Patiënten(zorg) Onderwijs Onderzoek Over ACTA EN
Login als
Student Medewerker
ACTA zoekt patiëntjes Beugel? Kom naar ACTA! Mondzorg kwetsbare ouderen
Afspraak maken of wijzigen Inschrijven Spoed en pijnklachten Verwijsklinieken Verwijzen
Bachelor Tandheelkunde Toelatingseisen Bachelor Master Oral Health Sciences
Master Tandheelkunde Onderwijs voor professionals Voor mondhygiënisten Voor docenten Voor studenten
Onderzoek uitgelicht Prijzen en onderscheidingen Onze wetenschappers
Contractonderzoek/valorisatie Promoveren Vind een expert Wetenschappelijke publicaties Voor onderzoekers
Samenwerking UvA en VU Werken bij ACTA
ACTA-gebouw Afdelingen en secties Contact en bereikbaarheid Organogram Voor medewerkers
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Volg ook Tandheelkunde bij ACTA

De bacheloropleiding Tandheelkunde bij ACTA is een numerus fixus opleiding. Dat wil zeggen dat er ieder jaar een beperkt aantal plekken beschikbaar is, daarom is er een toelatingsprocedure.

Procedure toelating: Loting

Vanaf studiejaar 2025-2026 word je toegelaten voor de bacheloropleiding Tandheelkunde via (ongewogen) loting. Ongewogen loting houdt in dat de hoogte van je vwo-cijfers niet van invloed is op de kans om ingeloot te worden. De loting vindt plaats tussen 15 januari en 15 april 2025 ‘onder notarieel toezicht’. Meld je uiterlijk 15 januari 2025 aan!

Je kunt alleen een studieplaats bij de bachelor Tandheelkunde krijgen, als je:

  • vooropleiding volgens de wet is goedgekeurd voor de studie Tandheelkunde;
  • je aanmeldt via Studielink;
  • géén drager bent van het hepatitis B-virus (check dat voordat je je aanmeldt);
  • én als je voor de studie Tandheelkunde wordt ingeloot. 

Bekijk ook de uitgebreide toelatingseisen.

De manier om toegelaten te worden tot de studie (het toelatingsproces) is daarmee anders dan vorige jaren. Dit betekent dat het gemiddelde vwo-cijfer en het persoonlijk dossier geen onderdeel meer zijn van de toelatingsprocedure. Ook vindt er geen toetsdag of proefstudeerdag meer plaats. En er wordt geen verschil meer gemaakt tussen kandidaten die nog op het vwo zitten en kandidaten die van andere opleidingen komen (dat stond bekend als route A en route B). De opleidingen Tandheelkunde in Groningen en Nijmegen zijn eveneens overgegaan op ongewogen loting.

Onder Loting en Plaatsing vind je meer informatie over de toelatingsprocedure en voorwaarden. Bekijk dit jaar het onderdeel Updates op deze pagina regelmatig. Belangrijk nieuws en eventuele wijzigingen worden hier vermeld.

Loting en plaatsing

  • Updates aanmelden 2025-2026

    Er zijn op dit moment geen updates.

  • Belangrijke data toelatingsprocedure

    • Dinsdag 1 oktober 2024: aanmelding via Studielink open. 
    • Woensdag 15 januari 2025, 23.59 CET: deadline aanmelding via Studielink
    • Dinsdag 15 april 2025: uitslag loting via Studielink.
    • Dinsdag 15 juli 2025: deadline waarop je aan de vooropleidingseisen voldaan moet hebben.
  • Aanmelden

    Je kunt je tot 15 januari 2025 aanmelden voor de bachelor Tandheelkunde bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) of de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) via Studielink. Bekijk daarvoor de toelatingseisen zorgvuldig. ACTA is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Er zijn in totaal 138 plaatsen beschikbaar: 75 plaatsen bij de UvA en 63 plaatsen bij de VU. Dit houdt in dat je tijdens je inschrijving bij Studielink kiest voor 1 van de 2 universiteiten. Als je je op tijd aanmeldt, dan ontvang je een uitnodiging om deel te nemen aan de lotingsprocedure.

