Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de selectieprocedure kijk dan of je het antwoord kunt vinden, in ons overzicht met veelgestelde vragen.

Bekijk het overzicht hieronder. 

FAQ

 • Hoe kun je een studieplaats bemachtigen?

  Er is maar 1 manier om een studieplaats tandheelkunde bij ACTA te bemachtigen en dat is via succesvolle deelname aan de selectieprocedure.

 • Wat is de verdeling van de beschikbare studieplaatsen?

  ACTA is een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het totaal aantal plaatsen van 128 is verdeeld over deze 2 universiteiten. Voor de UvA zijn 70 plaatsen beschikbaar en voor de VU 58 plaatsen. Dit houdt in dat je tijdens je inschrijving bij Studielink kiest voor 1 van de 2 universiteiten om bij ACTA een studieplaats te kunnen bemachtigen.

 • Kan ik mij het beste aanmelden voor een UvA- of VU-selectieplaats?

  Er is geen advies te geven welke universiteit het meest gunstig is om je aan te melden, omdat de selectiecommissie geen zicht heeft op het aantal aanmeldingen voor de UvA of VU. Beide universiteiten hebben nu eenmaal een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor de inhoud van de selectie en de studie maakt het niet uit of je een UvA- of VU-aanmelding hebt.

 • Wat zijn de kansen om een plaatsingsbewijs te krijgen?

  De selectiecommissie kan geen uitspraak doen over jouw kans op een plaatsingsbewijs, daarvoor zijn er te veel factoren van invloed. Je hoeft hiervoor dan ook geen contact met ACTA op te nemen.

  Er is voor de afgelopen studiejaren een overzicht opgesteld van de aantallen deelnemers aan de selectieprocedure, uitgesplitst naar universiteit van aanmelding en selectieroute, en het hoogste rangnummer dat recht gaf op plaatsing. Dit geeft een indicatie van de kans op plaatsing voor de studie tandheelkunde bij ACTA. Over de lopende selectieprocedure worden geen cijfers verstrekt. 

  Op 15 april 2022 krijgen degenen die daar op basis van hun rangnummer recht op hebben een plaatsingsaanbod. Er komen na 15 april naar verwachting extra plaatsen vrij: sommige studenten slagen niet voor het examen, sommige studenten kiezen voor een andere opleiding ook al hebben ze een plaatsingsaanbod en weer andere studenten accepteren hun aanbod om andere redenen niet.

  Bedenk wel dat aan bovenstaande informatie geen enkel recht kan worden ontleend voor komende selectieprocedures.

 • Moet je toestemming vragen als je minderjarig bent?

  Van een kandidaat die ten tijde van de selectieprocedure minderjarig is, wordt door de selectiecommissie aangenomen dat hij hieraan deelneemt met toestemming van de ouder(s)/voogd(en).

 • Hoe vaak kan ik meedoen?

  Aanmelden voor de selectie voor de studie tandheelkunde bij ACTA is maximaal 2 keer mogelijk, eenmaal via een inschrijving bij de VU en eenmaal via een inschrijving bij de UvA, maar niet in hetzelfde jaar.

 • Wat als je er niet in slaagt je diploma te behalen?

  Als je er niet in slaagt je diploma of getuigschrift te halen, kun je bij de betreffende universiteit het verzoek doen om de aanmelding ongedaan te maken. Dit verzoek moet voor 1 september 2022 worden ingediend. Dan houd je nog de mogelijkheid over om je voor de komende jaren opnieuw aan te melden voor de selectieprocedure ACTA via de VU of UvA. Voor alle kandidaten die gezakt zijn geldt dat hun eventuele plaatsingsbewijs voor ACTA voor het desbetreffende studiejaar vervalt. Dit kan ook niet worden overgeheveld naar een volgend studiejaar.  

 • Hepatitis B-virus

  Als drager van het Hepatitis B-virus, kun je geen tandarts worden en mag je de opleiding tandheelkunde niet volgen. Zorg er daarom voor dat je weet of je al dan niet drager bent vóór je aan de selectie begint.

Onderwijsbureau Selectieprocedure

Meer weten over de selectieprocedure?

onderwijsbureau@acta.nl