Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de selectieprocedure kijk dan of je het antwoord kunt vinden, in ons overzicht met veelgestelde vragen.

Bekijk het overzicht hieronder. 

FAQ

  • Hoe kun je een studieplaats bemachtigen?

    Er is maar één manier om een studieplaats tandheelkunde bij ACTA te bemachtigen en dat is via succesvolle deelname aan de selectieprocedure.

  • Wat is de verdeling van de beschikbare studieplaatsen?

    ACTA is een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het totaal aantal plaatsen van 128 is verdeeld over deze twee universiteiten. Voor de UvA zijn 70 plaatsen beschikbaar en voor de VU 58 plaatsen. Dit houdt in dat je tijdens je inschrijving bij Studielink kiest voor één van de twee universiteiten om bij ACTA een studieplaats te kunnen bemachtigen.

  • Kan ik mij het beste aanmelden voor een UvA- of VU-selectieplaats?

    Er is geen advies te geven welke universiteit het meest gunstig is om je aan te melden, omdat de selectiecommissie geen zicht heeft op het aantal aanmeldingen voor de UvA of VU. Beide universiteiten hebben nu eenmaal een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor de inhoud van de selectie en de studie maakt het niet uit of je een UvA- of VU-aanmelding hebt.

  • Wat zijn de kansen om een plaatsingsbewijs te krijgen?

    De selectiecommissie kan geen uitspraak doen over jouw kans op een plaatsingsbewijs, daarvoor zijn er te veel factoren van invloed. Je hoeft hiervoor dan ook geen contact met ACTA op te nemen.

    Er is voor de afgelopen studiejaren een overzicht opgesteld van de aantallen deelnemers aan de selectieprocedure, uitgesplitst naar universiteit van aanmelding en selectieroute, en het hoogste rangnummer dat recht gaf op plaatsing. Dit geeft een indicatie van de kans op plaatsing voor de studie tandheelkunde bij ACTA. Over de lopende selectieprocedure worden geen cijfers verstrekt. 

    Op 15 april 2024 krijgen degenen die daar op basis van hun rangnummer recht op hebben een plaatsingsaanbod. Er komen na 15 april naar verwachting extra plaatsen vrij: sommige studenten slagen niet voor het examen, sommige studenten kiezen voor een andere opleiding ook al hebben ze een plaatsingsaanbod en weer andere studenten accepteren hun aanbod om andere redenen niet.

    Bedenk wel dat aan bovenstaande informatie geen enkel recht kan worden ontleend voor komende selectieprocedures.

  • Moet je toestemming vragen als je minderjarig bent?

    Van een kandidaat die ten tijde van de selectieprocedure minderjarig is, wordt door de selectiecommissie aangenomen dat er toestemming van de ouder(s)/voogd(en) is voor deelname.

  • Hoe vaak kan ik meedoen?

    Aanmelden voor de selectie voor de studie tandheelkunde bij ACTA is maximaal twee keer mogelijk, eenmaal via een inschrijving bij de VU en eenmaal via een inschrijving bij de UvA, maar niet in hetzelfde jaar.

  • Wat als je er niet in slaagt je diploma te behalen?

    Als je er niet in slaagt je diploma of getuigschrift te halen, kun je bij de universiteit waar je je hebt aangemeld het verzoek doen om de aanmelding ongedaan te maken. Dit verzoek moet voor 1 september 2024 worden ingediend. Dan houd je nog de mogelijkheid over om je voor de komende jaren opnieuw aan te melden voor de selectieprocedure ACTA via de VU of UvA. Voor alle kandidaten die gezakt zijn geldt dat hun eventuele plaatsingsbewijs voor ACTA voor het desbetreffende studiejaar vervalt. Dit kan ook niet worden overgeheveld naar een volgend studiejaar.  

  • Hepatitis B-virus

    Als drager van het Hepatitis B-virus, kun je geen tandarts worden en mag je de opleiding tandheelkunde niet volgen. Zorg er daarom voor dat je weet of je al dan niet drager bent vóór je aan de selectie begint.

  • Ben ik verplicht met korte mouwen te werken?

    Op basis van de richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken (2017) heeft ACTA in protocollen (kledingvoorschrift, persoonlijke beschermingsmiddelen, handhygiëne) uitgewerkt dat de onderarmen onbedekt moeten zijn tijdens patiëntbehandeling. Dit voorkomt kruisbesmetting, omdat de handen goed kunnen worden schoongemaakt en er geen contact is van mouwen met de patiënt, en beschermt daarmee de patiënt en de zorgverlener.

    Binnen ACTA wordt er niet afgeweken van het beleid dat er wordt gewerkt met korte mouwen.

  • Hoe ziet de selectieprocedure 2025-2026 er uit?

    Voor het studiejaar 2025-2026 zal de selectieprocedure mogelijk gewijzigd worden. Alle informatie over de eventueel vernieuwde selectieprocedure komt vóór 1 september 2024 beschikbaar. Alle huidige informatie op over de selectieprocedure gaat over het studiejaar 2024-2025

Onderwijsbureau Selectieprocedure

Meer weten over de selectieprocedure?