  • Ik voldoe op 15 januari nog niet aan alle eisen

    Heb je alles wat nodig is voor de toelating, dus: voldoe je aan alle toelatingseisen, dan mag je meedoen aan de lotingsprocedure. Is dat nog niet zo op 15 januari 2025, maar je kunt duidelijk maken dat dit op zijn laatst 15 juli 2025 wel zo is, dan mag je ook meedoen aan de toelatingsprocedure. Let op: je moet wel zeker weten dat je 15 juli voldoet aan alles eisen, want je mag je maar 2x aanmelden bij ACTA via Studielink.

  • Aanmelden UvA of VU?

    Daar is geen antwoord op te geven. We weten niet hoe de aanmeldingen verdeeld worden over de VU en UvA. Beide universiteiten hebben nu eenmaal een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  • Kansen studieplaats

    We kunnen niet zeggen wat je kans is op een studieplaats, omdat dat door loting wordt bepaald. Het heeft dus geen zin om hierover contact op te nemen.

  • Toestemming minderjarig

    Ben je minderjarig als je je aanmeldt voor Tandheelkunde? Dan gaat ACTA er vanuit dat je toestemming hebt gekregen van je ouder(s)/voogd(en) om je aan te melden.

  • Aantal x aanmelden

    Aanmelden voor de lotingsprocedure voor de studie Tandheelkunde bij ACTA is maximaal 2x mogelijk, 1x via een inschrijving bij de VU en 1x via een inschrijving bij de UvA (in willekeurige volgorde), maar niet in hetzelfde jaar.

    Let op: De wijziging van selectie naar ongewogen loting heeft geen effect op het totaal aantal aanmeldpogingen. Heb je je in het verleden al 2x bij ACTA aangemeld, dan kun je je niet nog een keer aanmelden.

  • Gezakt voor je examen

    Ben je gezakt voor je examen? En voldoe je daardoor niet aan de vereiste vooropleiding? Dan kun je bij de universiteit waar je je hebt aangemeld vragen om je aanmelding ongedaan te maken. Neem contact op met de UvA Central Student Service Desk of de VU Studentenbalie. Dit moet je doen voor 1 september 2025 als je je voor een volgend studiejaar opnieuw wilt aanmelden. Je studieplaats vervalt sowieso voor alle kandidaten die gezakt zijn. Je kunt je studieplaats dus niet meenemen als je je opnieuw wilt aanmelden. Ook bij het vervallen van je studieplaats moet je zelf je aanmelding ongedaan laten maken.

  • Met korte mouwen werken is verplicht

    Je kunt de studie Tandheelkunde alleen volgen als je ook met korte mouwen kunt/wilt werken. Dit is belangrijk omdat er strenge regels zijn voor hygiëne. Tijdens (pre)klinisch onderwijs draag je korte mouwen tot maximaal de elleboog en doe je je ringen, armbanden of polshorloges af. Dit om kruisbesmetting te voorkomen.

  • Regels toelatingsprocedure per universiteit

Onderwijsbureau

Meer weten over de studie Tandheelkunde?

Voor

1e-jaarsstudenten Medewerkers (inlog) Media en pers Studenten (inlog) Zij-instromers

Direct naar

Mediatheek Schrijfwijzer Studiegids Werken bij ACTA Zenya (inlog)

Contact

Contact algemeen Contact patiënten Personenzoeker (inlog)

Service

Brandportal/Huisstijl (inlog) Servicedesk HR (inlog) Servicedesk IT Serviceportaal VU (inlog)
Privacy statement Disclaimer Colofon ACTA.nl Cookie Settings

Copyright © 2024 - Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam - ACTA is een samenwerkingsverband van VU en UvA