goed kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Het onderzoek  concentreert zich op 3 hoofdonderwerpen: werk, geestelijke gezondheid (zoals: slapen en depressie), en lichamelijke gezondheid (zoals: het hart en de bloedvaten, suikerziekte, overgewicht en bot). 

Botverlies

ACTA onderzoekt vooral het onderwerp 'bot'. Al in de jaren voor de overgang, verliezen vrouwen heel snel bot. Hierdoor hebben vrouwen ná de overgang vaak last van botontkalking (osteoporose) en zeer pijnlijke botbreuken. Daarnaast neemt het aantal ontstekingen van de weefsels rond de tand (parodontitis) tijdens de overgang sterk toe en ook dat zorgt voor het verlies van bot. 

Uniek

ACTA heeft een uniek onderzoeksmodel waarmee verschillende soorten menselijke botcellen samen gekweekt kunnen worden in een laboratorium. De echte situatie wordt in het laboratorium zo goed nagemaakt dat ook de mechanische krachten, die normaal in het lichaam aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld met kauwen, in het onderzoeksmodel worden nagebootst. De onderzoekers willen met dit model testen hoe de afwezigheid van mechanische krachten en de veranderingen van de hormonen het verlies van bot beïnvloeden. Op die manier kunnen de onderzoekers voorspellen of vrouwen met een hoog risico op botontkalking hormoonmedicijnen moeten krijgen, of meer moeten bewegen, of misschien allebei.  

Tandheelkunde

Bot is daarnaast nodig voor een werkend gebit. Zonder tanden kun je niet kauwen, maar zonder bot ook niet. Implantaten kunnen moeilijker (of helemaal niet) geplaatst worden als er geen bot is. Tijdens de puberteit veranderen de hormonen ook enorm. Dit is de tijd waarin jongeren vaak een beugel krijgen. Tijdens het verplaatsen van de tanden door bot, met behulp van een beugel, werken er grote krachten op het bot. Hoe hormonen en krachten samen de botcellen beïnvloeden is nog onduidelijk. De resultaten van het onderzoek, zijn dus ook belangrijk voor de orthodontie, bijvoorbeeld om te weten hoe we tanden sneller kunnen verplaatsen.

Het onderzoekgroepsproject Menopauze ontvangt in totaal een subsidie van 9,4 miljoen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en is onderdeel van het programma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Binnen ACTA is universitair hoofddocent en sectiehoofd Orale celbiologie Astrid Bakker de initiatiefnemer en projectleider van dit onderzoek. 

Dienst Marketing & Communicatie (M&C)

Neem gerust contact met ons op.

Locatie: 6N-24

Waarmee kunnen we je nog meer mee helpen?

Kijk op onze teampagina.